Secretarul de stat Simona Cojocaru anunță venirea de noi militari NATO/Oficialul MApN cheamă tinerii să se pregătească militar, pe bani

Your browser doesn’t support HTML5

Secretarul de stat în MApN, Simona Cojocaru, declară că NATO va aproba noi planuri de apărare ce prevăd punerea în alertă a 300.000 de militari. Grupul de Luptă al NATO din România se va mări pentru început cu 500 de militari. NATO ajută și Republica Moldova, iar România are un rol cheie.

În interviul one2one, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, spune că în aceste zile se poartă ultimele negocieri pentru adoptarea unor decizii vitale pentru apărarea colectivă. Alianța Nord Atlantică va adopta la Vilnius noile planuri regionale de apărare, cele care vor prevedea în cele mai mici detalii ce forțe și arme sunt puse în mișcare dacă oricare dintre aliați este atacat, cine și cum comandă misiunile. România va ști astfel cine îi va veni în ajutor în caz de nevoie, în câte zile dar și pe cine va apăra ea. Din noile planuri regionale de apărare face parte și decizia NATO de a trimite încă 500 de militari aliați în România.

Pe de altă parte, NATO va anunța la summitul de la Vilnius că va avea cu Ucraina o relație mai importantă, la nivel de consiliu. Alianța va anunța o finanțare multianuală a Ucrainei, iar aliații vor explica ce noi ajutoare vor livra țării invadate de Rusia anul trecut, toate în valoare de câteva miliarde de dolari.

Transformarea relației cu Ucraina de la nivel de comisie comună la cea de Consiliu NATO-Ucraina va facilita gestionarea mai eficientă a crizelor din țara vecină, spune Simona Cojocaru.

În interviul one2one de la Europa Liberă, secretarul de stat în Ministerul Apărării explică și cum ajută în acest moment NATO Republica Moldova și ce face concret România în acest sens.

Pe de altă parte, Simona Cojocaru spune că în acest an, Ministerul Apărării va continua pregătirea rezerviștilor, dar și-a propus și să pregătească militar peste 2.000 de civili. Aceștia vor fi plătiți de Ministerul Apărării. În acest moment, MApN exclude reintroducerea serviciului militar obligatoriu.