În cinci secții de votare – din județele Mehedinți, Hunedoara, Sălaj și Cluj – prezența la vot depășește 150%.
Și săptămâna trecută, la turul I al alegerilor prezidențiale, prezența a depășit cu mult 100% în toate aceste secții de vot. În afară de alegătorii de pe listele permanente, în aceste secții au votat persoane înscrise pe liste suplimentare.
Campioană este secția de votare din satul Vlădica, comuna Dumbrava, județul Mehedinți: 242% prezență la ora 17:00. Aici sunt înscriși 47 de votanți pe listele permanente, dintre care au votat 32. Pe liste suplimentare au votat 78 de oameni, iar la urna mobilă au apelat patru votanți.
Și la secția de votare din satul Fântânile Negre, din comuna Poroina Mare, este o prezență foarte mare: 185%.
Aici sunt înscriși 134 de votanți pe listele permanente, dintre care au votat 65. Pe liste suplimentare au votat 184 de oameni, iar cu urna mobilă nu au fost înregistrate voturi.
„O posibilă explicație a procentelor mari înregistrate în Vlădica și Fântânile Negre este legată de numărul mic de alegători din listele permanente, motiv pentru care cei înscriși pe listele suplimentare pot modifica spectaculos procentajul prezenței, fără a fi, în realitate, și mulți votanți. Nu avem nici competența, nici resursa umană pentru a ne deplasa la fața locului și a face verificări”, a declarat Cosmin Sima, președintele BEJ Mehedinți, pentru Europa Liberă.
Și în județul Sălaj sunt două secții de votare cu prezență foarte mare până la ora 17:00: Sâncraiu Almașului din comuna Zimbor (176%) și satul Miluani, comuna Hida (150%).
Președintele Biroului Electoral Sălaj, Claudia Tomșa, spune pentru Europa Liberă că, la nivel județean, prezența „nu apare așa”.
„Probabil că e vorba doar de anumite secții mai mici, unde s-a votat pe listele suplimentare. Am avut niște semnalări de la secțiile de votare care sunt la limită de județ între Cluj și Sălaj. Avem foarte mulți studenți sau persoane care au domiciliu în județul nostru, dar sunt la muncă la Cluj, și atunci vin până la prima secție de votare la limită de județ și acolo votează pe suplimentare”, spune Claudia Tomșa.
„Am redistribuit buletine suplimentare la secția 111 de la Sâncraiu Almașului, care e limita de județ cu Clujul. În rest nu am mai avut nici atenționări că nu mai sunt buletine sau că e aglomerația foarte mare în alte părți. Aceasta este explicația: e vorba de aceste secții care sunt chiar la limita județului cu Clujul”, adaugă șefa BEJ Sălaj.
În județul Hunedoara, secția din satul Vălari, comuna Toplița, prezența este de 168%.
Aici sunt înscriși 25 de votanți pe listele permanente, dintre care au votat 14. Pe liste suplimentare au votat 25 de oameni, iar cu urna mobilă au fost 3 voturi.
„Noi am trimis buletine acolo unde ni s-au solicitat, adică am avut solicitări – faceți transferul între secții: 20, 30, 50 de buletine – dar fără justificare de ce. Ne e greu să identificăm ce categorii de votanți vin”, a spus Solomon Bianca Maria, locțiitor BEJ Hunedoara, pentru Europa Liberă.
„La nivelul biroului, noi dăm decizii la solicitarea secțiilor care au nevoie de buletine de vot, analizăm solicitarea și hotărâm dacă facem redistribuirea buletinelor de vot. În temeiul legii, am avut solicitări, dar nu pot să vă zic în acest moment câte și cum”, a completat ea.
Îți mai recomandăm Cine a câștigat alegerile? Rezultate parțiale: PSD, AUR, USR, PNL, SOS, UDMR și POT intră în ParlamentEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.