Secția specială de investigare a magistraților, condusă de Gheorghe Stan, a anunțat vineri, într-un comunicat oficial, că Laurei Codruța Kovesi i s-a deschis un nou dosar penal, cel de-al doilea, după ce fosta șefă a DNA declarase, cu o zi înainte, că modul de aducere la cunoștință al SSIJ nu a respectat procedura.
Acuzația la adresa lui Kovesi invocă două infracțiuni - constituire de grup infracțional organizat și complicitate la represiune nedreaptă.
După toate datele, ar fi vorba despre plângeri formulate de părți în dosarul care a fost gestionat de DNA Ploiești, unde procurorii Lucian Onea și Mircea Negulescu i-au investigat pe membrii familiei Cosma, unde tatăl, fost președinte CJ Prahova, și fiul, parlamentar PSD, au fost condamnați la închisoare.
În noul dosar, în care Laura Codruța Kovesi este urmărită penal, procurorul de caz a fost recuzat de fosta șefă DNA, însă solicitarea i-a fost respinsă pe loc de procurorul Gheorghe Stan.
Îți mai recomandăm VIDEO Al doilea dosar făcut de Secția Specială. Kovesi, urmărită penal în dosarul procurorilor DNA PloieștiOficial, Secția Specială de investigare a magistraților, SSIJ, afirmă că „faptele cercetate constau în aceea că, pe durata exercitării mandatului de procuror șef la Direcția Națională Anticorupție, în perioada 2015-2016, ar fi coordonat, prin activitatea efectiv desfășurată, prin ordine si dispoziții date, grupul infracțional inițiat de doi procurori și un ofițer de poliție judiciară, la care au aderat alți trei procurori și un alt ofițer de poliție judiciară, iar aceștia ar fi acționat, în mod coordonat, în scopul comiterii infracțiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influențarea declarațiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual și uz de fals”.
Comunicatul mai spune că ar fi existat o circulară prin care Kovesi ar fi „admis posibilitatea audierii pe parcursul urmăririi penale a aceleiași persoane, atât în calitate de martor cu identitate protejată, cât si în aceea de martor cu identitate reală”.
Acuzațiile SSIJ merg mai departe, afirmând că, prin conduita sa de procuror ierarhic, prin dispozițiile pe care le-a luat cu privire la un act de sesizare al instanței prin ignorarea referatelor procurorilor cu funcții de conducere din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Structura Centrală, l-ar fi determinat pe un procuror șef secție să confirme, fără vinovăție, un rechizitoriu nelegal și netemeinic și să dispună, astfel, trimiterea în judecată a cinci persoane, despre care un număr de patru procurori au precizat în scris că nu se impune trimiterea în judecată”
Îți mai recomandăm Kovesi, oficial sub urmărire penală. Secția specială l-a luat în vizor și pe Augustin Lăzar (VIDEO)În luna ianuarie Parchetul General anunțase că SSIJ îi cercetează pe cei doi procurori amintiți, care au lucrat la DNA Ploiești, Lucian Onea și Mircea Negulescu. La vremea respectivă, acuzațiile erau de „constituire a unui grup infracțional organizat, folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, complicitate la represiune nedreaptă, inducerea în eroare a organelor judiciare, compromiterea intereselor justiției, trafic de influență, fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Nu este clar, din comunicările oficiale ale Secției speciale, dacă Laura Codruța Kovesi este acuzată în acest dosar, deschis încă din luna ianuarie, sau dacă este vorba despre un dosar diferit.
Codruța Kovesi are, așadar, două dosare penale deschise de Secția Specială de investigare a magistraților. Unul, în urma unui denunț al lui Sebastian Ghiță, inculpat în mai multe dosare, în care Kovesi este acuzată de luare de mită ca să-l extrădeze pe Nicolae Popa din Indonezia. Al doilea, este cel comunicat astăzi de SSIJ.