Secția Specială de Investigare a infracțiunilor din Justiție - SIIJ - a anunțat, printr-un comunicat că a clasat dosarul de urmărire penală pe care i-l deschisese prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, alături de comisarul pentru Justiție, Vera Jourova.
Dosarul fusese deschis in rem, adică fără cercetarea unor persoane, la cererea luju.ro, un site apropiat de Antena 3, care este declarat împotriva luptei împotriva corupției. Despre siteul respectiv a reieșit, potrivit unei anchete Newsweek, că ar fi fost finanțat inclusiv de PSD, din banii decontați de social-democrați din fondurile de la buget.
Cei de la SIIJ arată că ”Procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus la data de 27 martie 2019, în dosarul penal denumit generic „Timmermans”, clasarea cauzei sub aspectul comiterii infracţiunilor de abuz în serviciu, prev. de art. 297 Cod penal, fals intelectual, prev. de art. 321 Cod penal, comunicarea de informaţii false, prev. de art. 404 Cod penal şi constituirea unui grup infracţional organizat, prev. de art. 367 Cod penal, întrucât s-a stabilit că nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că faptele reclamate ar exista în materialitatea lor”.
Ulterior deschiderii acestui dosar, Comisia Europeană anunțase că oficialii europeni nu pot fi anchetați în România, pentru că nu se află sub jurisdicția procurorilor români.
Timmermans, Jourova, Angela Cristea, reprezentantul Comisiei Europene în România, și procurorul general, Augustin Lazăr, fuseseră acuzați de siteul amintit în plângerea penală depusă, că ar fi constituit un grup infracţional organizat și ar fi comis abuz în serviciu, fals intelectual, comunicare de informaţii false în legătură cu o presupusă falsificare a raportului MCV din 13 noiembrie 2018. În mod neconvențional, Secția Specială a anunțat siteul amintit că a înregistrat plângerea sa pnală. Anunțul, ca și dosarul, i-au aparținut procurorului SIIJ Adina Florea, cea care candidase pentru funcția de șefă a DNA.
Este vorba despre raportul MCV în care Comisia Europeană le cere autorităților guvernamentale să renunțe la modificarea Legilor Justiției și a Codurilor penale, solicitând revenirea la independența magistraților și la o legislație penală care să descurajeze corupția. În raportul menționat se spune, în clar, că România s-a abătut de la progresele pe care le făcuse în privința statului de drept în România. Este vorba despre cel mai dur raport din Mecanismul de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene de la momentul aderării României la UE.