ACTUALIZAT Secția specială, scut pentru condamnați: a retras apelul de la Înalta curte în dosarul Romsilva- Hrebenciuc

Viorel Hrebnciuc

Secția specială a retras apelul de la Înalta Curte în dosarul Romsilva, ceea ce duce la menținerea sențintelor din prima instanță. Este una din prerogativele date Secției prin OUG 7, care nu este la prima decizie de acest fel. Astfel, Tudor Chiuariu rămâne cu achitatea.

UPDATE Completul de cinci judecători a admis cererea procurorului de la Parchetul general de amânare a procesului până în data de 12 iunie, pentru ca procurorul general să finalizeze controlul în ce privește retragerea apelului dispusă de șeful Secției Speciale.

UPDATE Procurorul de sedință a cerut completului de cinci judecători amânarea procesului și a unei decizii în ce privește retragerea apelului introdusă de Secția specială, susținând că aceasta se află sub jurisdicția procurorului general care nu a luat o decizie și nu și-a dat deocamdată acordul pentru retragerea apelului.

”Decizia 33/2018 a CCR de constituționalitate a SIIJ arată că e constituționalitate dacă e o secție în subordinea procurorului general. Așa cum am arătat, deciziile Curții sunt obligatorii, procurorul-șef SIIJ e și el subordonat procurorului general . Niciunul dintre procurori nu se află sub control ierarhic al șefului SIIJ. Decizia este luată de șeful SIIJ, iar controlul ierarhic e exercitat de procurorul general al României. Procurorul general ia decizii motivat, acest control nu a fost finalizat de procurorul general al României. Procurorul general urmează să ia o decizie. Cererea e să nu luați o decizie privind apelul declarat pentru că această decizie e supusă controlul ierarhic al procurorului general al României și acest control e în curs de exercitare și nu a fost exercitat . Vreme de două luni și jumătate nu s-a răspuns la adresa instanței, ci vineri după program. Eu am luat cunoștință astăzi", a afirmat procurorul de şedinţă., a spus procurorul de ședință.

Miza retragerii apelului ar fi de fapt, potrivit surselor Europa liberă, în afară de Chiuariu, soția lui Ioan Adam, judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, care a primit o condamnare cu suspendare de doi ani și care nu a contestat sentința. Dacă s-ar fi continuat cu apelul introdus de DNA la completul de cinci judecători de la ICCJ, suspendarea s-ar fi putut transforma în executare, iar la Chiuariu achitarea în condamnare.

Judecata în cazul Hrebenciuc va continua pentru că acesta a introdus singur apel prin care contestă condamnarea de doi ani. Așa încât mișcarea făcută de Secția Specială nu este utilă în cazul lui Viorel Hrebenciuc.

Retragerea a fost semnată de Gheorghe Stan, șeful Secției Speciale, care recent a fost numit de PSD ca judecător la Curtea Constituțională, și a fost trimisă Înaltei Curți pe 10 mai. Mandatul lui Stan la CCR începe în iunie și este de nouă ani

"In interesul solutionarii dosarului penal nr. 2861/1/2018, aflat pe rolul ICCJ- Completul de 5 judecatori, cu termen de judecata la data de 13 mai 2019, avand ca obiect infractiuni de coruptie (Legea nr. 78/2000), privind intimatul Chiuariu Tudor-ALexandru si altii, va incunostiintam ca Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie retrage apelul declarat impotriva Sentintei penale nr. 286 din data de 9 mai 2019, de catre PICCJ- DNA- Serviciul Teritorial Brasov," se arata in cererea Secției Specialev

Dosarul Romsilva se află în acest moment în jurisdicția controversatei Secții Speciale pentru anchetarea magistraților, care a preluat deja aproximativ 1.400 de dosare de la celelalte parchete. Secția a mai apelat la prerogativa prezăzută în Ordoananța de Urgență 7, referitoare la introducerea sau retragerea căilor de atac în dosare în care sunt inculpați sau condamnați magistrați. Ziare.com, arată că Secția Specială nu a introdus apel în cazul judecătorului Ovidiu Galea, acuzat ca nu si-a declarat apartenenta la Masonerie, și nu a promovat contestații în anulare în dosarele judecătoarei Gabriela Barsan și al fostei sefe DIICOT, Alina Bica.

Reamintim că Hrebenciuc a fost condamnat, în mai 2018, la doi ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influență, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, iar Adam la doi ani pentru instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.