Rocada premierilor. Guvernul, ofertă pentru profesori - 25% majorare, dacă încheie greva. N. Ciucă, demisie luni. UDMR, la un pas de exit

Nicolae Ciucă se pregătește să demisioneze luni, când ar trebui să înceapă procedura pentru rocada premierilor. Înainte va prezida o ședință de Guvern prin care speră să rezolve problemele din Educație. Profesorii au respins deja penultima ofertă și au decis să continue greva.

ACTUALIZARE. Guvernul Ciucă le face o nouă ofertă profesorilor și lansează un ultimatum. 25% majorare a salariilor, plus acordarea bonusurilor cerute, dacă încetează greva până mâine, la ora 9, potrivit Libertatea.

Dascălii respinseseră deja penultima ofertă a Guvernului și deciseseră să continue greva, scrie Edupedu, citând liderii de sindicat FSLI și Spiru Haret.

Dumincă, la ora 10 este programată sedința de guvern, iar premierul încă în funcție, Nicolae Ciucă, urmează să țină și un discurs la începutul întâlnirii.

Ordinea de zi nu este anunțată oficial, dar este de așteptat ca ea să cuprindă ordonanța prin care membrii Executivului speră să oprească greva din Educație. Totul depinde de răspunsul sindicatelor din Învățământ, așteptat până mâine, la ora 9, cu o oră înainte de ședință.

Protestul masiv a peste zece mii de profesori care au mers în marș de la Guvern, la Parlament și la Palatul Cotroceni. București, 9 iunie.

Chiar dacă greva profesorilor nu va lua sfârșit, situația examenelor naționale și încheierea mediilor elevilor sunt incerte, politicienii sunt deciși să meargă înainte cu rocada premierilor, amânată cu două săptămâni.

Duminică seara, este programată o ședință a Coaliției pentru a pune la punct detaliile legate de noua formulă de guvernare, numărul de ministere și noii miniștri, urmând ca luni premierul să-și anunțe demisia și să declanșeze, astfel, procedura pentru învestirea noului Guvern Marcel Ciolacu.

Marea necunoscută din acest moment este ce va face UDMR. Formațiunea condusă de Kelemen Hunor a luat decizia, cu o cvasiunanimitate, în ședința Consiliului Permanent, de a nu accepta să piardă Ministerul Dezvoltării. Dacă acest lucru se va întâmpla, UDMR ia serios în calcul să nu rămână în noul Guvern Ciolacu.

UDMR, pe punctul de a ieși de la guvernare. Liderii formațiunii nu renunță la Ministerul Dezvoltării.

În ședința UDMR de vineri, a fost un singur vot împotriva acestui scenariu, și anume ca Uniunea să păstreze Ministerul Dezvoltării, condus acum de Cseke Attila, altfel să iasă de la guvernare.

„Consiliul Permanent al Uniunii nu înțelege de ce ar trebui ca UDMR să renunțe la cele două ministere (n.r. Dezvoltare și Mediu). Se dorește în continuare respectarea protocolului, care a fost semnat pentru o perioadă de patru ani. CUVÂNTUL DAT este foarte important pentru noi”, au declarat surse UDMR pentru Europa Liberă.

Din negocierile purtate până acum, a rezultat că PNL ar dori inclusiv Ministerul Mediului, condus de Tanczos Barna.

Ce ordonanțe privind Educația ar fi trebuit să adopte Guvernul Ciucă duminică

Primul act normativ se referea la penultima ofertă a Guvernului Ciucă pentru profesorii care au organizat din nou un protest masiv în București, vineri. În timpul marșului de la Palatul Victoria, spre Parlament și Cotroceni, sindicaliștii din Educație au negociat iar cu prim-ministrul.

La ieșirea de la discuțiile cu premierul Nicolae Ciucă, sindicaliștii au vorbit despre o nouă ofertă a guvernanților: 1.500 de lei net acordați anual pe 5 octombrie, din fonduri UE, până în 2027, și 45% majorare salarială de la 1 ianuarie 2024, ceea ce înseamnă o majorare de 600 de lei pentru profesorii debutanți.

Protest organizat de sindicatele din Educatie în Bucuresti, 9 iunie 2023. Imaginea care arată dimensiunea protestului, cu dascălii mergând prin Capitală.

Cât privește acceptarea ofertei guvernului, sindicaliștii au spus că nu exprimă „păreri personale”, ci reprezintă o structură sindicală cu mii de oameni acolo, singurii care „trebuie să fie mulţumiţi”.

Ținând cont de ultimele evoluții privind negocierile, dacă profesorii acceptă ultima ofertă, ordonanța va avea un cu totul alt conținut ce va include majorarea salariilor cu 25%.

Guvernul a pus în consultare publică și un alt proiect de ordonanță de urgență prin care elimină evaluările naționale de la clasa a VI-a, iar probele orale ale Bacalaureatului 2023 vor fi echivalate cu notele din liceu.

Evaluarea elevilor de clasa a VI-a, la probele de Limbă și Comunicare și Matematică și Științe, a fost amânată deja de două ori, ultima dată pentru 12-13 iunie. Ministerul Educației susține că această evaluare nu mai este posibilă în toate școlile, din cauza grevei.

În al doilea rând, Ministerul Educației propune echivalarea probelor orale la Bacalaureat cu notele din timpul liceului, respectiv la Limba Română, Limba maternă și competențe digitale.

Nu în ultimul rând, Ministerul Educației propune în proiectul de ordonanță de urgență reducerea examenului de titularizare în învățământ la o singură probă scrisă. Astfel, aproape 33.000 de candidați pentru un post de titular nu vor trece de proba practică - inspecția.

Nu este clar, în caz că se încheie greva, dacă această a doua ordonanță rămâne valabilă, sau calendarul încheierii mediilor și al examenelor naționale poate merge mai departe, fără alte modificări decât cele deja făcute.

Scenariile privind configurația noului Guvern Ciolacu, după demisia premierului Ciucă

În acest moment, sunt două scenarii pe masă. Primul, negociat înainte de greva profesorilor, prevedea reconfigurarea Guvernului Ciolacu, ce urma să aibă 18 ministere.

Negocierile pentru formarea noului Guvern Ciolacu, odată ce demisia lui Nicolae Ciucă intră în vigoare, nu au mers lin. PSD ține cu dinții de Ministerul Transporturilor, PNL râvnește la Ministerul Dezvoltării, iar UDMR nu vrea să cedeze acest al doilea portofoliu.

Negocierile se împotmoliseră, pentru că liderii PSD, PNL și UDMR nu s-au pus de acord asupra noii împărțiri a ministerelor.

PSD a dorit musai Ministerul Transporturilor pentru Sorin Grindeanu, deși, potrivit protocolului, portofoliul trebuia să fie preluat de liberali.

Cealaltă variantă, ca Grindeanu să fie șef al Camerei Deputaților nu i-ar fi convenit lui Marcel Ciolacu, pentru că i-ar fi dat prea multă putere colegului său de partid, văzut ca un posibil înlocuitor al liderului actual, dacă Ciolacu va obține scor prost la alegerile de anul viitor, spun surse din PSD.

Varianta ca Sorin Grindeanu să fie șef al Camerei Deputaților nu i-ar fi convenit lui Marcel Ciolacu, pentru că i-ar fi dat prea multă putere colegului său de partid, spun surse PSD. De aceea, liderul PSD a insistat ca Grindeanu să rămână la Transporturi. De aici, discuțiile s-au dat peste cap, iar UDMR e gata să părăsească guvernarea.

De aici s-au dat peste cap toate calculele din acordul semnat de cele trei partide. PNL a acceptat cedarea Transporturilor, dar a cerut ca negocierile să înceapă de la zero și protocolul să fie dat uitării. În consecință, a pretins Ministerul Dezvoltării.

Conform protocolului, UDMR nu trebuia să fie vizat de această rocadă și trebuia să păstreze cele trei ministere - Dezvoltare, Mediu și Sport. Dintre toate, Dezvoltarea are miza cea mai mare, pentru că derulează programe cu fonduri naționale și europene ce îi vizează pe primari, baza electorală a oricărui partid.

PSD și PNL au decis însă ca Dezvoltarea să meargă la liberali, iar UDMR să primească la schimb Ministerul Proiectelor și Investiților Europene, ce revenea inițial social-democraților.

Mai mult, PNL vizează și Ministerul Mediului, condus tot de un ministru UDMR.

UDMR nu a dorit de la bun început să cedeze, iar vineri a parafat prin vot că va merge până la capăt cu solicitarea de a păstra Dezvoltarea și Mediul. Dacă nu, varianta ieșirii de la guvernare nu este deloc exlusă.

Al doilea scenariu este ca protocolul să fie respectat întocmai, iar rocada să vizeze doar schimbarea premierilor și a ministerelor care erau deja prevăzute în acord.

  • vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL;
  • ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
  • ministrul Finanțelor din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;
  • coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.

Procedura de învestire a Guvernului Ciolacu

Dacă demisia premierului Ciucă va avea loc, luni, așa cum plănuiesc acum liderii PNL, va începe procedura constituțională.

Partidele merg la consultări, la Palatul Cotroceni, în urma cărora președintele desemnează noul premier, în persoana lui Marcel Ciolacu.

Dacă Nicolae Ciucă demisionează luni, urmează ca noul premier desemnat, Marcel Ciolacu, și echipa de miniștri să primească votul Parlamentului și apoi să depună jurământul la Palatul Cotroceni. În imagine, la Ziua Marinei, 2020, Klaus Iohannis - președintele României, Nicolae Ciucă - pe atunci ministru al Apărării, actual premier și Marcel Ciolacu - președintele Camerei Deputaților și președinte PSD.

Prim-ministrul desemnat își întocmește echipa de miniștri și programul de guvernare și depune documentele la Parlament. Au loc audieri ale miniștrilor propuși în comisiile parlamentare, apoi votul de validare în plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului. Ultima etapă este depunerea jurământului la Cotroceni.

Surse liberale au declarat pentru Europa Liberă că procedura ar trebui să se desfășoare cu rapiditate și s-ar putea încheia chiar săptămâna viitoare.