Fost șef din Ministerul Internelor, diferență nejustificată de 1,1 milioane de lei între avere și venituri, spune ANI

Alexandru Cătălin Ioniță a condus Direcția Generală Anticorupție din Ministerul de Interne în 2 rânduri, între 2016-2020.

Fostul șef al Direcției Generale Anticorupție (DGA) din Ministerul de Interne are o diferență nejustificată între averea pe care a dobândit-o și veniturile realizate împreună cu familia, a constatat Agenția Națională de Integritate (ANI), care a cerut Curții de Apel București un control amănunțit.

Alexandru Ioniță a condus DGA din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în două rânduri, din 2016 până în aprilie 2019, respectiv din noiembrie 2019 până în august 2020, în septembrie 2020 fiind demis oficial din funcția de chestor principal anticorupție.

Fusese anchetat anterior pentru corupție - într-un dosar clasat de DNA, din care o parte, legată de fals în declarații, a fost înaintată Curții de Apel București - și în august 2020 i-a fost respins accesul la informații clasificate, ceea ce l-a făcut incompatibil cu funcția.

Între 2007-2016 Alexandru Ioniță a fost în conducerea unor structuri de poliție subordonate Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) din Sectoarele 1 și 2 ale capitalei, conform propriului CV.

În 2018, timp de câteva luni, a fost chiar șef al IGPR, conform Hotnews.

Miercuri, ANI a dezvăluit neconcordanțe care apar între averea și veniturile realizate de Alexandru Ioniță și familia sa în perioada cât a ocupat funcția publică, adică 2016-2020.

„Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 1.157.736 Lei între averea dobândită și veniturile realizate împreună cu familia de către IONIȚĂ ALEXANDRU CĂTĂLIN, fost Director General al Direcției Generale Anticorupție – Ministerul Afacerilor Interne, în perioada exercitării funcției publice”, a transmis ANI într-un comunicat.

ANI a anunțat că a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București, „în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către IONIȚĂ ALEXANDRU CĂTĂLIN, împreună cu familia, în perioada exercitării funcției publice.”

Alexandru Ioniță a fost informat despre declanșarea evaluării și a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, ca parte a apărării de care beneficiază, a mai informat instituția.

Eliberat din funcție în 2020

În septembrie 2020, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului principal de poliție Ioniţă Alexandru-Cătălin cu Ministerul Afacerilor Interne.

Eliberarea din funcție a venit întrucât în august 2020 a primit un aviz negativ din partea Oficiului Registrul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat pentru accesul la informații clasificate, ceea ce îl făcea incompatibil cu funcția.

În 2018 a fost anchetat de DNA pentru corupție, dosarul fiind clasat de către instituție în 2019, instituția constatând că fapta nu există, după cum relata Europa Liberă.

El a fost urmărit penal pentru trafic de influență și fals în declarații pentru că ar fi pretins cedarea, cu titlu gratuit, a 4 hectare dintr-un teren de 18 hectare din Popești-Leordeni, ca să intervină pe lângă funcționari publici.

Faptele, a căror culpă penală avea să fie dezincriminată de DNA, ar fi fost produse pe când Ioniță era șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din Poliția Sectorului 1 București (funcție ocupată între 2007-2012)

Totuși, cercetarea sa pentru fals în declarații a fost transmisă Curții de Apel București.

Șef al DGA din MAI începând cu 2016. el a fost demis prima dată din funcție în timpul mandatului de ministru al Internelor al lui Carmen Dan, fiind prins în conflictul dintre premierul de la acea vreme și ministrul susținut de Liviu Dragnea, conflict în urma căruia Mihai Tudose a fost silit să-și dea demisia de la conducerea guvernului.

Ioniță spusese că a aflat din presă de demiterea sa din fruntea DGA, iar Carmen Dan i-a imputat că a făcut din DGA o unitate de parchet și a spus că ministerul nu are nevoie de încă un parchet ci de o structură de integritate și atât.

Avea să fie repus în funcție în noiembrie 2019, odată cu formarea guvernului PNL-USR, după demiterea prin moțiune de cenzură a Guvernului Dăncilă. A mai rămas în funcție până în august 2020.