Nicu Marcu este președintele Autorității de Supraveghere Financiară din 2020. A fost deputat ales pe listele PNL în 2012, dar din 2015 a renunțat la mandat și a mers la Curtea de Conturi, unde, doi ani mai târziu, avea să fie numit vicepreședinte. Este profesor universitar la Academia de Studii Economice, licențiat ca jurist și economist și doctor în contabilitate.
Pe parcursul mandatului său au avut loc două proceduri de insolvență. Falimentul City Insurance, în 2021, al Euroins, compania cu cel mai mare număr de clienți din România - 2,5 milioane - în 2023.
Îți mai recomandăm Exclusiv | Vin franțuzesc, ciocolată, foie gras. Cadouri de lux cumpărate de ASF după „scandalul Euroins”Conform declarației de avere, Nicu Marcu a câștigat, în 2022, o indemnizație de 892.533 de lei net, ceea ce înseamnă un brut de 1.560.025 de lei.
Sunt 346.672,22 de euro pe an, la un curs de 4,5 lei/euro. Salariul lunar este deci de 28.889,33 de euro brut.
Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier Bruttogehalt, a câștigat, în 2022, un salariu de 258.000 de euro brut.
Președintele Austriei, Alexander Van der Ballen, câștiga, în 2022, 26.701 euro pe lună, iar cancelarul Karl Nehammer doar 23.840 de euro. În ambele situații vorbim de câștiguri brute.
Nici Emmanuel Macron nu câștigă la fel de bine ca Nicu Marcu. În 2022, președintele Franței avea un salariu anual de 182.400 de euro brut. E adevărat că taxele pe venit plătite în Franța sunt mai mici decât în România, dar nici așa, Emmanuel Macron nu ia mai mulți bani ca președintele ASF.
Comparativ cu președintele României care a câștigat, anul trecut, 181.944 de lei net, Nicu Marcu a încasat de aproape 5 ori mai mulți bani.
De altfel, nu doar președintele ASF a primit o indemnizație mai mare ca președintele României, ci toți ceilalți membri ai consiliului de administrație. Cea mai mică indemnizație de conducere a unui membru ASF se ridică la suma de 417.000 de lei net anual.
Conform unei statistici care agregă salariile brute anuale ale mai multor șefi de stat, doar câțiva lideri se pot lăuda cu indemnizații brute mai mari ca președintele ASF.
Joe Biden are un salariu fix de 400 de mii de dolari, președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset, câștigă 470 de mii de franci, ceea ce înseamnă puțin peste jumătate de milion de euro.
367 de mii de dolari câștigă și prim-ministrul Australiei, Anthony Albanese, dar aici este vorba despre salariul pe 2023, neexistând date publice despre cât câștigă șeful ASF în acest an.
Cum a majorat ASF veniturile angajaților cu 25% într-un an
În 2021, indemnizația lui Nicu Marcu era de doar 716.824 de lei net pe an. Diferența de 25% cu care a crescut aceasta de la un an la altul e pusă pe baza unei decizii interne de modificare a contractului colectiv de muncă. În baza acesteia, angajații ASF primesc 16 salarii anual, și nu 12 ca toți ceilalți angajați. Informația reiese dintr-o postare a deputatului USR, Claudiu Năsui, care a avut acces la contractul colectiv de muncă al ASF.
Cine sunt sinecurile de la ASF
Europa Liberă dezvăluia la începutul lui 2023 cine sunt angajații ASF și legăturile lor de rudenie cu clasa politică. Printre angajați se regăseau:
Mirela Caraman, nora Sirnei Caraman, fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării. Aceasta din urmă a fost numită de Ligia Deca membru în Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar, din partea Asociației Consiliilor Județene.
Îți mai recomandăm Marea familie ASF: rude ale unor politicieni, soții de directori și foști SRI-iști, cu salarii la secret. ANI taceMirela Caraman a lucrat la Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară Tulcea, între 2015 și 2019, și a fost consilier al președintelui Camerei Deputaților, între iulie și decembrie 2019, pe vremea când funcția era deținută de actualul președinte al PSD, Marcel Ciolacu.
Laura Chițoiu, fosta soție a ex-ministrului Daniel Chițoiu, este și ea angajată la ASF, unde lucrează din 2013, de la înființarea instituției. La acea vreme, Daniel Chițoiu ocupa portofoliul Finanțelor, în guvernele Ponta.
Conform declarației de avere din 2022, Laura Chițoiu avea trei contracte de muncă: la ASF și Transgaz, unde veniturile sunt secrete, și la EURO Insol SPRL de unde câștigase puțin peste 18.000 de lei.
Vasile Adrian Cămărașan este un alt angajat care încasează bani și din alte colaborări. Conform declarației depuse anul trecut, a primit 38.769 de lei dintr-o colaborare cu Universitatea Babeș Bolyai și 12.150 de lei de la firma Radcom SRL.
Cristina Zgonea, fosta soție a ex-președintelui Camerei Deputațior, Valeriu Zgonea, figurează pe lista angajaților ASF de la începuturile instituției. Nu declară veniturile încasate de la instituție.
Laura Fârșirotu este o altă angajată cu state vechi, din 2013, și cu rude din zona politică. Este fata fostului deputat PRM, din legislatura 2004-2008, Mircea Fârșitoru.
Mari Jan Rovințescu, soția directorului general al Ministerului Fondurilor Europene, este angajată la ASF din 2018.
Un alt angajat de seamă al ASF este Mirabela Moise, consilier al președintelui Nicu Marcu. Înainte, ea a fost consilier atât la ANAF, cât și la ANI. Agenția Națională de Integritate e condusă chiar de soțul acesteia, Florinel Moise, conform declarației de avere
ANI era instituția care ar fi trebuit să clarifice de ce angajații ASF secretizează în declarațiile lor de avere numele soților și locul unde lucrează aceștia.
Conform legii, ASF este o instituție care dă raportul o dată pe an, Parlamentului României.