După ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie anul trecut, autoritățile române cu atribuții în securitatea națională au refăcut planurile de intervenție la platformele maritime în caz de nevoie și au reluat exercițiile.
Și înainte de 2022, militarii au făcut asemenea exerciții, dar cel din acest an a fost unul masiv. În această primăvară, Forțele Navale ale României au condus un exercițiu uriaș în Marea Neagră. La el au participat militari din 13 țări (România, Albania, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Olanda, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Turcia).
Exercițiul Sea Shield 2023 a început chiar lângă platformele petroliere, iar militarii au simulat o operațiune de apărare a acestor platforme.
Exercițiul a fost unul important și pentru companiile private ce operează în Marea Neagră pentru că ele au participat la exercițiu alături de militari.
Companiile OMV Petrom, Black Sea Oil and Gas GSP Offshore și-au angrenat în operațiune nu doar angajați, ci și nave.
De asemenea, la exercițiu au mai participat Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare și Garda de Coastă.
Exercițiul a avut loc și după ce anul trecut, două corvete rusești s-ar fi apropiat de una dintre platformele maritime românești.
Apropierea unor asemenea vase este un scenariu luat în calcul de aurtorități, iar un altul prevede apropierea unor mine explozive.