Europa Liberă a scris, în decembrie 2023, despre verificările pe care Comisia Europeană urma să le facă la AMEPIP.
În noiembrie 2023, Guvernul numise la conducerea agenției doi politicieni și un tehnocrat.
Președintele pentru o perioadă de patru ani al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a fost numit Mihai Precup. Funcția sa era asimilată celei de secretar de stat.
Cei doi vicepreședinți erau Ciprian Hojda, de la PNL, și Victor Moraru, de la PSD.
Îți mai recomandăm Șef al super-agenției care monitorizează Hidroelectrica, afaceri cu energie cedate temporar unei fineEuropa Liberă a cerut lămuriri Comisiei, în decembrie 2023, care a transmis următorul punct de vedere:
„Reforma întreprinderilor de stat este o reformă esențială în planul de redresare și reziliență al României, care vizează îmbunătățirea guvernanței corporative a [tuturor] întreprinderilor de stat din România prin aplicarea standardelor OECD.
Două jaloane esențiale pentru această reformă sunt incluse în a treia cerere de plată.
- Un jalon este legat de cadrul juridic pentru guvernarea companiilor de stat,
- Celălalt este legat de operaționalizarea agenției pentru monitorizarea aplicării standardelor de guvernanță corporativă.
Vom evalua cele doua jaloane în contextul celei de a treia cereri de plată din partea României.”
Ce a descoperit Comisia Europeană?
Săptămâna trecută, Economedia a publicat primele concluzii ale verificărilor Comisiei, așa cum au fost ele transmise părții române.
Vicepreședintele agenției, Victor Moraru, era director la Secretariatul General al Guvernului când a început procesul de selecție al conducerii AMEPIi.
El a participat, în această calitate, la procesul de selecție a membrilor comisiei care urma să selecteze conducerea Agenției.
Cu alte cuvinte i-a ales pe cei care, apoi, l-au ales pe el.
„În acest context, implicarea unuia dintre candidați în procesul de numire a celor doi reprezentanți ai mediului academic în comisia de selecție însărcinată cu evaluarea propriei candidaturi și numiri ulterioare în funcția de vicepreședinte al AMEPIP nu este conformă cu un proces competitiv, bazat pe merit și pe criterii de numire transparent”, se spune în scrisoarea transmisă de Comisia Europeană, publicată de Economedia.ro.
Probleme au și ceilalți doi șefi ai agenției – președintele Mihai Precup și celălalt vicepreședinte, Ciprian Hojda.
Niciunul nu ar avea experiența necesară acestui post.
„În conformitate cu dispozițiile din lege și din anunțul de concurs, candidații la funcțiile de președinte sau vicepreședinte al AMEPIP trebuie să aibă o experiență profesională de zece ani în domeniul economic sau financiar, al managementului sau juridic, din care cel puțin șapte ani în funcții de execuție în administrația publică, perioadă în care au exercitat funcții de conducere sau de supraveghere a întreprinderilor publice. Pe baza informațiilor primite, încă nu este clar cum sunt îndeplinite aceste condiții pentru cei trei candidați numiți și cum a fost calculată experiența cumulată pe baza dovezilor furnizate (CV-uri)”, conform economedia.ro.
Comisia Europeană a cerut Guvernului să clarifice cum s-au făcut numirile la conducerea AMEPIP.
Victor Moraru a trimis marți, 16 iulie, o scrisoare către mai mulți oficiali ai Comisiei Europene, inclusiv președintei Ursula von der Leyen, în care neagă faptul că numirea sa și a celorlalți colegi din conducerea Agenției s-ar fi făcut netransparent.
În documentul consultat de Europa Liberă, Moraru scrie: „Nu am avut nici înainte și nici după selecție (nu am cunoscut niciodată aceste persoane) vreo relație patrimonială cu vreunul dintre cei selectați! Membrii mediului academic selectați de către comisia din care am făcut parte nu au fost remunerațu pentru activitatea depusă în cadrul comisiei care a selectat condicerea AMEPIP.”
Ciolacu le-a cerut demisia
După izbucnirea scandalului, premierul Marcel Ciolacu le-a cerut demisia.
„Noi avem niște reforme de dus la îndeplinire, în cererea de plată numărul 3. Noi am făcut procedurile pe legislația românească. Dânșii (Comisia Europeană, n.r.) au constatat că există anumite incompatibilități din punctul lor de vedere [...] La AMEPIP, Comisia are foarte multe de reproșat, dar nu că s-a încălcat legea. Ci că procedura din punctul lor de vedere nu a fost transparentă, cum este în celelalte țări. Eu, prim-ministrul, voi cere demisia celor care au urmat procedura – repet – legal”, a declarat Marcel Ciolacu.
Singurul din conducerea AMEPIP care a făcut declarații după dezvălurile din presă a fost președintele Mihai Precup.
„Am participat la concursul pentru un post în conducerea AMEPIP cu toată buna mea credință. Am avut experiența unui proces de selecție competitiv, transparent, obiectiv și în deplinătatea cadrului legal”, a declarat el, pentru financialintelligence.ro
Ce este și ce va face AMEPIP
Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Întreprinderilor Publice (AMEPIP) și-ar asigura un buget de peste 100 de milioane de lei (20 de milioane de euro) anual prin tariful de monitorizare de 0,1%.
Ce face/ce este:
- organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului;
- are rolul de a elabora politica de proprietate a statului, care se aprobă prin lege, la propunerea Guvernului, de a coordona şi monitoriza implementarea acţiunilor şi politicilor de guvernanţă corporativă la nivelul autorităţilor publice tutelare, respectiv de a aplica sancţiuni pentru abaterile identificate;
- are responsabilitatea finală de a asigura o procedură de selecţie transparentă şi competitivă pentru numirea membrilor consiliului de administraţie, de a monitoriza, evalua şi controla aplicarea principiilor de guvernanţă corporativă, de a publica periodic rapoarte privind îndeplinirea indicatorilor-cheie de performanţă, precum şi de a aplica sancţiuni;
- este condusă de un preşedinte, asimilat funcţiei de secretar de stat din punctul de vedere al salarizării, şi de doi vicepreşedinţi, asimilaţi funcţiei de subsecretar de stat din punctul de vedere al salarizării. AMEPIP are un secretar general, înalt funcţionar public, numit şi eliberat din funcţie în condiţiile legii;
- preşedintele şi vicepreşedinţii AMEPIP sunt numiţi prin decizie a prim-ministrului, la propunerea secretarului general al Guvernului, în urma derulării unui proces de selecţie competitiv şi deschis organizat potrivit prevederilor prezentei hotărâri;
- mandatul preşedintelui, respectiv al vicepreşedinţilor AMEPIP este de patru ani şi poate fi reînnoit o singură dată;
- numărul maxim de posturi al AMEPIP este de 88, fără demnitari şi numărul de posturi aferent cabinetelor acestora.
AMEPIP a fost înființată în luna iulie 2023, în contextul în care Guvernul se chinuia să țină deficitul bugetar sub control prin reducerea cheltuielilor.
Noua agenție ar urma să aibă 88 de angajați, excluzând conducerea asigurată de un președinte, doi vicepreședinți și un secretar general, plus personalul cabinetelor lor.
Adică 95 de oameni în total.
Salarizarea urma să fie „la nivelul maxim al drepturilor salariale prevăzut pentru funcţiile publice din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, majorat cu 50%”.
Conform documentelor publicate de economedia, în acest moment, super agenția are 53 de angajați.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.