Șeful deputaților, despre Legile securității: „Un domeniu extrem de sensibil, pe care cei mai mulți dintre noi nu îl cunoaștem”

Your browser doesn’t support HTML5

El însuși fost cursant la Colegiul Național de Apărare al MApN și membru al Comisiei pentru apărare și ordine publică din Camera Deputaților, Alfred Simonis mărturisește că nu este suficient de competent pentru a face proiectele de Legi ale securității naționale și nici colegii săi nu sunt.

Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, el însuși membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, spune că în ciuda solicitărilor SRI și SIE de după aderarea României la NATO și UE, parlamentarii cu atribuții în domeniu nici măcar nu au inițiat proiectele de Legi privind securitatea națională. Nu au existat asemenea proiecte în doi ani și nu există așa ceva. Al treilea om în stat în acest moment, Alfred Simonis spune că parlamentarii din comisiile de specialitate „nu sunt neapărat specialiști în siguranța națională. Este un domeniu extrem de sensibil pe care cei mai mulți dintre noi nu îl cunoaștem, nu cunosc oamenii care lucrează în domeniu."

În interviul one2one de la Europa Liberă, președintele interimar al Camerei Deputaților anunță în schimb că pensiile speciale vor fi transformate radical de Parlament săptămâna viitoare, ultima din această legislatură. Alfred Simonis promite desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, creșterea treptată a vârstei de pensionare pentru magistrați, impozitarea sumelor pentru care nu se contribuie la sistemul public de pensii. Șeful deputaților crede că pensiile militarilor, cele mai multe între cele 250 de mii de pensii speciale în plată în România, ar putea să nu fie incluse în reforma pensiilor speciale de acum.

Pe de altă parte, liderul social democrat Alfred Simonis spune la Europa Liberă că Guvernul încearcă să convingă acum anumite companii din lanțul de aprovizionare a populației cu alimente de bază să renunțe la o parte din adaosurile comerciale practicate. Întrebat ce va face dacă aceste firme nu vor accepta propunerea Executivul, Alfred Simonis spune că Puterea ar putea recurge la forța legii.