Richard Moore, șeful Serviciului Secret de Informații al Marii Britanii, cunoscut sub numele de MI6, a declarat că orice atenuare a sprijinului acordat Ucrainei împotriva invaziei rusești n-ar face decât să-i încurajeze pe președintele rus Vladimir Putin și pe aliații săi.
Moore spune că Europa și partenerii săi transatlantici trebuie să rămână fermi în fața a ceea ce el a spus că este o agresiune în creștere a Rusiei.
„Am descoperit recent o campanie uluitor de îndrăzneață de sabotaj rusesc în Europa, chiar dacă Putin și acoliții săi recurg la amenințarea nucleară pentru a semăna teama cu privire la consecințele sprijinirii”, a spus el într-un discurs la Paris, într-un mesaj adresat președintelui ales Donald Trump și acelor aliați europeni care au pus sub semnul întrebării continuarea sprijinului acordat Ucrainei în războiul de uzură dus de Rusia invadatoare.
„Costul sprijinirii Ucrainei este bine cunoscut, dar costul [plătit] de cei care nu ar face acest lucru ar fi infinit mai mare. Dacă Putin va reuși, China ar cântări implicațiile, Coreea de Nord ar fi încurajată, iar Iranul ar deveni și mai periculos”.
În septembrie, Moore a spus că serviciile de informații ale Rusiei au devenit „puțin sălbatice” în cel mai recent avertisment al NATO și al altor șefi de spionaj occidentali cu privire la ceea ce ei numesc acțiuni ostile rusești, de la atacuri cibernetice repetate până la incendieri provocate de Moscova.
Moscova a negat responsabilitatea pentru toate incidentele de acest fel.
Ambasada Rusiei la Londra nu a răspuns imediat unei cereri Reuters de a comenta comentariile lui Moore.
Luna trecută, șeful spionajului intern al Marii Britanii a declarat că serviciul rus de informații militare GRU încearcă să provoace „haos”.
Surse familiare cu serviciile de informații americane au declarat pentru Reuters că Moscova este probabil să-și intensifice campania împotriva țintelor europene pentru a crește presiunea asupra Occidentului pentru sprijinul său acordat Kievului.
O mare parte din discursul lui Moore s-a concentrat pe importanța solidarității occidentale, spunând că puterea colectivă a aliaților Marii Britanii îl va depăși pe Putin, care, a spus el, devine din ce în ce mai interesat de China, Coreea de Nord și Iran.
Trump, care a promis că va pune capăt rapid războiului din Ucraina, fără să spună cum, și alți republicani din SUA și-au exprimat rezerve cu privire la sprijinul strategic puternic al Washingtonului și aprovizionarea cu arme grele pentru Kiev.
„Dacă lui Putin i se permite să reușească să reducă Ucraina la un stat vasal, el nu se va opri aici. Securitatea noastră - britanică, franceză, europeană și transatlantică - va fi pusă în pericol", a spus Moore.
În termeni generali, Moore a spus că lumea se află în cea mai periculoasă situație în care s-a aflat vreodată în toți cei 37 de ani în care a lucrat în lumea informațiilor, cu Statul Islamic în ascensiune, cu ambițiile nucleare ale Iranului care amenință continuu, cu impactul de radicalizare a conflictului determinat de atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023.
Atacurile Hamas asupra Israelului nu sunt încă cunoscute pe deplin, spune Moore.
Nicolas Lerner, șeful agenției franceze de spionaj DGSE, a declarat că serviciile de informații franceze și britanice lucrează îndeaproape „pentru a face față, fără îndoială, uneia dintre amenințări – dacă nu amenințarea – în opinia mea, posibila proliferare atomică în Iran”.
Iranul a negat în mod repetat că ar face arme nucleare.
Îți mai recomandăm Rusia expulzează un diplomat britanic după ce Ucraina a primit permisiunea folosirii rachetelor britanice pe teritoriul Rusiei