Victoria în primul tur a ultranaționalistului și pro-rusului Călin Georgescu a declanșat unde de șoc cu privire la traiectoria politică a țării UE și NATO, notează Politico. Multe îngrijorări se concentrează pe modul în care o campanie pe TikTok a reușit să scoată din obscuritate un candidat necunoscut, mai spune publicația.
„Facem apel la CEO-ul TikTok să vină să vorbească în această casă și să se asigure că platforma sa nu încalcă DSA”, a declarat Valérie Hayer, șefa grupului liberal Renew Europe, într-o conferință de presă de joi, referindu-se la Legea serviciilor digitale, regulamentul european pentru conținutul online.
„România este un semnal de alarmă: radicalizarea și dezinformarea pot avea loc în toată Europa cu consecințe dăunătoare”, a adăugat Hayer, un aliat al președintelui francez Emmanuel Macron.
Apelul lui Hayer vine la doar două zile după victoria șocantă a lui Călin Georgescu. El susține că nu a avut niciun sprijin de partid, iar sondajele nu au reușit să-i măsoare realist popularitatea.
Specialiștii se concentrează acum pe o campanie majoră de pe rețeaua TikTok pe care a condus-o în zilele dinaintea alegerilor.
„Credem că TikTok a fost folosit în mod abuziv și a fost condus să fie folosit în mod abuziv de el și de o armată de conturi false care au fost folosite în scopul său”, a declarat Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet, pentru Politico.
Premierul român Marcel Ciolacu a declarat marți că finanțarea campaniei lui Georgescu pe TikTok trebuie revizuită. „Este un sistem, nu știu cât de legal este, am înțeles cum a fost folosit sistemul. Sursa de finanțare, în opinia mea, trebuie urmărită”, a spus premierul, candidat al PSD la alegeri care nu a reușit să intre în turul doi.
Politico precizează că, până în acest moment, nu există dovezi ale implicării Rusiei sau a altor actori statali.
Bogdan Manolea a adăugat că TikTok ar fi trebuit să remarce „valul de mii de conturi false” și că compania ar trebui să fie responsabilă pentru asta în conformitate cu DSA (legea europeană care reglementează activitatea rețelelor sociale și a conținutului online).
Keith Kiely, coordonator al Observatorului Bulgar Român pentru Media Digitală, a declarat că platforma a avut o „influență semnificativă” în alegeri.
Nu este prima dată când rețeaua TikTok, deținută de compania chineză Bytedance, este criticată în UE. În 2023, Macron a acuzat TikTok că este inofensiv doar în aparență și că provoacă „o dependență reală” în rândul utilizatorilor. Cu toate acestea, UE nu a aplicat încă amenzi sau sancțiuni majore împotriva platformei.
„Aceste rapoarte extrem de speculative despre alegerile din România sunt inexacte și înșelătoare, deoarece majoritatea candidaților și-au stabilit o prezență pe TikTok, iar câștigătorii au făcut campanie pe alte platforme digitale decât a noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al TikTok, Paolo Ganino.
Mai multe analize despre acest subiect
Domnul Georgescu și miile sale de fețe de pe TikTok Proteste în marile orașe împotriva ascensiunii suveranistului prorus Călin Georgescu Mircea Geoană, poarta de intrare în diplomație pentru Călin Georgescu. Ce spune astăzi fostul număr doi din NATO despre candidatul filorusVictoria suveranistului #Călin Georgescu – cauze și consecințeDouă milioane de voturi, multe întrebări, puține explicații. Sociolog: „Oamenii au căutat salvatori și l-au găsit pe Călin Georgescu”Cine e responsabil de eșecul istoric al partidelor Puterii? Analist: Au părut mai interesați de beneficii decât de reforme!ANCOM: TikTok va răspunde în fața statului român și a Comisiei Europene
Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Pavel Popescu, spune pentru Europa Liberă că „fără îndoială, vorbim de o manipulare a algoritmilor TikTok în favoarea unuia dintre candidații la președinție”.
Compania chineză care deține platforma ar fi ignorat zeci de sesizări ale Autorității Electorale Permanente, care i-ar fi cerut eliminarea de pe platformă a conținutului ilegal, susține Pavel Popescu.
Ce s-a întâmplat în România este un semnal de alarmă pentru toată Europa, iar Comisia Europeană a deschis o investigație, a mai spus vicepreședintele autorității responsabile de supravegherea din domeniul comunicațiilor electronice.
„Nu avem niciun dubiu că astăzi a existat o mașinărie foarte, foarte bine pusă la punct pe în cazul acestei platforme pentru încurajarea unui anumit candidat prin distorsionarea algoritmului”, spune Pavel Popescu.
„Nu sunt reguli greu de respectat. Dacă Facebookul și Instagramul poate să o facă, dacă X poate s-o facă, poate să o facă și TikTok în acest caz.”
Vicepreședintele ANCOM vorbește de o posibilă manipulare a algoritmilor făcută chiar de creatorii platformei – o firmă chinezească aflată în siajul Partidului Comunist. Compania a negat de fiecare dată că nu are legături cu regimul de la Beijing.
„TikTok este o companie aflată în siajul Partidului Comunist Chinez și este o companie care prin istoricul ei în pe teritoriu mai multor țări începând cu Statele Unite ale Americii, a făcut parte din investigații unde li s-au adus acuzații grave și extrem de grave cu privire la algoritmul lor”, adaugă Pavel Popescu.
Îți mai recomandăm Comisia Europeană presează marile platforme. „Ce e ilegal în lumea reală, e și în online!”O reacție despre posibila implicare a TikTok în alegeri a avut marți, 26 noiembrie, și Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).
CNA a cerut Comisiei Europene să deschidă o investigație oficială împotriva rețelei chineze de socializare Tiktok, a anunțat Valentin Jucan, vicepreședinte al CNA.
Consiliul Național al Audiovizualului a luat ca reper raportul făcut de Expert Forum, care a stabilit că preferințele electorale pentru candidatul independent Călin Georgescu au crescut de la 2% la 22% în baza unei campanii desfășurate pe TikTok.
Campania ar fi folosit conturi cu conținut electoral fără marcaje adecvate, cu amplificarea artificială a mesajelor prin algoritmi, utilizând hashtaguri dedicate, precum #echilibrușiverticalitate, care au atras milioane de vizualizări – susține CNA.
„Aceste acțiuni au ridicat suspiciuni de manipulare a opiniei publice printr-o utilizare inadecvată a platformei Tik Tok și lipsa transparenței în gestionarea conținutului politic”, spune vicepreședintele CNA într-o postare pe Facebook.
În adresa către Comisia Europeană, CNA invocă Regulamentul (UE) 2022/2065 privind serviciile digitale (DSA) și spune că nu au fost respectate obligațiile privind evaluarea riscurilor sistemice. Conform Art. 34 din DSA, platformele online foarte mari (VLOP) trebuie să identifice, să analizeze și să evalueze riscurile sistemice care apar din:
- proiectarea sau funcționarea serviciilor lor, inclusiv a sistemelor algoritmice.
- utilizarea serviciilor lor.
Această obligație include evaluarea riscurilor precum impactul asupra proceselor democratice și al discursului civic. Algoritmii TikTok au amplificat conținut electoral favorabil unui singur candidat, generând un dezechilibru în competiția electorală și periclitând pluralismul politic, spune CNA.
De asemenea, nu au fost prezentate măsuri de evaluare sau atenuare a acestui risc, au fost amplificate dezinformarea și conținutul nemarcat și au fost identificate riscuri de manipulare prin algoritmi opaci (algoritmii TikTok prioritizează conținut emoțional, distorsionând dezbaterea publică).
Raportul Expert Forum indică că multe materiale distribuite pe TikTok nu au fost marcate ca fiind de natură electorală, expunând utilizatorii la conținut al cărui scop sau origine nu sunt clare.
Reacția TikTok
Într-un răspuns pentru Libertatea, TikTok a transmis că este extrem de vigilentă față de actorii care încearcă să folosească „comportamente înșelătoare pentru a afecta procesele civice”
Rețeaua socială mai spune că lucrează „cu sârguință pentru a identifica și elimina operațiunile de influență secrete, iar lunar raportăm în mod transparent cu privire la aceste eforturi”.
„În raportul nostru din septembrie, am dezvăluit că am întrerupt o rețea care viza un public din România, dar nu avem dovezi care să sugereze că aceasta a avut legătură cu actuala campanie prezidențială”, a transmis TikTok.
Îți mai recomandăm ANCOM: TikTok va răspunde în fața statului român și a Comisiei Europene pentru manipularea algoritmilor în favoarea unui candidatEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.