BBC îl citează pe fostul ambasador al Marii Britanii în Liban, Tom Fletcher, care spune că atacul de vineri dimineață arată hotărârea Israelului de a juca acest „joc de poker pe mize mari cu Iranul”.
Fletcher crede că mesajul Israelului este că poate ajunge la obiectivele nucleare ale Iranului.
„Pericolul (...) este că există riscul unui calcul greșit”, afirmă fostul ambasador britanic.
BBC scrie și despre afirmațiile oficialilor occidentali care au fost informați despre posibila ripostă a Israelului. Aceștia spun că Tel Aviv-ul „încearcă apa cu degetul” și că atacul de vineri dimineață este o „primă etapă”.
Atacul, o „capcană” întinsă Iranului
Citând un diplomat occidental din Liban, BBC scrie că strategia este de a provoca Teheranul să reacționeze la un atac minor care să justifice ulterior un atac major asupra siturilor nucleare din Iran.
Oficialii menționați de BBC sunt de părere că atacul de vineri dimineață nu este replica la loviturile aeriene ale Iranului din 13 aprilie, ci o capcană întinsă de Israel care să îi permită lovituri ulterioare mai dure.
Teoria pare plauzibilă, în condițiile în care oficialii de la Teheran, de obicei cu un discurs agresiv și războinic, au reacționat într-o cheie discretă și au spus că „nu va exista nicio reacție a Iranului la incident”.
De altfel, și New York Times remarcă reacțiile discrete de ambele părți, care sugerează că atât Israelul, cât și Iranul, doresc să evite escaladarea conflictului.
În Israel, oficialii au descris atacul ca fiind un răspuns limitat, iar daunele au fost minore.
Atacul limitat, mai spun observatorii, pare să țină cont de solicitările occidentale de evitare a escaladării conflictului din Orientul Apropiat, dar transmite și mesajul că Israelul poate lovi oricând instalațiile esențiale programului nuclear iranian aflate la Isfahan sau Natanz.
Precizia atacului demonstrează vulnerabilitatea Iranului
Jerusalem Post citează declarații pe surse care spun că atacul de la Isfahan a fost conceput în principal pentru a demonstra Iranului cât de vulnerabile la atacuri sunt siturilor sale nucleare.
Atacurile, spun sursele publicației israeliene, au lovit în vecinătatea imediată a instalațiilor nucleare iraniene din Isfahan.
Mai mult, rachetele cu rază lungă trase de avioanele de luptă israeliene au evitat capacitățile de detectare radar ale Teheranului, lucru ce ar putea fi repetat în orice moment.
În același timp, prin faptul că nu a atacat situl nuclear de la Isfahan sau alte situri nucleare de la Natanz și Fordow, atacatorul a semnalat Iranului că nu caută escaladarea unui război regional.
Cu toate acestea, continuă publicația israeliană, atacul nuanțat a fost conceput să mențină amenințarea la adresa Iranului, dar și să reducă riscul unui alt contraatac iranian.
Îți mai recomandăm Israelul atacă Iranul într-o provincie unde sunt obiective ale programului nuclear iranianEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.