Senatul american pregătește cea mai severă rezoluție la adresa Rusiei

Senatorul democrat Bob Menendez, ca și senatori republicani, spun că acțiunile președintelui rus Vladimir Putin nu pot fi tolerate

Un grup de senatori doresc să găsească o expresie legislativă n emulțumirii lor cu privire la comportamentul Rusiei.

Premisa lor este că administrația Trump nu pedepsește cum ar trebui Rusia, pentru acțiunile regimului Putin. Proiectul de lege pe care l-au înaintat vizează multe aspecte ale acestui comportament, dorind să forțeze admistrația Trump să verifice dacă Rusia este sau nu un stat sponsor al terorismului.

Proiectul mai are și alte prevederi. Solicită ca, dacă Trump decide vreodată să retragă Statele Unite din NATO, această decizie să poate fi ratificată doar cu doua treimi dintre senatori. Mai solicită un raport cu privire la averea președintelui Putin.

O altă prevedere din proiect cere firmelor de asigurări să comunice informații cu privire la identitatea celor care cumpără case de mare valoare în Statele Unite. Proiectul de lege ar impune, dacă va fi aprobat, noi sancțiuni împotriva Rusiei, precum și identifică noi căi de a combate acțiunile rusești de dezinformare și piraterie cibernetică.

Senatorul democrat Bob Menendez a spus că acest proiect este o replică la paralizia administrației Trump cu privire la Rusia. “Acțiunile lui Putin nu pot fi tolerate” – a spus Menendez.

Textul legislativ e menit să transmită Moscovei mesajul ca forul legislativ este menit să protejeze instituții, aliați și valori Americane, “chiar dacă” - a spus Menendez, “președintele Trump optează să nu o facă”.

Senatorul republican Lindsey Graham nu a făcut referiri critice la administrația Trump, menționând ca scopul co-sponsorilor este să impună sancțiuni Rusiei lui Putin. Între învinuirile adresate Moscovei, Graham a menționat amestecul Rusiei în alegerile americane, atacurile cibernetice împotriva infrstructurii americane, ocupația din Ucraina și eforturile Kremlinului de a crea haos în Siria. Conform aprecierii semnatarilor, dacă rezoluția va fi aprobată, ea ar antrena cele mai serioase sancțiuni de până acum împotriva Moscovei