Senatul american se opune sprijinirii Arabiei Saudite în intervenția din Yemen

Senatul american, dominat de republicani, a votat o rezoluție care ar urma să pună capăt sprijinului SUA acordat coaliției conduse de Arabia Saudită în Yemen

Rezoluția din Senat a fost adoptată după ce câțiva republicani s-au alăturat minorității democrate. Unul dintre scopuri a fost reafirmarea ideii că Congresul are prerogative de a declara război, nu președintele. În plus, este un vot de blam dat șefului executivului, pentru că nu a pedepsit regimul saudit după uciderea ziaristului Jamal Khashogi.

Democrații observă cu interes că, cel puțin în materie de politică externă, republicanii sunt dipuși să se distanțeze de anumite politici ale administrației Trump. Casa Albă a trimis oficialități de la Pentagon și Departamentul de Stat să convingă membrii ai Congresului, dar aceștia nu au reușit în suficientă măsură și, în felul acesta, rezoluția va ajunge pe biroul președintelui.

Și astăzi, Senatul ar putea aproba o rezoluție care dezaprobă decizia lui Trump de a declara stare de urgență națională, pentru a obține finanțare pentru zidul de la frontiera cu Mexicul pe care l-a promis în campanie.

De-acum, în această chestiune, patru senatori republicani au anunțat că vor vota cu democrații. Administrația argumentează că prezența militară americană în regiune este critică în lupta împotriva terorismului și menținerea presiunii asupra Iranului. Coalitia condusă de Arabia Saudită luptă în războiul civil din Yemen împotriva rebelilor Houthi, sprijiniți de Iran.

Camera Reprezentanților va vota și ea în legătură cu rezoluția. Președintele se va opune prin veto.

Senatorul republican de Utah Mike Lee a spus că s-a dovedit că Arabia Saudită nu este un aliat pentru America și că nu merită ajutor militar. La rândul său, liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, a spus că rezoluția este inadecvată, pentru ca Statele Unite pot exercita mai multă influență dacă rămân implicate și pot cere coaliției saudite să ajungă la un compromis dacă demonstraează că înțeleg pericolul reprezentat de Houthi.

McConnell a spus că este firesc ca republicani să aibă întrebări, dar că ar trebui să le discute direct cu administrația. Liderul republican este conștient că membri din partidul său sunt încă mânioși pentru că Administrația Trump a refuzat să autorizeze o investigație care să stabilească cine este răspunzator pentru uciderea lui Khashoggi.