După două decenii de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, americanii le-au adus un omagiu sâmbătă celor aproape 3.000 victime. Ziua a început cu o ceremonie organizată la New York, chiar în locul în care până acum 20 de ani se înălțau turnurile gemene de la World Trade Center.
La ceremonie a participat și președintele Joe Biden, dar și foștii șefi de stat Barack Obama și Bill Clinton, alături de soțiile lor.
Evenimentul a început la ora locală 8.46 (15.46 ora României) cu un moment de reculegere. Este ora la care, acum 20 de ani, primul dintre avioanele controlate de teroriști a lovit unul dintre turnurile gemene.
După clipele de liniște apăsătoare au urmat momente emoționante, în care cei apropiați victimelor de la 11 septembrie 2001 au recitat numele rudelor care și-au pierdut viața în acea zi și au spus câteva vorbe despre ele.
Mike Lowe, a cărui fiica era stewardesă în avionul care a lovit unul dintre turnuri, a povestit prin ce a trecut familia sa în ultimele decenii.
„Pe măsură ce recităm numele celor pe care i-am pierdut, amintirea mea se întoarce în acea zi teribilă în care simțeam că un spectru malefic coborâse asupra lumii noastre, dar a fost și un moment în care mulți oameni au acționat dincolo de obișnuit”, a spus el, citat de Reuters.
Anthoula Katsimatides l-a pierdut și ea, acum 20 de ani, pe fratele ei, John. Tânăra a spus că atacurile de acum 20 de ani au pus-o pe ea și pe alte mii de persoane „într-un club” din care nu și-a dorit niciodată să facă parte: al celor care îi jelesc pe cei dragi.
„Întreaga țară și-a pus brațele în jurul nostru. Și toată această amabilitate și dăruire mi-au adus aminte de fratele meu”, a spus Katsimatides, citată de BBC.
Numele a 2.977 de victime au fost citite în fața mulțimii care s-a adunat la Memorialul 11 Septembrie, ridicat în locul unde s-au aflat cele două turnuri gemene de la World Trade Center. Rostirea numelor victimelor a fost întreruptă de mai multe ori de momente de reculegere ținute la cele mai importante ore ale zilei de 11 septembrie 2001.
Bruce Springsteen a interpretat piesa „I’ll see you in my dreams”.
Ceremonia de la New York a fost cea mai importantă care a avut loc sâmbătă însă evenimente similare, la o scară mai mică, au fost organizate în toate America.
La Pentagon, sediul Departamentului de Apărare al SUA, un steag american a fost desfășurat pe partea de vest, unde un avion a lovit clădirea pe 11 septembrie 2001. Departamentul a organizat de asemenea o ceremonie privată pentru cinstirea celor 184 de oameni uciși acolo.
În Shanksville, în sud-vestul Pennsylvania, rudele și oaspeții s-au adunat la Memorialul Național pentru a-i onora pe cei 40 de oameni uciși când zborul 93 al United Airlines s-a prăbușit într-un câmp agricol.
Fostul președinte George W. Bush și Laura Bush au fost și ei prezenți la acea ceremonie.
„Vin fără explicații sau soluții. Pot să vă spun doar ce am văzut. În ziua de încercare și durere a Americii, am văzut milioane de oameni apucând instinctiv mâna unui vecin și adunându-se unul către celălalt. Aceasta este America pe care o cunosc”, a spus Bush.
„Acum douăzeci de ani, teroriștii au ales un grup aleatoriu de americani, într-un zbor de rutină, pentru a fi daune colaterale într-un spectaculos act de teroare”, a mai spus Bush. „Teroriștii au descoperit curând că un grup aleatoriu de americani este un grup excepțional de oameni.”
Bush a lăudat pasagerii și echipajul zborului 93, spunând „aici, țintele intenționate au devenit instrumentele de salvare” și că mulți dintre cei care trăiesc astăzi își datorează viața lor.
Oficialii memorialului au citit numele pasagerilor și echipajului și au sunat clopotul pentru fiecare persoană.
„Este cu adevărat potrivit să ne oprim pentru a ne aminti de acele persoane care și-au pierdut viața și au salvat atât de mulți când zborul 93 s-a prăbușit în pământul sfințit”, a spus Stephen Clark, superintendentul Parcurilor Naționale din vestul Pennsylvania.
Mesajul președintelui Joe Biden: