Remember | 11 septembrie 2001, atacuri teroriste pe pământ american

Fotografa Sara K. Schwittek a surprins momentul din 11 septembrie 2001 în care un avion de linie deturnat a lovit al doilea turn al World Trade Center din New York.

În dimineața acelei zile au avut loc patru atacuri teroriste împotriva Statelor Unite ale Americii.

În atacurile comise de 19 teroriști au murit aproape 3.000 de oameni. Daunele au fost de zeci de miliarde de dolari.

George W. Bush, președinte al Statelor Unite în 2001, îl ascultă pe șeful de cabinet, Andrew Card, care îl informează cu privire la atacurile asupra World Trade Center.

Bush asista la o oră a elevilor de la școala primară Emma E. Booker din Sarasota, Florida.

Atacurile au fost atribuite grupului terorist islamic Al-Qaeda. Teroriștii au preluat controlul asupra a patru avioane de pasageri cu care au lovit clăridiri simbolice din New York și din Arlington, Virginia.

Al patrulea atac, care viza Washington, D.C. nu a reușit după ce avionul deturnat s-a prăbușit pe un câmp de lângă Shanksville, Pennsylvania.

Prima clădire atacată a fost turnul nordic de la World Trade Center din New York. Zborul American Airlines 11, un Boeing 767, transporta 76 de pasageri, 11 membri ai echipajului, plus 5 teroriști.

Impactul cu turnul are loc la ora locală 08:46, într-un moment în care foarte mulți angajați veneau la serviciu.

Avionul zbura cu o viteză de peste 700 km/h și a intrat în clădire între etajele 93 și 99.

Zborul United Airlines 175, un Boeing 767 care transporta 56 de pasageri, nouă membri ai echipajului și cinci teroriști, intră la ora 09:03 în turnul sudic în timp ce avea o viteză de 870 km/h.

Este poate cel mai dramatic eveniment al atacurilor teroriste surprins în direct de camerele de televiziune, care prezentau deja celălalt turn în timp ce ardea.

Zborul American Airlines 77, un Boeing 757 cu 58 de pasageri, șase membri ai echipajului și cinci teroriști lovește aripa de vest a Pentagonului, la ora 09:37. Zbura cu 850 km/h. 

Un alt zbor deturnat, care urma să lovească Washingtonul, zborul 93, s-a prăbușit la 130 de km sud-est de Pittsburgh.

Pasagerii s-au luptat cu teroriștii în cabina piloților, după ce au aflat despre atacurile de la World Trade Center și Pentagon.

Turnurile gemene ale World Trade Center ard în spatele Empire State Building. Imaginile video din acest punct de observație au fost transmise în direct în toată lumea.

La Ground Zero, locul din New York pe care se ridicau Turnurile Gemene, salvatorii încercau din răsputeri să găsească supraviețuitori și să stingă incendiile.

Oamenii care erau în Turnul de Nord al World Trade Center strigau disperați după ajutor.

„The Falling Man” este imaginea care cuprinde disperarea și tragedia din acea zi, simbolizând alegerile de neimaginat cu care s-au confruntat cei prinși în turnurile în flăcări.
 

Oamenii fug îngroziți, iar un nor uriaș fum și moloz se îndreaptă spre ei după prăbușirea unuia dintre turnuri.

Haosul și disperarea momentului sunt capturate într-o fotografie a agenției de presă Associated Press.

 

Câteva momente mai târziu, oamenii pășesc pe străzile acoperite cu moloz și încearcă să își protejeze fețele de fumul gros care învăluie zona.

TurnuriZeci de clădiri din apropiere au fost afectate. A fost nevoie de ani de zile pentru curățarea și reconsolidarea infrastructurii din zonă.

Marcy Borders, o femeie care lucra în birourile din World Trade Center, acoperită de praf, încearcă să se refugieze, după prăbușirea turnului sudic, într-o clădire de birouri.

Această imagine a simbolizat devastarea și traumele îndurate de supraviețuitori.

Un elicopter survolează Pentagonul (Washington, DC)  și examinează pagubele produse după ce un avion deturnat s-a prăbușit peste cartierul general al armatei americane, omorând 125 de persoane care erau clădire și 59 de pasageri și membri ai echipajului de la bordul zborului American Airlines 77.


 

Trecătorii și poliția privesc cum se dezintegrează într-un nor de praf și resturi al doilea turn al World Trade Center din New York. Momentul a fost la aproximativ 30 de minute după prăbușirea primului turn.
 

Un steag american surprins printre rămășițele cele două turnuri prăbușite.
 

Pompieri printre dărâmăturile de la baza turnului sudic după prăbușire. Echipele de salvare au căutat supraviețuitori la Ground Zero până pe 23 septembrie, când au început acțiunile de curățare.


 

Spitalul Bellevue din New York, 16 septembrie 2001 - Un bărbat atinge un perete cu fotografii ale celor dispăruți în atacurile de la World Trade Center.

Primii salvatori și lucrătorii din serviciile de urgență, dintre care mulți și-au pierdut colegi, membri din familie și prieteni, și-au continuat eforturile luni de zile pentru a recupera rămășițe și pentru a curăța locul.
 

Polițiști din New York și prima pagină a ziarului New York Post din 18 septembrie 2001 - ziarul îl prezintă pe Osama bin Laden, liderul Al-Qaeda și creierul atentatelor din 11 septembrie 2001. Președintele George W. Bush l-a identificat pe bin Laden drept principalul suspect în atacurile de la New York și Washington.

Un pompier așează flori și amintiri lăsate de membrii familiilor care au pierdut persoane dragi la Ground Zero, după o slujbă de comemorare de pe 28 octombrie 2001.
 

2002, prima comemorare a atacurilor - un ofițer de poliție singur stă departe de mulțimea de oameni care îi omagia pe cei pierduți în atentatele din 11 septembrie.

343 de pompieri, 23 de ofițeri de poliție și 37 de medici și paramedici și-au sacrificat viețile, în 2001, la World Trade Center, pentru a-i salva pe alții.

11 septembrie 2023 - Lumea e strânsă la Memorialul și Muzeul Național „11 septembrie” cu ocazia celei de-a 22-a comemorări a atacurilor.

În fiecare an, orașul New York omagiază victimele prin „Tribute in Light”: două raze albastre de lumină, care reprezintă Turnurile Gemene, sunt proiectate pe cer.

Atacurile au remodelat peisajul global și au dus la politici sporite de securitate și la Războiul împotriva terorismului. „9/11” rămâne un memento solemn al tragediei, eroismului și rezilienței.

Aproape 3.000 de oameni au murit după ce mai multe avioane comerciale au fost deturnate și folosite ca arme împotriva World Trade Center din New York și Pentagon, pe 11 septembrie 2001. Acest atac devastator rămâne una dintre cele mai întunecate și mai tragice zile din istoria Americii.