Președintele Aleksandar Vučić promite dezarmarea Serbiei după cele două atacuri

Aleksandar Vučić a anunțat o serie de noi măsuri stricte de control al armelor, inclusiv verificări mai frecvente ale antecedentelor deținătorilor de arme.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a promis „o dezarmare aproape completă” a țării, după al doilea atac armat în nici 48 de ore.

Aleksandar Vučić a anunțat o serie de noi măsuri stricte de control al armelor, inclusiv verificări mai frecvente ale antecedentelor deținătorilor de arme, transmite BBC.

Vineri, un bărbat a fost arestat după ce a deschis focul dintr-o mașină în mișcare, omorând opt persoane și rănind alte 14.

Atacul a avut loc la scurt timp după ce un băiat de 13 ani a ucis nouă persoane la o școală. Atacul de miercuri, în care tânărul de 13 ani și-a împușcat opt colegi de la școala sa din Belgrad, precum și un agent de securitate, a fost cel mai grav atac din ultimii ani din Serbia.

Al doilea incident a avut loc vineri la primele ore în orașul Mladenovac, la 60 km sud de Belgrad, când trăgătorul a deschis focul dintr-o mașină în mișcare.

Îți mai recomandăm Serbia. Al doilea atac armat: Cel puţin opt morţi, în apropierea unui oraş aflat la sud de Belgrad


Suspectul, despre care Ministerul de Interne a spus că s-a născut în 2002, a început să tragă în oameni cu o armă automată după ce s-a certat cu un polițist într-un parc, joi seară.

El a fost arestat vineri dimineață după „o percheziție amplă”, care a implicat 600 de ofițeri de poliție, a declarat Ministerul de Interne.

După cel de al doilea atac, președintele Aleksandar Vučić a anunțat că va lua măsuri pentru dezarmarea țării, condamnând ultimul atac și numindu-l „terorism” și „atac asupra noastră, a tuturor”.

Serbia are una dintre cele mai mari rate de deținere a armelor de foc din lume. Președintele sârb a spus că nu vor mai fi eliberate noi permise pentru arme.

„Vom face o revizuire a tuturor persoanelor care dețin arme de foc, aproximativ 400.000 dintre ele. După aceste verificări, nu vor fi mai mult de 30.000 până la 40.000 de arme deținute legal", a spus el.

Îți mai recomandăm Adolescentul de 13 ani care a comis masacrul de la o școală din Belgrad, plasat într-o clinică de psihiatrie

El a mai anunțat că pedepsele pentru deținerea ilegală de arme de foc vor fi dublate. Pedepsele pentru purtarea de arme precum cuțite vor fi, de asemenea, majorate.

Deținătorii de arme vor fi supuși unor teste psihiatrice și psihologice mai frecvente, precum și testări ad-hoc pentru droguri.

Președintele sârb a promis, de asemenea, că va consolida securitatea școlilor, anunțând că 1.200 de noi ofițeri de poliție vor fi recrutați în următoarele șase luni pentru a fi dislocați în școlile din toată țara.
Împușcăturile în masă sunt extrem de rare în Serbia, deși deținerea de arme în țară este printre cele mai mari din Europa.

Balcanii de Vest sunt, de asemenea, plini de arme ilegale în urma războaielor și tulburărilor din anii 1990.

În 2019, s-a estimat că în Serbia există 39,1 arme de foc la 100 de persoane, a treia cea mai mare valoare din lume, după SUA și Muntenegru.

Îți mai recomandăm Opt copii și un paznic au fost uciși după ce un elev de 14 ani a deschis focul într-o școală din Serbia