Parlamentul European a adoptat pe 19 septembrie o rezoluție privind prizonierii politici din Belarus, prin care cerut Serbiei să nu-l extrădeze pe activistul și jurnalistul belarus Andrei Hniot. Rezoluția cere, de asemenea, eliberarea prizonierilor politici din Belarus, tragerea la răspundere a regimului de la Minsk și încetarea persecuției cetățenilor belaruși în exil.
Rezoluția a menționat „abuzarea mandatelor de arestare ale Interpolului pentru a obține extrădarea oponenților politici din țări non-UE”.
Hniot a fost arestat pe aeroportul din Belgrad la sfârșitul lunii octombrie 2023 pe baza unui mandat Interpol emis de Belarus, care a fost revocat între timp.
Mandatul de arestare l-a acuzat pe Hniot de evaziune fiscală, acuzație pe care el o neagă. El se află în arest la domiciliu în așteptarea deciziei finale a Serbiei privind extrădarea sa.
Rezoluția Parlamentului European solicită Serbiei să se abțină de la extrădarea lui Hniot. De asemenea, cere UE și statelor membre să monitorizeze cazul.
Hniot spune că toate acuzațiile împotriva sa sunt false și fac parte din „represiunea oribilă a regimului belarus împotriva dizidenților politici, jurnaliștilor și activiștilor”. El spune că ar fi torturat dacă ar fi extrădat în Belarus.
Andrei Hniot este unul dintre sutele de mii de cetățeni belaruși care au participat la demonstrațiile din 2020 care contestau victoria lui Aleksandar Lukașenko, aflat la al șaselea mandat consecutiv.
Îți mai recomandăm UE nu recunoaște alegerile din Belarus și impune sancțiuni celor vinovați de fraudă și de reprimarea protestelorȚările occidentale nu recunosc rezultatele acestor alegeri, iar Uniunea Europeană a impus sancțiuni Minskului pentru represiunea participanților la demonstrații.
Există peste 1.500 de prizonieri politici în închisorile din Belarus. Printre aceștia se numără jurnaliști, activiști pentru drepturile omului și politicieni.
Rezoluția Parlamentului European a îndemnat autoritățile belaruse să furnizeze informații despre situația lor și să le permită accesul la avocați, membri ai familiei și Comitetul Internațional al Crucii Roșii.
„Autoritățile belaruse ar trebui să-i elibereze imediat și necondiționat pe toți”, au adăugat membrii parlamentului.
Rezoluția și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la cei aproximativ 300.000 de belaruși care au fost forțați să părăsească Belarus din 2020 și acum se confruntă cu persecuții politice în străinătate.
Rezoluția a cerut UE și statelor sale membre să înăsprească sancțiunile împotriva persoanelor și entităților responsabile de represiunea din Belarus și să depună eforturi pentru a trage la răspundere regimul Lukașenko pentru crimele sale.
Îți mai recomandăm Un activist din Belarus așteaptă verdictul justiției sârbe pentru extrădarea sa la „tortură” și „moarte”Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.