Galerie FOTO | Creștinii ortodocși din Serbia mărșăluiesc împotriva evenimentului EuroPride
Mii de creștini ortodocși, purtând cruci, icoane religioase și bannere, au cântat și s-au rugat în fața bisericii Sfântul Sava din Belgrad, la 28 august, pentru a protesta împotriva unui eveniment LGBT.
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a declarat la 27 august că festivitățile planificate pentru EuroPride vor fi „amânate sau anulate”. Cu toate acestea, organizatorii au promis că vor avea loc evenimentele, programate pentru perioada 12-18 septembrie.
Un steag rusesc este fluturat în timpul protestului.
Vucici a declarat că guvernul a fost supus unor presiuni intense din partea grupurilor de dreapta și a reprezentanților Bisericii Ortodoxe Sârbe pentru a anula evenimentul. El a permis posibilitatea ca evenimentul să aibă loc la o dată ulterioară.
Episcopul ortodox sârb Nikanor a salutat decizia autorităților de a anula „profanarea țării noastre, a bisericii noastre și a familiei noastre”. Aproape 85 la sută dintre sârbi se identifică drept creștini ortodocși.
Marșurile Pride din Belgrad au fost marcate de violențe în 2001 și 2010. În alți ani, acestea s-au desfășurat în mod pașnic, deși cu o prezență puternică a poliției.
Biroul ONU din Serbia s-a declarat îngrijorat de interdicția anunțată, afirmând că aceasta ar pune în pericol „dreptul la libertatea de întrunire, așa cum este garantat de Constituția sârbă”.
Membrii Asociației Europene a Organizatorilor de Pride-Parade au ales capitala Serbiei în urmă cu trei ani pentru a găzdui evenimentul anual, în speranța că acesta va reprezenta un progres major pentru o țară slavă care este în mod tradițional conservatoare și se află sub puternica influență a Bisericii Ortodoxe.
Candidatura Belgradului pentru a găzdui evenimentul a fost susținută de prim-ministrul Ana Brnabic, care este prima femeie și prima persoană homosexuală deschisă care ocupă această funcție în Serbia.
Brnabic a fost acuzată de grupurile pentru drepturile homosexualilor din Serbia că nu a făcut suficient pentru a ajuta statutul acestora în țară. Ea s-a alăturat lui Vucici în susținerea anulării evenimentului EuroPride.
Serbia vrea în mod oficial să devină membră a Uniunii Europene, dar încearcă în același timp să mențină legături strânse cu Rusia, care a adoptat o legislație anti-LGBT represivă în ultimii ani.
Forumul Democratic Civic, de opoziție, l-a acuzat pe președintele sârb că „se joacă de-a dictatorul”, luându-l drept model pe președintele rus Vladimir Putin.
În timpul marșului din 28 august, au fost purtate în aer imagini cu Putin și Dragoljub „Draza” Mihailovica, un controversat lider naționalist sârb din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În 2013, Rusia a introdus o lege care interzice „propaganda relațiilor sexuale netradiționale” în rândul minorilor, pedepsită cu amenzi și închisoare.
Poliția asigură securitatea unui centru de informare LGBT în timpul marșului de protest din Belgrad, la 28 august.
Din 1992, un oraș european diferit a găzduit evenimentul EuroPride.