Echipa de criză pentru coronavirus se va reuni pe 9 iulie după ce Belgradul a fost martor, pentru a doua zi consecutivă, a ciocnirilor violente între forțele de ordine și protestatarii furioși de răspunsul autorităților în fața pandemiei și de întoarcere la carantină în weekend.
Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea care a stat mult peste miezul nopții în fața clădirii Parlamentului.
A apărut și un al doilea punct de conflict, la 90 de kilometri de capitală în orașul Novi Sad, unde protestatarii au încercat să pătrundă în clădirea care găzduiește operatorul public regional de televiziune.
În timp ce mulțimea mărșăluia prin Novi Sad, unele persoane au aruncat cu pietre și alte obiecte spre clădirea primăriei, unde a izbucnit și un incendiu. Protestatarii au mai aruncat cu obiecte și spre clădirea partidului de guvernământ, Partidul Progresist Sârb, al președintelui Aleksandr Vucic.
Demonstrații au izbucnit pe 7 iunie după ce președintele sârb a anunțat revenirea la măsuri de distanțare și intenția de a impune o carantină totală în weekend.
Your browser doesn’t support HTML5
Vucic a declarat pe 8 iunie că el și alți oficiali iau în considerare să renunțe la carantina de weekend, o decizie finală urmând să fie luată joi.
Prim-ministrul sârb Ana Brnabic a numit protestele drept „cele mai violente de până acum" și a promis că nu va fi o lovitură violentă sau anarhie în Serbia.
„Mâine, echipa de criză se va întâlni și va continua lupta cu virusul și salvarea vieților lucrătorilor sanitari, și sănătatea populației, și vom câștiga", a spus premierul într-un mesaj publicat pe site-ul partidului.
Brnabic a mai afirmat că ordinea democratică și stabilitatea statului va fi menținută.
Ea a vorbit cu sute de protestatari strânși în Belgrad pentru a își manifesta frustrarea la răspunsul recent al guvernului în fața reapariției focarelor de coronavirus și în fața a ceea ce ei au perceput drept o politizare a echipei care conduce eforturile de a opri pericolul asupra sănătății publice din statul balcanic.
Vicepremierul Nebojsa Stefanovic a numit proteste drept ilegale deoarece nu au cerut autorizație și a spus că sunt doar despre violență, nu despre politici publice. El a arătat că 10 ofițeri de poliție au fost răniți pe 8 iulie, inclusiv unul care a avut picioarele rupte după ce a fost împins pe scări.
Stefanovic a spus că violența de pe străzile din Belgrad se desfășoară „fără voința populației și participarea în alegeri".
El a subliniat că echipe puternice de patrulare vor fi desfășurate în Belgrad și în alte părți, arătând că „statul va fi mereu mai puternic decât infractorii".
Protestul din 7 iulie a devenit violent când un grup a reușit să pătrundă în Parlament, în timp ce alții au aruncat pietre, sticle și alte proiectile asupra poliției, obligând ofițerii să folosească gaze lacrimogene pentru a împrăștia mulțimea.
Directorul Poliției, Vladimir Rebic, a spus miercuri că 43 de ofițeri de poliție și 17 protestatari au fost răniți în prima noapte de violențe, în timp ce 5 mașini de poliție au fost incendiate.
Imagini apărute din noaptea de 7 iunie au prezentat polițiști care lovesc protestatarii.
Președintele Vucic a afirmat că ofițerii vor fi pedepsiți dacă se demonstrează că au acționat incorect.
Într-un mesaj adresat populației, Vucic a cerut evitarea protestelor deoarece riscă să înrăutățească situația epidemiologică care a ajuns la peste 17.000 de sârbi infectați, cu 341 de decese.
Guvernul a readus măsuri împotriva pandemiei după o reapariție a cazurilor după redeschiderea bruscă ce a avut loc înainte de alegerile din 21 iunie câștigate de formațiunea președintelui Aleksandr Vucic.
Pandemia globală de coronavirus a sosit în martie în Serbia și a întrerupt proteste săptămânale ce aveau loc de peste un an împotriva guvernului.
Protestele vizau controlul strâns pe care Vucic îl are asupra presei și asupra tuturor nivelelor puterii, după o serie de atacuri asupra jurnaliștilor și a altor critici ai puterii în statul balcanic de circa 7 milioane de locuitori.
În momentul începerii demonstrației din 8 iunie, liderul opoziției Janko Veselinovic a cerut eliberarea celor arestați în noaptea precedentă și formarea unui nou grup de lucru al guvernului pentru gestionarea crizei sanitare, afirmând că actuala echipă este „politizată".
Protestatarii au mai spus că doresc ca televiziunea publică RTS să informeze obiectiv despre situația din țară.