Ministerul rus de Externe Serghei Lavrov, în vizită de două zile în China

Ministrul rus de Externe se află pentru două zile în China, unde va discuta cu omologul său chinez, Wang Yi.

Șeful diplomației Rusiei, Serghei Lavrov, a sosit în China, transmite Ministerul rus de Externe pe 8 aprilie. El va discuta cu oficialii de la Beijing despre războiul din Ucraina, relațiile bilaterale și situația din regiunea Asia-Pacific.

Ministrul rus de Externe va discuta cu omologul său chinez, Wang Yi, pe o serie de „subiecte fierbinți” care vor include și cooperarea comună în organizații internaționale, precum Națiunile Unite și Grupul celor 20, a mai transmis Moscova, notează Reuters și AFP.

Reuters a anunțat luna trecută că președintele rus Vladimir Putin va călători în China în mai, pentru discuții cu președintele chinez Xi Jinping.

Ministerul rus de Externe va rămâne până marţi în capitala chineză.

„Este prevăzut un schimb aprofundat de opinii pe o serie de „subiecte fierbinţi”, a indicat comunicatul ministerului rus citând „criza ucraineană şi situaţia din regiunea Asia-Pacific”.

Cei doi lideri „vor discuta o gamă largă de probleme legate de cooperarea bilaterală, precum şi despre cooperarea pe scena internaţională”, a mai precizat comunicatul.

De la declanşarea atacului Rusiei asupra Ucrainei în februarie 2022, relaţiile dintre Moscova şi Beijing s-au apropiat.

Îți mai recomandăm Bătălia narațiunilor. China preia propaganda rusă în atacul de la Crocus Hall


În martie 2023, Xi Jinping a vizitat Moscova, reafirmând alături de Vladimir Putin „prietenia fără limite” dintre ţările lor, care ambele denunţă hegemonia occidentală pe scena internaţională.

Preşedintele rus a mai discutat cu omologul său chinez şi în cadrul forumului Noile Drumuri Mătăsii la Beijing, în octombrie.

China, care se prezintă ca o parte neutră în conflictul din Ucraina, dar care de doi ani a devenit principalul partener economic al Rusiei, pledează pentru o rezolvare politică pentru a pune capăt luptelor.

Beijingul este îndemnat frecvent de occidentali să joace un rol mai activ în reglementarea ostilităţilor, prin folosirea influenţei sale asupra Moscovei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.