Asigurații au dreptul la servicii medicale pentru terapia durerii

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege potrivit căruia asiguraţii au dreptul la servicii medicale pentru terapia durerii, pe lângă celelalte servicii medicale care privesc vindecarea bolii, prevenirea complicaţiilor şi recuperarea.

Proiectul de lege instituie dreptul asiguratului la servicii medicale pentru terapia durerii, respectiv „ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienților de toate vârstele, copii sau adulți, cu dureri acute sau cronice, având ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau înlăturarea durerii”, transmite Agerpres.

În cazul asiguraților care beneficiază de serviciile medicale pentru terapia durerii, managementul durerii se realizează în cadrul medicinei științifice, bazate pe dovezi, precizează textul legii.

În urma consultării cu organismele profesionale, Ministerul Sănătății, celelalte ministere şi instituțiile cu rețea sanitară proprie și Ministerul Educației elaborează strategia privind formarea profesională în managementul durerii a profesioniștilor, mai arată actul votat de Camera Deputaților.

De asemenea, actul normativ prevede și măsuri de educarea pacienților pentru prevenirea şi terapia durerii.

Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz

În clinicile private, o consultație la medicii care au competențe în terapia durerii costă peste 300 de lei. O ședință de tratament poate depăși 1.000 de lei.

Serviciul medical pentru terapia durerii va fi decontat din fondurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Îți mai recomandăm Un proiect de lege aflat la Senat prevede dreptul pacientului la terapia durerii

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.