Război în Israel | Cum de au eșuat serviciile secrete din Israel să prevină atacul major cu rachete al organizației islamiste Hamas

După ce rachetele lansate de Hamas au lovit mai multe orașe din sudul Israelului, forțele armate israeliene au lansat mai multe atacuri în Fâșia Gaza.

Israelul are unele din cele mai bune servicii secrete din lume, dar sâmbătă dimineață au fost luate prin surprindere de atacurile cu mii de rachete lansate de organizația teroristă Hamas. Peste 100 de israelieni au fost uciși, iar 900 sunt răniți sau ținuți prizonieri.

„Nu avem idee cum s-ar fi putut întâmpla asta”, au spus oficialii israelieni întrebați de ce a fost posibil un astfel de atac.

Israelul are unele din cele mai extinse și mai bine finanțate servicii de informații din Orientul Mijlociu și din lume. Dar nici Shin Bet, serviciul de informații interne israeliene, nici Mossad-ul, agenția de spionaj extern, și nici toate Forțele de Apărare ale Israelului nu au reușit să prevină un dezastru venit dinspre Fâșia Gaza, scrie BBC.

Un fost consilier adjunct pentru securitate națională, Chuck Freilich, susține că toată această vină pentru o ofensivă militară fără precedent a luptătorilor Hamas va reveni în cele din urmă premierului Beniamin Netanyahu.

Freilich a declarat pentru Politico că există o anumită dezordine în rândul forțelor armate și a serviciilor de informații israeliene.

„Este clar că am fost prinși total nepregătiți de asta. Cartierul general al diviziei responsabile pentru Gaza a fost ocupat, sunt în dezordine și astfel întregul răspuns a fost amânat.”, a spus Chuck Freilich.

Consilierul susține că zecile de morți și sutele de răniți și prizonieri luați de Hamas amintesc de momentul începutul războiului de la Yom Kippur din 1973, când în primele zile Israelul a avut un eșec major în privința Egiptului și Siriei.

Forțele israelinene au lovit un bloc turn din Gaza City.

„Este un eșec în ceea ce privește inteligența, din punct de vedere operațional”, a mai spus Freilich.

Serviciile secrete din Israel au informatori și agenți în interiorul grupurilor militante palestiniene, precum și în Liban, Siria și în alte părți. Iar în trecut forțele israeliene au reușit să anihileze mișcările palestiniene fie numai prin drone, fie chiar și prin telefoane mobile care au explodat.

Acum însă gruparea Hamas a reușit să se înfiltreze în orașele din sudul Israelului pe toate căile, terestru prin găurirea gardului de sârmă ghimpată, pe mare și pe calea aerului folosind parapante.

Analiștii militari spun că pentru pregătirea unui astfel de atac masiv, cu mii de rachete lansate înspre Israel, membrii organizației islamiste Hamas trebuie să fi avut niveluri extraodinare de securitate operațională.

Joe Biden a vorbit cu Beniamin Netanyahu și i-a oferit sprijinul SUA

Situația din Israel a atras atenția întregii lumi. Președintele american Joe Biden a vorbit sâmbătă la telefon cu premierul israelian Beniamin Netanyahu pentru a-i oferi sprijinul SUA. Cei doi lideri au avut în trecut relaţii tensionate, dar s-au întâlnit luna trecută la New York în semn de solidaritate.

„Israelul are dreptul de a se apăra pe sine şi de a-şi apăra poporul. Statele Unite avertizează orice altă parte ostilă Israelului care caută să obţină avantaje în această situaţie", a precizat Joe Biden într-un comunicat.

Îți mai recomandăm Ce se întâmplă în Israel și cum a devenit „rezonabil” cel mai important cuvânt din ebraică. Vot în Parlament și noi proteste

Atacul masiv al organizației Hamas vine pe fondul unei situații politice critice din ultimele luni, cu noul guvern Netanyahu.

Luni la rând, sute de mii de oameni au ieșit în stradă să protesteze față de reforma sistemului judiciar, care ar urma să restrângă drepturile Curții Supreme de justiție și ar da un caracter autoritarist guvernului.

Actualul ministru al Apărării, Yoav Gallant, și-a o lună de pauză în martie pentru controversatele planuri de revizuire a sistemului judiciar,

Opoziția de la Tel Aviv cere guvern de urgență

În acest context, liderul opoziției, Yair Lapid, a lansat sâmbătă ideea unui guvern de urgență. El i-a cerut lui Netanyahu să cheme toate partidele pentru a rezolva problema gravă cu care se confruntă Israelul.

„Nu mă ocup acum de cine este de vină sau de ce am fost surprinși. Nu este momentul, nu este locul. Vom rămâne uniți împotriva dușmanilor noștri. Statul Israel este în război. Nu va fi ușor și nu va fi scurt. ”, a spus Lapid, care a adăugat că există un risc serios ca ceea ce s-a întâmplat sâmbătă să devină un război de lungă durată pe mai multe fronturi.

Brazilia convoacă de urgență Consiliul de Securitate al ONU

Duminică, Consiliul de Securitate al ONU, a cărei preşedinţie este deținută în prezent de Brazilia, se va reuni de urgență.

Ministerul de Externe al Braziliei a condamnat atacul într-un comunicat în care îşi exprimă de asemenea solidaritatea cu poporul israelian şi îşi reafirmă angajamentul faţă de o „soluţie cu două state".

„Guvernul brazilian reiterează că nu există justificare pentru recurgerea la violenţă, în special împotriva civililor, şi face apel la toate părţile să dea dovadă de reţinere maximă pentru a preveni o escaladare a situaţiei", a scris MAE brazilian.

Îți mai recomandăm Stare de război în Israel. Peste 2.500 de rachete au fost trase dinspre Fâșia Gaza spre Tel Aviv și alte orașe din Israel