Eliseevski, magazinul simbol al Moscovei, deschis încă din epoca țaristă, își închide porțile

Interiorul magazinului în anii '50.

După 120 de ani, magazinul alimentar de lux Eliseevski, din Moscova, și-a închis porțile pe 11 aprilie. Magazinul a supraviețuit revoluției, comunismului și prăbușirii Uniunii Sovietice, dar a trebuit să-și închidă porțile, mai mult sau mai puțin din cauza pandemiei de coronavirus. Din 2019 s-a angrenat într-o bătălie juridică cu guvernul de la Moscova. Principalii cumpărători ai magazinului erau turiștii, deveniți inexistenți în perioada pandemiei, din cauza închiderii granițelor. Pe de altă parte, locul în care este amplasat magazinul nu permite parcarea în zonă, așa că magazinul nu poate deservi cumpărători din alte cartiere, iar cei din zonă preferă să meargă la supermarketuri mai ieftine. Toate aceste motive, corelate, alături de bătălia purtată cu guvernul de la Moscova, i-au pus capac. Ce n-au reușit toate urgiile prin care a trecut Rusia, a reușit un „concurs de împrejurări”.

Clienții au mai dat o ultimă tură prin magazin înainte ca acesta să se închidă. Portretul de pe perete este al fondatorului magazinului, Grigori Eliseev (1864-1949).

Magazinul a fost amplasat în acest palat încă din era țaristă, pe strada Țverskaia din Moscova.

Imagine cu magazinul din 1913

Magazinul a fost înființat în 1901 de Grigori Eliseev, nepotul unui iobag eliberat, și a deservit clasele bogate ale Moscovei.

Angajații sortează marfa într-un depozit pentru caviar, pește și brânză. Era în anul 1913.

Elita de altădată a Moscovei, îmbrăcată în blănuri scumpe, venea să cumpere de aici cele mai râvnite delicatese, precum peștele și brânza, ca-n imaginea de mai sus, precum și vinuri de soi sau delicatese aduse de peste hotare, cum ar fi ananasul.

Fructe și legume stivuite cu grijă la Eliseevski în 1913.

Un martor la deschiderea magazinului din 1901 a redat impresii din acel moment: „Pe trotuar era o mulțime de oameni care priveau nerăbdători la grămezile de mărfuri necunoscute Moscovei: munți de fructe exotice, o piramidă de nuci de cocos de mărimea capului unui copil, banane tropicale care atârnau în ciorchine, iar cumpărătorii - veniți din tot regatul - străluceau sub iluminatul electric ca de sidef... "

O vânzătoare servește o mulțime de cumpărători. Era, deja, în 1950. După Revoluția Bolșevică din 1917, Eliseev a fugit din țară, iar magazinul a fost confiscat de noul guvern radical de stânga al Rusiei.

Un muncitor așează cutiile de sardine. Era în 1950.

O cumpărătoare în fața raionului de carne și brânză - 1950.

Statul socialist l-a rebotezat „Gastronomul numărul 1”. La începutul anilor '80, magazinul Eliseevski s-a aflat în centrul unui scandal de corupție care a șocat țara. Directorul magazinului a fost acuzat de furt și luare de mită și executat în 1984.

Muncitorii inspectează decorațiunile din interiorul magazinului în urma renovării din 2003.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, s-au cheltuit aproximativ 3 milioane de dolari pentru a restaura interiorul elegant. Apoi, în 2004, Eliseevski a fost redeschis ca magazin alimentar non-stop, 24 de ore, șapte zile pe săptămână.

O femeie verifică rafturile extrem de bine aprovizionate - 2006

În ultimii ani, magazinul s-a străduit să rămână profitabil. În 2019, magazinul a intrat într-o bătălie juridică complexă cu guvernul de la Moscova.

Parcarea în apropierea magazinului este aproape imposibilă iar chiriile din ce în ce mai mari au redus numărul clienților din zonă. Toate acestea sunt motive suficiente pentru vânzările să scadă.

Magazinul s-a bazat în mare parte pe turiștii dispuși să plătească pentru produsele cumpărate într-un mediu istoric rafinat, în timp ce puținii consumatori ruși din cartier se îndreptau în mare parte către supermarketurile mai ieftine și mai accesibile din apropiere.

O femeie intră în Eliseevski pe lângă un bust al fondatorului său pe 11 aprilie, ultima zi în care magazinul a mai fost deschis.

Cu frontierele țării închise din cauza pandemiei de coronavirus a scăzut și numărul turiștilor care făceau cumpărături de la Eliseevski. În acest timp, bătălia juridică cu guvernul de la Moscova continuă.