Slovacul Robert Fico i-a cerut lui Zelenski să negocieze în Slovacia tranzitul de gaze. „OK. Vino vineri la Kiev”, a fost răspunsul

Robert Fico a fost numit de unii „al doilea Viktor Orban” din UE, pentru pozițiile sale pro-ruse asemănătoare cu ale premierului maghiar.

Premierul slovac, Robert Fico, l-a invitat pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la discuții privind tranzitul de gaze prin Ucraina, pe care Kievul l-a întrerupt la începutul acestui an, după expirarea unui acord cu Rusia.

Fico a lansat invitația într-o lungă și pe alocuri nervoasă scrisoare deschisă către Zelenski. Ucraineanul i-a răspuns laconic, pe X, în engleză: „OK, vino vineri la Kiev”, publicând și o fotografie a postării-scrisoare a liderului de la Bratislava.

Slovacul Fico, un populist considerat pro-rus, nu a fost la Kiev de când Rusia a invadat Ucraina în 2022. El a sugerat că problema tranzitului de gaze ar putea fi discutată cu Zelenski într-o localitate slovacă apropiată de granița cu Ucraina.

„O astfel de întâlnire va crea precondiții bune pentru o discuție deschisă privind livrările de gaze către Slovacia și alte țări prin teritoriul Ucrainei, privind posibilele soluții tehnice în vederea expirării contractului dintre companiile ucrainene și ruse respective la 31 decembrie 2024”, a declarat Fico.

Mai înainte, Fico l-a criticat în repetate rânduri pe Zelenski pentru că nu a prelungit transporturile de gaze rusești prin Ucraina. Fico spune că această măsură a costat mult Slovacia prin creșterea prețurilor la gaze și pierderea de către slovaci a taxelor pentru tranzitarea gazelor mai departe în Europa.

„Sabotaj” ucrainean?

Fico și-a amenințat vecinul estic cu represalii pentru „sabotaj”, ridicând posibilitatea opririi ajutorului pentru refugiații ucraineni din Slovacia și cu folosirea dreptului de veto ca să blocheze deciziile UE favorabile Ucrainei - dacă situația nu va fi rezolvată.

La rândul său, președintele ucrainean l-a acuzat pe Fico de deschiderea unui al doilea front energetic împotriva Ucrainei, la instrucțiunile președintelui rus, Vladimir Putin.

Zelenski a spus că Fico a avut timp și resurse pentru a se pregăti de întreruperea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, dar nu a făcut-o.

„Am oferit ajutor poporului slovac pentru adaptarea la absența tranzitului de gaze rusești, dar Fico a refuzat cu aroganță", a declarat Zelenski într-o postare pe X. „Mulți din Europa l-au avertizat că a nu face nimic și că a aștepta nu este o opțiune. Acum, el recurge la PR, minciuni și acuzații grave pentru a transfera vina de la el însuși la altcineva."

„Fico a făcut o greșeală”

Fico a purtat discuții cu Putin la Moscova în decembrie anul trecut, alăturându-se unui număr mic de europeni care mers acolo în ultimi ani - mai ales ungurilor, în frunte cu premierul Viktor Orban și ministrul de Externe, Peter Szijjarto.

Ca și colegii săi de la Budapesta și alți „suveraniști” din UE și din vecinătatea ei, Fico spune că el discută cu Moscova, chiar dacă nu este „la modă”, pentru că pune mai presus de orice interesul național.

Fico cu Putin la Moscova, pe 22 decembrie. „Discut cu toată lumea, de dragul Slovaciei”.

Duminică, Zelenski a scris pe rețele că Fico a făcut o greșeală pariind pe Moscova în locul propriei sale țări, pe o Europă unită și pe bunul simț. Fico nu a răspuns la această declarație, spunând că nu dorește să escaladeze situația.

În scrisoarea sa către Zelenski, prim-ministrul slovac a susținut din nou că Slovacia pierde aproximativ o jumătate de miliard de euro pe an din cauza opririi tranzitului de gaze. Anterior, Fico a precizat că banii erau câștigați pentru transportul de gaze prin Slovacia.

Dar politicienii slovaci din opoziție contestă această afirmație, spunând că volumul de gaz transportat prin Slovacia scăzuse deja mult înaintea evenimentului de la începutul anului și că distribuitorul de gaz slovac Eustream funcționa deja în pierdere - „recuperându-și” paguba prin mărirea tarifelor plătite de consumatorii slovaci.

„Miroase a trădare de patrie”. Demonstranți supărați de vizita lui Fico la Moscova. Bratislava, 23 decembrie 2024.

Opoziția slovacă a susținut anterior că Fico ar fi trebuit să negocieze livrările de gaze la Kiev și nu la Moscova. De asemenea, a subliniat că, în conformitate cu contractul relevant, Rusia - nu Ucraina - ar trebui să asigure transportul de gaze către Slovacia, așa cum s-o pricepe, și că firma de stat slovacă SPP ar trebui să dea în judecată concernul rus Gazprom pentru că nu a livrat gazul.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.