Sociologi: Dacă PSD își conservă aceste 3,3 milioane de voturi, la alegerile locale poate ajunge la 40%. Vezi explicația

Dancila -Iohannis

PSD a ”recuperat” voturile pierdute de la parlamentarele din 2016 și are acum puțin peste 3.3 milioane de voturi, a spus Viorica Dăncilă în seara alegerilor. Vor putea fi ele conservate și cum vor atârna acestea în balanță din perspectiva alegerilor locale și parlamentare de anul viitor?

Recuperarea” voturilor, argumentul prezentat de Viorica Dăncilă, nu i-a impresionat însă pe ”colegii” din Comitetul executiv PSD, care s-au debarasat de ea în doar două zile.

În 2016, PSD lua de unul singur 3,2 milioane voturi, în timp ce acum cele 3,3 milioane sunt compuse din voturile PSD ( cele din primul tur), ale lui Mircea Diaconu ( ProRomânia), Alexandru Cumpănașu, dar și din vreo 20% venite de la Alexandru Paleologu (PRM). Deci, un electorat eterogen, nu doar de stânga.

Îți mai recomandăm Distribuția voturilor: 20,6% din electoratul lui Paleologu a votat cu Dăncilă și 34,2% din cel al lui Diaconu cu Iohannis

Situația este valabilă și pentru Klaus Iohannis, în dreptul căruia s-au adăugat în cel de-al doilea tur de scutin peste 2 milioane de voturi, unele venite inclusiv din zona de stânga.

Analiștii consultați de Europa Liberă susțin că voturile obținute de Iohannis și Dăncilă nu se vor conserva pentru alegerile parlamentare și cu atât mai puțin pentru cele locale. Acestea nu sunt neapărat voturi de partid, prezidențialele fiind alegeri personalizate, dar ar putea constitui o ”zestre” importantă. Voturile PSD se vor împărți, pentru că mai sunt și alți competitori pe stânga, spune sociologul Ovidiu Voicu. Lucru valabil și pentru PNL, al cărui principal concurent este Alianța USR-PLUS.

În turul doi la alegerile prezidențiale ar trebui să iei mai multe voturi decât la parlamentare pentru că sunt fix două opțiuni, tu și adversarul, în timp ce la parlamentare sunt multe opțiuni. Votul de stânga e mai fragmentat, chiar dacă PSD a dominat și domină, există însă partide mai mici, ALDE, ProRomânia, care atrag acest electorat. Deci, să te lauzi că ai obținut la prezidențiale la fel ca la parlamentare e rău. Al doilea lucru e legat de participare, e bine să-ți conservi 3 milioane de voturi dacă participarea rămâne tot asta, dar dacă participarea crește și tu rămâi la 3 milioane nu prea e bine, pentru că la parlamentare, unde distribuția e proporțională, ai mai puține mandate. PSD nu va avea aceste 3 milioane de voturi în buzunar în condițiile în care vor fi și alți concurenți pe partea stângă cu discurs asemănător cu al PSD-ului. Lucru care e valabil și pentru dreapta”, susține Ovidiu Voicu pentru Europa Liberă.

O diferență importantă este că la alegerile locale și parlamentare rețeaua de primari și activiști de partid din teritoriu este mult mai activă, mai implicată, mai interesată direct de rezultat, iar din acest punct de vedere PSD încă domină. La alegerile locale, de exemplu, este de prevăzut o prezență mai redusă care va fi în detrimentul PNL și al partidelor de dreapta și în beneficiul PSD: diaspora nu mai votează. Deci, din start zona non-PSD, care domină diaspora, pierde un million de voturi, prin comparație cu rezultatul de la finala prezidențialelor. În plus, va dispărea și votul pe listele suplimentare, alte câteva sute de mii de voturi. Din aceste motive este de așteptat ca prezența la alegerile locale fie inferioară celei de la prezidențiale. În aceste condiții, localele se joacă mai mult la nivel de rețele de partid.

”La alegerile locale se va vedea exact ce mai rămâne din rețeaua PSD și dacă PNL reușește să mobilizeze mai mult, dar pentru asta ar trebui să aibă un mesaj clar către categoriile mai sărace de populație, să ofere un contract social acestor votanți ai PSD”, spune pentru Europa Liberă Ovidiu Voicu.

În situația unei scăderi a prezenței la vot și a conservării acestui bazin electoral de 3,3 milioane de voturi, PSD se poate duce la 40% la locale. Adică aproape de scorul obținut la parlamentarele din 2016.

Îți mai recomandăm Proiectul „candidat unic anti-PSD”. Cum se împacă favoriții Opoziției pentru primărie

Victoria de acum a lui Iohannis este una conjuncturală, spune Dumitru Borțun pentru Europa Liberă, și depinde doar de politicile guvernului Orban să împiedice PSD să-și conserve electoratul de acum. De fapt, ”zestrea” PSD nu depășește două milioane de voturi, dar totul depinde de prezență, atrage atenția Dumitru Borțun.

”Nici PNL, nici PSD nu au convins decisiv electoratul ca să le ofere o victorie previzibilă la alegerile parlamentare sau locale. Depinde de PNL și de guvernul Orban ca stânga să nu-și conserve acest electorat, dacă va ști ce măsuri să ia ca să nu-i dezamăgească pe oameni. Acest million de voturi e volatil, acum s-au speriat că li se vor tăia pensiile și salariile, au fost tot felul de manipulări, dar când vor vedea că nu se întîmplă asta, se vor liniști și mulți nu vor mai vota cu PSD. Acest million de voturi suplimentar față de primul tur este venit pe discursul împotriva ”tăierilor”, a ”neamțului”, ”străinului”, ”necreștinului. Actuala zestre a PSD nu depășește 2 milione cât a luat la primul tur”, spune sociologul pentru Europa Liberă.

Dumitru Borțun atrage atenția în special asupra localelor, alegeri pe care, de regulă, PSD le câștigă având cea mai extinsă rețea de primari și la care continuă să fie favorizat datorită faptului că se desfășoară într-un singur tur.

Cel mai bun exemplu este Bucureștiul, unde la prezidențiale Viorica Dăncilă a obținut 310.131 de voturi, iar Klaus Iohannis 641.725. Problema e că ”zestrea” lui Iohannis se poate împărți în două ( PNL și USR) , ba chiar în 3, dacă Nicușor Dan va candida independent, ceea ce ar putea să-i asigure Gabrielei Firea victoria. Asta și pentru că în București, voturile PSD nu se împart, fie nu are concurență pe stânga, fie e una aranjată, cum s-a întâmplat cu”independentul” Sorin Oprescu.

Îți mai recomandăm Dan Barna: Alegerile locale sunt, de fapt, cele mai importante pentru România