Socrii primarului Cherecheș din Baia Mare, reținuți: ar fi dat șpagă ca ginerele să primească o sentință mai blândă

Cătălin Cherecheș a fost condamnat în primă instanță la 5 ani de închisoare pentru luare de mită.

Soacra primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, prinsă în flagrant delict de procurorii anticorupție, a fost reținută. Ea este acuzată că, împreună cu soțul ei, ar fi dat o șpagă de 50.000 de euro pentru ca ginerele să aibă parte de o sentință mai blândă. Mita, primită de mama judecătoarei.

Soacra lui Cătălin Cherecheș a fost prinsă miercuri în flagrant delict într-un restaurant din Cluj-Napoca, când îi dădea 50.000 de euro mamei unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj care ar urma să pronunţe sentinţa definitivă într-un dosar care îl vizează pe primarul municipiului Baia Mare.

Femeia a fost reținută de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru 24 de ore. DNA arată într-un comunicat că femeia ar fi fost ajutată de către soțul ei „atât moral, cât şi material”, fiind la rândul său reținut.

Procurorii spun în ordonanța de reținere a celor doi că au început să o contacteze pe mama judecătoarei, martor în dosar, pe 25 octombrie și că „s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro”.

Ei ar fi „indicând totodată şi posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite”, spun procurorii.

DNA arată că „ofertă inițială” ar fi fost valabilă doar în condițiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă în cauza în care Cătălin Cherecheș este fost judecat pentru săvârșirea unor presupuse infracțiuni de corupție.

Îți mai recomandăm De ce ajung condamnații în funcții publice. Codul muncii, politica, decizia instanțelor și câteva exemple

Pe 6 noiembrie, soacra primarului din Baia Mare „ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, restul banilor urmând a fi remiși după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare”.

Mita ar fi urmat să fie dată pe 8 noiembrie, într-un restaurant din municipiul Cluj-Napoca, ocazie cu care procurorii au prins-o în flagrant delict pe soacra lui Cherecheș.

„În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soțul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soției sale transportul atât în vederea «rezolvării problemei» la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro”, spun procurorii.

Cei doi soți urmează să fie prezentați instanţei cu propunere de arestare preventivă în cursul zilei de joi.

„Cu soacra n-am vorbit... de când m-am însurat”

Suma de 50.000 de euro ar reprezenta o primă tranşă din banii promişi în schimbul unei sentinţe mai blânde într-un dosar în care Cătălin Cherecheș a fost condamnat la cinci ani de închisoare, în 2022, de către Tribunalul Cluj.

Condamnarea în primă instanță a primarului din Baia Mare a fost pentru luare de mită, precum şi interzicerea unor drepturi, între care şi cel de a ocupa funcţia de primar.

Decizia nu este definitivă, iar pe 19 octombrie Curtea de Apel Cluj a amânat pronunţarea pentru data de 24 noiembrie.

„Habar n-am despre ce e vorba. Deci mi se pare o prostie... Dacă a făcut aşa ceva, oricum n-a făcut-o în numele meu, să i se aplice prevederile legale, cât de drastice, că lucrurile astea mi se par nişte cretinităţi” a declarat Cătălin Cherecheş pentru Antena 3, potrivit News.ro.

„Mi se pare o chestie care un om normal n-are cum să o facă, adică trebuie să fii tâmpit... Lăsaţi-mă să vorbesc cu nevastă-mea să văd despre ce e vorba... acum am aflat, de două minute (...) cu soacra n-am vorbit... de când m-am însurat. Că n-am vreme, stă în alt oraş, nu stă în Baia Mare”, a mai spus el.

Întrebat dacă ştia că soacra sa o cunoaşte pe mama judecătoarei din dosarul său, Cherecheş a răspuns: „Da' de unde să ştiu eu că o cunoaşte, că trebuia să îmi spună şi mie că o cunoaşte”.

„Hărnicii din astea de doi lei mi se par, o dată, în defavoarea mea, pe de altă parte nu e exclus să fie vreo manevră din asta... chiar intenţionat făcută, chiar şi de soacră, dacă aşa a fost”, a afirmat el.

Întrebat de ce ar face soacra sa aşa ceva intenţionat, el a răspuns: „Nu ştiu, eu nu cred decât în mama şi în Dumnezeu, că tata a murit”.

Cătălin Cherecheș este primarul municipiului Baia Mare din 2011. În luna iunie a anului trecut, el a anunțat „întoarcerea acasă” în PSD, după ce a mai făcut parte din PNȚCD, UNPR și PNL.

În 2018, el a fost trimis în judecată într-un nou dosar, pentru luare de mită în formă continuată, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte, fals în declaraţii în formă continuată şi corupere a alegătorilor în formă continuată.

În 2016, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Cherecheş într-un alt dosar, în legătură cu săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită, în formă continuată.

Îți mai recomandăm Scandal interetnic la Baia Mare. Istoric: Steagul nu exista pentru a fi înfipt în tarabele de vândut castane