Coreea de Sud susține că 1.500 de militari nord-coreeni au ajuns în Rusia. NATO nu poate confirma

Imaginile publicate de Serviciul Național de Informații al Coreei de Sud, pe 18 octombrie 2024, arată facilități militare din Khabarovsk, Rusia. Aici s-ar fi adunat pe terenul de antrenament soldații nord-coreeni, pe 16 octombrie.

Coreea de Nord a trimis 1.500 de trupe de forțe speciale în estul îndepărtat al Rusiei pentru antrenament și aclimatizare la bazele militare locale și este probabil ca acestea să fie desfășurate pentru luptă în războiul din Ucraina, a declarat, vineri, agenția de spionaj a Coreei de Sud.

Serviciul Național de Informații al Coreei de Sud (NIS) susține că a colaborat cu serviciul de informații al Ucrainei și, cu ajutorul inteligenței artificiale în recunoaștere facială, a identificat ofițeri nord-coreeni în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Militarii coreeni ar ajuta armată rusă la lansarea rachetelor nord-coreene.

Coreea de Nord a expediat în Rusia obuze de artilerie, rachete balistice și rachete antitanc, în peste 13.000 de containere, începând din august anul trecut, susține agenția sud coreană, pe baza rămășițelor de arme recuperate de pe frontul de luptă din Ucraina. În total, peste opt milioane de obuze și rachete ar fi ajuns în Rusia.

„Colaborarea militară directă între Rusia și Coreea de Nord, despre care a scris presă occidentală, a fost acum confirmată oficial”, a menționat agenția de spionaj într-un comunicat.

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a convocat o reuniune de securitate cu oficialii cheie din domeniul informațiilor, armatei și securității naționale pentru a discuta implicarea trupelor nord-coreene în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, conform unui comunicat al președinției.

„Participanții au împărtășit opinia că situația actuală, în care legăturile mai strânse dintre Rusia și Coreea de Nord au depășit transferul de echipamente militare și au ajuns la trimiterea efectivă de trupe, reprezintă o amenințare gravă pentru securitatea nu doar a țării noastre, ci și a comunității internaționale”, se mai menționează în comunicat.

Coreea de Sud va răspunde la activitățile Nordului cu toate mijloacele disponibile, mai scrie în comunicat, fără a detalia în ce fel.

Coreea de Sud, care a devenit un exportator major de arme la nivel global - avioane de luptă, obuziere mecanizate și rachete - a fost supusă presiunii unor aliați occidentali, inclusiv a Washingtonului, pentru a ajuta la înarmarea Ucrainei , dar a evitat să facă acest lucru în mod oficial.

Uniforme rusești, acte de identitate false

Nave aparținând Flotei Rusești din Pacific au fost detectate transportând aproximativ 1.500 de trupe ale forțelor speciale nord-coreene către Vladivostok, între 8 și 13 octombrie, și se așteaptă ca transportul de trupe să fie reluat în curând, susține NIS.

Trupele au fost echipate cu uniforme și arme militare rusești, precum și cu acte de identitate false pentru momentul în care vor fi desfășurate în luptă.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat, joi, Coreea de Nord că a trimis ofițeri pentru a lupta alături de Rusia, și că se pregătește să trimită 10.000 de soldați pentru a sprijini efortul de război al Moscovei.

După summitul liderilor din estul îndepărtat, de anul trecut, Coreea de Nord și Rusia și-au consolidat dramatic legăturile militare. Președinții celor două țări s-au întâlnit, din nou, în iunie pentru a semna un parteneriat strategic cuprinzător care include un pact de apărare reciprocă.

Atât Rusia, cât și Coreea de Nord neagă că ar fi implicate în transferuri de arme. Kremlinul a respins, de asemenea, afirmațiile spionajului sud-coreean că Coreea de Nord ar fi trimis personal militar pentru a ajuta Rusia împotriva Ucrainei.

Nato nu poate confirma prezența militarilor nord-coreeni în Rusia

Șeful NATO, Mark Rutte, a declarat, vineri, că alianța nu poate confirma încă informațiile spionajului sud-coreean conform cărora Coreea de Nord ar desfășura trupe pe scară largă pentru a sprijini războiul Rusiei în Ucraina.

„În acest moment, poziția noastră oficială este că nu putem confirma rapoartele conform cărora nord-coreenii sunt implicați activ, ca soldați, în efortul de război”, a spus Rutte reporterilor, după o reuniune a miniștrilor apărării din NATO. „Dar, desigur, acest lucru s-ar putea schimba.”

Coreea de Nord are 1,28 milioane de soldați activi, conform celor mai recente date ale Coreei de Sud, și și-a intensificat dezvoltarea unei serii de rachete balistice și a unui arsenal nuclear, alimentând tensiunile regionale și atrăgând sancțiuni internaționale.

Trimiterea de trupe în Rusia, dacă va fi confirmată, ar fi prima sa implicare majoră într-un război de la Războiul din Coreea din 1950-1953.

Coreea de Nord ar fi trimis un contingent mult mai mic în Războiul din Vietnam și în conflictul civil din Siria.

Sursa Reuters

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.