Sofagate | Șicana diplomatică de la Ankara. Reacții la Bruxelles

Întâlnirea de la 6 aprilie a fost un eșec diplomati pentru oficialii Uniunii Europene

O tentativă de a remedia relația tensionată pe care Uniunea Europeană o are cu Turcia s-a transformat într-o șicană diplomatică umilitoare pentru oficialii europeni. Presa internațională a numit-o „Sofagate”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au mers săptămâna aceasta la Ankara. Ar fi trebuit să fie o vizită care să relanseze relațiile uniunii cu Turcia, printre temele de discuție fiind situația Ciprului sau problematica migranților.

Imaginile video publicate ulterior întâlnirii au arătat cum oficialii turci au pus-o într-o ipostază stânjenitoare pe Ursula von der Leyen. Pe imagini se observă două scaune amplasate unul lângă altul, alături de steagurile UE și al Turciei. Când președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și Charles Michel s-au așezat, președinta Comisiei Europene a rămas jenată în picioare.

Președintele turc Tayyip Erdogan, alături de ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, s-au întâlnit cu președintele COnsiliului European, Charles Michel, și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 6 aprilie, la Ankara

Într-un evident gest de frustare, ea a fluturat din mână și, ulterior, s-a așezat pe o canapea, departe de cei doi bărbați și în fața ministrului turc de externe – o poziție inferioară rangului ei diplomatic.

Turcia se apără

Presa și oficialii de la Bruxelles au dezbătut intens în ultimele două zile scena de la Ankara, pe care au asociat-o cu conferința de presă de la începutul anului de la Moscova, când șeful diplomației UE, Josep Borell, a fost umilit de omologul său rus, Serghei Lavrov.

Îți mai recomandăm Șeful diplomației UE, Josep Borrell, aspru criticat în plenul PE pentru prestația de la Moscova

Despre incidentul de la Ankara, ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a declarat joi: „Protocolul de la președinție a îndeplinit cerințele părții UE. Cu alte cuvinte, amenajarea locurilor a fost gândită pentru a satisface cererile și sugestiile lor”.

Președintele Consiliului European Charles Michel nu este de aceeași părere și a scris într-o postare pe Facebook că „interpretarea strictă a regulilor protocolului de către Turcia a dat naștere la o situație stresantă: tratamentul diferențiat - chiar inferior - acordat președintelui Comisiei Europene”.

Videoclipul care o înfățișează pe von der Leyen jenată a devenit viral, critici fiind aduse nu doar oficialilor turci, ci și lui Charles Michel, care s-a așezat în timp ce colega sa a rămas în picioare.

Reacții de la Bruxelles

Europarlamentarul olandez Sophie in 't Veld a spus că a fost vorba de o intenție a turcilor de a „pune la îndoială tratamentul egal” al doamnei von der Leyen și că nu a fost o coincidență faptul că a fost singura femeie din cameră.

Nu a trecut neobservat nici faptul că decizia recentă a Turciei de a renunța la convenția de la Istanbul privind violența împotriva femeilor se afla pe agenda discuțiilor de marți, scrie BBC.

Iratxe García Pérez, liderul socialiștilor și democraților din Parlamentul European, a declarat că incidentul este „rușinos”, Turcia părăsind mai întâi convenția de la Istanbul, apoi lăsând președintele Comisiei în picioare.

Îți mai recomandăm ECDC: Uniunea Europeană a ratat ținta de vaccinare pentru vârstnici și cadrele medicale

Comisia Europeană a reacționat „mai diplomatic” – notează BBC -, care arată că Ursula von der Leyen a precizat că se aștepta ca instituția pe care a reprezentat-o să fie tratată cu un protocol adecvat.

Președinta CE a spus că a cerut echipei sale să se asigure că astfel de incidente nu se vor mai întâmpla niciodată.

La rândul său, Charles Michel a spus că este „întristat de orice sugestie potrivit căreia aș fi fost indiferent față de pasul greșit al protocolului cu privire la Ursula”.

Legăturile dintre Turcia și UE sunt tensionate de ani de zile, în urma afluxului de migranți și recent în legătură cu efortul Turciei în ceea ce privește gazul în estul Mediteranei.

După întâlnire, von der Leyen și-a exprimat speranța de a revizui un acord din 2016 prin care UE plătește Turciei pentru a preveni sosirile pe scară largă în Grecia.