Sondaj IRES. 67% dintre români sunt îngrijorați de epidemia de coronavirus, măsurile autorităților sunt aprobate de peste 80%

Desen de Dan Perjovschi

Românii susțin că s-au informat cu privire la coronavirus (95%) și se declară îngrijorați pentru ei și pentru familiile lor în legătură cu epidemia (67%), arată un sondaj făcut de IRES în perioada 10-11 martie. Deși îngrijorați, măsurile luate nu sunt unele de panică, astfel doar 11% spun că și-au cumpărat alimente în cantități mai mari decât de obicei. Măsurile luate de autorități pentru a împiedica răspândirea virusului au o mare susținere, peste 80%, dar încrederea în capacitatea statului de a gestiona situația este de doar 50%, iar neîncrederea în sistemul de sănătate se ridică la 72%.

Îngrijorarea e mai ridicată în rândul femeilor (76%) și a vârstinicilor (83%), iar subiectul este discutat intens, cel puțin o data pe zi cu familia(74%), prietenii (58%) și colegii (33%).

Măsurile guvernului sunt aprobate, dar încrederea în sistemul de sănătate e la pământ

Măsurile recente luate de autorități pentru a preveni răspândirea bolii au un grad foarte ridicat de favorabilitate. 81% dintre cei chestionați sunt de acord cu decizia suspendării cursurilor în învățământul preuniversitar, 87% sunt de acord cu suspendarea transportului regulat de persoane spre și din Italia pe cale aeriană, feroviară și rutieră și 85% sunt favorabili măsurii privind interzicea manifestărilor/evenimentelor publice de amploare.


Deși 6 din 10 români consideră că măsurile luate de autoritățile române sunt potrivite, dar mai bine de un sfert consideră că acestea sunt insuficiente, iar 9% dintre participanții la studiu cred că sunt exagerate.


Peste trei sferturi dintre respondenți evaluează drept bună și foarte bună activitatea autorităților române privind măsurile preventive cu privire la această situație. Cu toate acestea, 50% dintre respondenți declară că au puțină și foarte puțină încredere în statul român privind gestionarea situației privind coronavirusul, iar 72% spun că au puțină și foarte puțină încredere în sistemul de sănătate din România pentru a face față situației privind coronavirusul.

Îngrijorare, dar nu panică

Cei chestionați nu au ezitat să ia și măsuri : 13% și-au anulat călătoriile în țară, 13% și-au cumpărat medicamente pentru prevenirea răcelilor, 11% au cumpărat alimente de strictă necesitate în cantități mai mari decât de obicei.

În timp ce 62% dintre respondenți se declară îngrijorați cu privire la călătoriile în străinătate, 11% și-au anulat călătoriile.

Jumătate se declară îngrijorați să meargă în mall-uri sau în mari magazine (51%) și să participe la spectacole/evenimente (55%), să facă excursii în țară (51%), să folosească mijloacele de transport în comun (51%).

Informațiile, din mass-media și mai puțin de la autorități

Peste trei sferturi dintre românii se informează despre epidemia de coronavirus din mass media (72%), de pe Facebook (29%), de la instituții ale statului (25%) sau medici (19%).

Problemele autoizolării

În situația în care ar trebui să se autoizoleze la domiciliu, peste un sfert dintre cei chestionați spun că ar fi îngrijorați de faptul că nu ar avea acces la medicamente și tratament adecvat (26%). Pe locurile următoare în lista îngrijorărilor se află lipsa resurselor financiare (13%), insuficiența hranei (12%), plictiseala (11%), pierderea locului de muncă (9%) sau contaminarea altor persoane sau a membrilor familiei (5%). 5% declară că nu ar avea nicio îngrijorare.

Alegerile, sub semnul întrebării

(54% sunt de părere că epidemia de coronavirus și măsurile privind combaterea epidemiei pot influența organizarea alegerilor locale din acest an și 52% cred că poate influența organizarea alegerilor anticipate.