Sondaj: La 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, est-europenii cred că democrația este amenințată

Un sondaj YouGov realizat cu sprijinul Open Society Foundation în șapte state est-europene arată erodarea încrederii în societățile analizate, dar și o tendință îmbucurătoare în ceea ce privește activismul și implicarea civică.

12.500 de persoane au fost chestionate de YouGov în șapte state: Bulgaria, Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Principalele concluzii:

  1. Democrația este amenințată - În toate statele analizate, mai puțin Cehia, majoritatea crede că democrația este atacată. În România ponderea este de 58%.
  2. Mulți oameni cred, de asemenea, că alegerile din țara lor nu sunt corecte și/sau libere. În România, peste 54% au dat acest răspuns la sondaj.
  3. Presa mainstream nu este de încredere - Singura țară analizată unde ponderea oamenilor care cred acest lucru nu depășește 50% este Germania. Cu toate acestea, respondenții peste 40 de ani, care își amintesc de perioada Cortinei de Fier, afirmă că presa astăzi este mai bună decât atunci.
  4. Guvernul nu oferă informații credibile - În toate statele analizate, peste 51% dintre respondenți cred că Guvernul nu oferă informții factual corecte. Cu taote acestea, lipsa de încredere în presa mainstream este mai mare decât lipsa de încredere în Guvern.
  5. Libertatea de exprimare este atacată - 51% dintre români cred acest lucru, conform sondajului, iar în țrăi precum Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Polonia și România oamenii cred și că ar suferi consecințe negative dacă ar critica Guvernul.
  6. Angajamentul civic și activismul sunt puternice - cel mai folosit mijloc de angajament civic este, în toate statele analizate, semnarea unei petiții. Cel puțin o treime din populația statelor din sondaj utilizează acest instrument. De asemenea, donațiile către ONG-uri sunt des folosite. În general. ONG-urile sunt privite drept actori pozitivi în societățile respective.
  7. Emigrația este o mare grijă în toate statele analizate, mai puțin în Germania. În România, 67% dintre respondenți se înscriu la această categorie, cea mai mare pondere dintre toate cele șapte țări.

Sondajul complet poate fi citit AICI.