Sondaj. Topul amenințărilor la adresa României: Rusia, corupția, criza economică și războiul

Corupția, frica de o nouă criză economică și de un eventual război sunt principalele temeri ale românilor

Românii cred că cea mai mare amenințare pentru România, în viitorul apropiat, este corupția (35%), urmată de riscul declanșării unei noi crize economice (18,5%) și de un eventual război (15,4%), arată un Barometru al Opiniei Publice, realizat de Academia Română.

Totodată, trei sferturi (76,4%) dintre români cred că lucrurile în țară merg într-o direcție greșită, procentul fiind asemănător cu cel din ultimii doi ani.

Legat de Europa, barometrul mai arată că 54,7% dintre respondenți sunt de părere că direcţia este bună şi 30,6% cred că este una greşită. Totodată, aproape jumătate dintre români spun că aderarea României la UE a adus și aduce pentru țară „mai degrabă avantaje”.

În ceea ce privește parteneriatul strategic cu Statele Unite, 44,8% dintre respondenți spun că cele două state ar trebui să devină și mai apropiate, în timp ce 39% spun că ar trebui să rămână neschimbat.

De asemenea, încrederea în UE și NATO rămâne astfel la cote ridicate, peste 50% pentru fiecare dintre cele două. Autorii barometrului spun că publicul din România rămâne pro-european, în ciuda scepticismului în creștere în Europa.

Îți mai recomandăm Barometrul de opinie al Academiei Române: 39% dintre români vor vota pe 26 mai. PSD și PNL, umăr la umăr cu 26%

De altfel, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) din cadrul Academiei, a atras atenția că „indiferent ce s-a întâmplat în România, aici există o reziliență. Spre deosebire de celelalte state din jur, atunci când au avut loc schimbări politice, România nu a balansat din punct de vedere al viziunii strategice sau strategiei (de politică externă, n.r.). România, la nivelul clasei politice și al populației, rămâne predictibilă”.

Potrivit barometrului, aproape două treimi dintre români susțin unirea cu Republica Moldova, motivul principal fiind că astfel România ar deveni mai puternică, după cum spun 53,6% dintre respondenți.

Puțin peste 80% dintre români spun că Bucureștiul ar trebui să protejeze drepturile minorităților naționale. Totodată, 84% dintre respondenți spun că sunt „mândri că sunt români”.

Prieteni și dușmani

Dintre țările vecine, Republica Moldova este considerată țară prietenă, de 78,5% dintre români, alături de Bulgaria (59%) și de Serbia (40%). De cote mai mici de încredere se bucură Ucraina, pe care 36,8% dintre respondenți nu o consideră țară prietenă, dar și Ungaria cu un procent de 61,7%.

Mai bine de jumătate dintre români (64,4%) consideră că Rusia a fost și rămâne principala amenințare la adresa securității României, iar un procent similar (62,6%) dintre români cred că Ungaria acționează, într-o formă sau alta, pentru a obține controlul asupra Transilvaniei.

Faptul că România are ieșire la Marea Neagră este considerat de respondenții la barometru mai degrabă un avantaj economic și turistic pentru 76,6% dintre români, în timp ce 17,1% spun că este un dezavantaj din cauză că țara este la granița NATO și UE, fiind astfel expusă unor amenințări la adresa securității naționale.

Totodată, românii cred că NATO, Republica Moldova, UE și SUA se numără printre actorii scenei internaționale care au interesul ca România să fie un stat mai puternic, în timp ce Rusia, Ungaria și Ucraina ar vrea ca România să fie mai slabă.

Biserica : 7 din 10 români spun că sunt religioși

Barometrul realizat de Academia Română arată faptul că 77% dintre români spun că sunt religioși, nereligioși declarându-se doar 16,5%, iar atei – 2,6%.

„Opțiunile sunt clare din această perspectivă, sunt foarte puțini cei care nu au un răspuns sau se declară atei. (…) Cel mai relevant indicator legat de Biserică nu este atât încrederea în instituție, cât capacitatea Bisericii de a aduce oameni la biserică. În România, peste 60% dintre români merg la biserică cu frecvnțe diferite, dar acest lucru demonstrează că socializarea religioasă pe care Biserica a derulat-o și o derulează continuă să fie eficientă”, a spus Lucian Dumitrescu, cercetător în cadrul ISPRI.

Cel mai relevant indicator legat de Biserică nu este atât încrederea în instituție, cât capacitatea Bisericii de a aduce oameni la biserică.
Lucian Dumitrescu, cercetător ISPRI

Astfel, 15,2% dintre români spun că merg la biserică cel puțin o dată pe săptămână, 22,1% spun că merg cel puțin o dată pe an ; de câteva ori pe an merg 27% dintre respondenți, în timp ce alți 27% spun că merg doar de sărbători. Doar 3,6% dintre români au spus că nu merg niciodată la biserică.

Totodată, repondenții la sondaj cred că Biserica Ortodoxă Română ar trebui să se ocupe, pe lângă misiunea religioasă, și de misiunea socială, de ajutorarea persoanelor nevoiașe.

Despre Vizita Papei Francisc, 61% dintre români cred că aceasta este importantă pentru România, în timp ce doar 23% spun contrariul.

Barometrul a fost realizat de Academia Română, LARICS – Laborator pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu”.

Datele au fost culese de Inscop Research în perioada 12 aprilie - 3 mai 2019, iar la sondaj au participat 1.050 de persoane cu vârste de 18 şi peste 18 ani. Marja de eroare este de plus/minus 3%.

Începând cu acest an, Academia Română va lansa, primăvara şi toamna, Barometrul de Opinie Publică al României.