Parlamentarii care fac scandal vor fi sancționați la bani. Filmarea cu telefonul, permisă cu condiții

Fosta senatoare AUR Diana Șoșoacă a provocat modificarea regulamentului intern din Parlamentului României, în urma scandalului din 26 iunie 2023. Imagine de arhivă.

Plenul Parlamentului a aprobat marți modificarea propriului regulament, fiind prevăzută sancţionarea senatorilor sau deputaților care fac scandal la şedinţele comune ale celor două camere.

Introducerea acestei noi prevederi în regulamentul intern a fost aprobată cu 264 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi 61 de abţineri.

Astfel, a fost introdusă ca sancțiune diminuarea indemnizaţiei cu până la 50% pentru o perioadă de maximum şase luni în caz de violenţă fizică sau verbală la adresa unui coleg sau alt demnitar.

În plus, va fi interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, a şedinţei comune a Birourilor permanente sau a şedinţei comune a comisiilor prin alte mijloace decât cele electronice aflate în dotarea secretariatului general al celor două camere ale Parlamentului, potrivit Agerpres.

Va fi permisă filmarea prin mijloacele electronice utilizate de mass-media acreditate de Camera Deputaţilor ori Senat.

Prin excepţie, deputaţii sau senatorii vor putea transmite sau înregistra şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi şedinţa comună a comisiilor numai în perimetrul din sala de şedinţe alocat grupului parlamentar ai cărui membri sunt sau în cazul celor neafiliaţi în perimetrul alocat acestora.

Scandalul Șoșoacă

Potrivit declarațiilor făcute în timpul dezbaterilor, aceste modificări au venit ca urmare a scandalului provocat de senatoarea Diana Șoșoacă, aleasă pe listele partidului AUR.

Senatoarea neafiliată a declarat în timpul dezbaterilor de marți că este o lege împotriva sa, după ce în urmă cu o zi a făcut gălăgie și a perturbat ședința în care a fost adoptat proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Îți mai recomandăm Parlamentarii au votat eliminarea pensiilor speciale pe care le încasează

Potrivit News.ro, în timpul dezbaterilor de marți, a Șoșoacă a spus că modificările sunt împotriva libertăţii de exprimare: „Vreau să vă spun un singur lucru, pe mine nu mă opreşte decât Dumnezeu.”

Ea l-a amenințat pe Alfred Simonis, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, că va fi sancționat la rândul său pentru abuzurile împotriva ei.

„Era să mă mâncaţi, doamnă, ce violenţă contra dumneavoastră?”, a răspuns Simonis, potrivit agenției de presă.

În privința celorlalte acuzații, liderul interimar al Camerei a spus că noile prevederi sunt „împotriva mahalagismului şi a atitudinilor agresive şi extremiste în plen”.

La stadiul de propunere a rămas ideea unui deputat REPER, de evaluare psihiatrică a candidaţilor la alegerile parlamentare, invocând scandalul făcut de Diana Şoşoacă în Parlament.

Bannere interzise și timpi de vorbire de zece secunde

Parlamentarii au aprobată totodată ca în sala de şedinţe a plenului celor două Camere sau în sălile în care se desfăşoară şedinţele comune ale celor două Birouri permanente ori şedinţele comune ale comisiilor să fie interzise:

  • participarea la desfăşurarea unui banner;
  • utilizarea violenţei fizice împotriva unui deputat, senator sau alt demnitar;
  • utilizarea violenţei verbale constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unui deputat, senator sau alt demnitar;

Aceste abateri vor fi sancționate cu diminuarea indemnizaţiei cu până la 50%, pe o durată de maximum şase luni. Aceeași sancțione este prevăzută și în cazul parlamentarilor care votează în numele altui coleg.

În plus, utilizarea violenței verbale va aduce cu sine și reducerea perioadei la maximum zece secunde atunci când va fi luat cuvântul de către parlamentarul sancționat în şedinţele comune ale celor două camere. Această sancțiune va fi aplicată pentru o perioadă de până la trei luni.

Îți mai recomandăm O zi în Comisia pentru muncă. Cum au avizat deputații modificarea legii pensiilor speciale