93 de persoane dispărute și 219 morți în urma inundațiilor din Spania

Soldați și polițiști curăță de apă și noroi o stradă din Valencia.

93 de persoane sunt date dispărute după inundațiile care au devastat sud-estul Spaniei, potrivit celui mai recent bilanț oficial. Cel mai grav dezastru natural din Spania ultimelor decenii a dus la moartea a cel puțin 219 persoane, majoritatea din Valencia.

Serviciul maritim al Gărzii Civile patrulează în zonele de coastă ale Valenciei, în căutarea unor alte posibile victime sau a persoanelor date dispărute. Pe uscat, căutările continuă în special în parcările subterane şi pe căile navigabile din suburbiile Valenciei, cea mai afectată de inundații.

Sute de muncitori şi voluntari curăță plajele pe care se află resturi de mobilier, trunchiuri de copaci și crengi. Kilometri întregi de plajă trebuie curățați după inundațiile catastrofale din regiune.

15.000 de soldaţi şi poliţişti desfăşuraţi în regiune continuă lucrează la refacerea drumurilor şi infrastructurii distruse.

În multe dintre cele peste 70 de localități afectate, majoritatea situate la periferia sudică a orașului Valencia, oamenii încă se confruntă cu lipsa de bunuri de bază. Apa a revenit prin conducte, dar autoritățile spun că este doar pentru curățare și nu este potrivită pentru băut.

Frustrarea populară legată de gestionarea crizei a izbucnit duminică, când o mulțime din Paiporta a aruncat cu noroi și alte obiecte asupra familiei regale spaniole, a prim-ministrului Pedro Sánchez și a oficialilor regionali.

Scafandri militari caută posibile victime în laguna L'Albufera, lângă Valencia. 7 noiembrie 2024.

Ce s-a întâmplat?

Furtunile, care au afectat mai ales bazinele râurilor Magro și Turia, au produs revărsări masive de apă care au luat oamenii prin surprindere.

În foarte scurt timp, apa a acoperit drumurile și căile ferate și a intrat în case și alte clădiri din orașele și satele de la periferia sudică a Valencia. Șoferii au trebuit să se adăpostească pe acoperișurile mașinilor, în timp ce locuitorii s-au refugiat pe terenuri mai înalte.

Serviciul național de meteorologie din Spania a declarat că în localitatea Chiva, puternic afectată, a plouat în opt ore mai mult decât în ultimele 20 de luni. În alte locuri de la periferia sudică a orașului Valencia nu plouat, dar zonele au fost devastate de valul de apă care s-a revărsat.

Când autoritățile au trimis alerte pe telefoanele mobile avertizând despre gravitatea inundațiilor și cerând oamenilor să rămână acasă, mulți erau deja pe drum, lucrând sau acoperiți de apă în zone joase sau garaje subterane, care au devenit capcane mortale.

Înainte și după | Imaginile din satelit arată dimensiunea inundațiilor din Spania

Care a fost răspunsul autorităților?

Gestionarea crizei este în mâinile autorităților regionale valenciane, care au cerut ajutor guvernului central în mobilizarea resurselor.

Aproximativ 15.000 de soldați, ofițeri ai Poliției Naționale și jandarmi ai Gărzii Civile sunt în zonă. E cea mai mare mobilizare pe timp de pace a forțelor militare și de securitate din Spania. 2.000 de pompieri și 500 de polițiști locali sunt, de asemenea, implicați.

Guvernul național a declarat că, până marți, autoritățile au salvat peste 36.000 de persoane, au restabilit electricitatea în 147.000 de case și au distribuit aproximativ 130.000 de sticle de apă și 21.000 de rații alimentare.

Când mulți dintre cei afectați au spus că se simt abandonați de autorități, un val de voluntari a sosit pentru a ajuta. Cu mături, lopeți, apă și alimente de bază, sute de oameni au mers pe jos câțiva kilometri pentru a livra provizii și a ajuta la curățarea zonelor cele mai afectate.

Guvernul regional din Valencia a fost aspru criticat pentru că nu a trimis avertizări de inundații pe telefoanele mobile până marți la ora 20:00, când inundațiile începuseră deja în unele locuri și mult după ce agenția națională de meteorologie a emis o alertă roșie care indică ploi abundente

Îți mai recomandăm Un al doilea român a murit în inundațiile din Spania. Alți șapte sunt dați dispăruți

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.