Actualizare 18:49
Autoritățile române și spaniole verifică dispariția a 16 români în inundațiile din Spania.
„În continuarea comunicărilor Ministerului Afacerilor Externe (MAE) cu privire la situația cetățenilor români afectați de inundațiile din Regatul Spaniei, MAE, prin intermediul Ambasadei României la Madrid și Consulatului României la Castellón de la Plana, verifică informațiile cu privire la dispariția a 16 cetățeni români, în contextul fenomenelor meteorologice recente”, transmite MAE.
Actualizare 16:18
Europa Liberă a vorbit cu românii din zona afectată de inundații. Anca Peterfi locuiește de 20 de ani în satul Castellar-Oliveral, din regiunea Valencia. A trăit cu groază ultimele zile. Spune că în centrul orașului Valencia este bine, dar în zonele periferice este catastrofă.
Anca locuiește împreună cu soțul și copilul ei la etajul 4 al unei clădiri. Acolo nu a ajuns apa. Are un bar în Pinedo, un sătuc de lângă Castellar, dar acelea au rămas intacte.
„Sunt multe tragedii în jurul nostru. Eu locuiesc de mai bine de 20 de ani aici într-un sătuleț care aparține de Valencia. Și în satul nostru a plouat groaznic și este afectat de inundații, dar satele vecine nouă ca Sedavi, Paiporta, Picanya, La Torre au fost devastate crunt.
Încă se adună oamenii decedați. Abia au început serviciile de urgență să între și la noi să curețe străzile și să strângă mobila distrusă de apă, haine, cărți, de toate. Intrările și ieșirile din sat sunt extrem de grele pentru că se formează cozi interminabile”, spune Anca Peterfi pentru Europa Liberă.
Actualizare 14:35
Numărul morților în urma inundațiilor catastrofale din Spania crește la 205. Majoritatea victimelor sunt în regiunea Valencia.
Agenția meteorologică spune că patru regiuni rămân sub alertă din cauza riscului de ploi și furtuni.
Peste 1.000 de soldați din unitățile de răspuns la situații de urgență au fost desfășurați în Valencia pentru a sprijini eforturile autorităților locale.
Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a declarat că alți 500 de soldați sunt trimiși în regiune și că mai mulți ar putea fi trimiși dacă este necesar, scrie dpa.
„Există încă locuri în care mașinile sunt îngrămădite una peste alta, în care ar putea fi oameni, familii”, a spus ministrul. „Armata va fi prezentă în toate localitățile care au căzut victime acestei situații”, a mai declarat Robles.
Guvernul regional din Valencia a anunțat un plan de ajutor inițial de 250 de milioane de euro, inclusiv 6.000 de euro de ajutor direct pentru fiecare victimă, precum și subvenții de transport sau sprijin pentru reabilitarea locuințelor, scrie El Pais.
Actualizare ora 13:55
Ministerul Afacerilor Externe al României a emis o atenționare de călătorie pentru ziua de 1 noiembrie în regiunile din Spania afectate de inundații și vreme extremă.
Zonele vizate de avertizare sunt Comunitatea Autonomă Andaluzia – provincia Huelva, zona costieră a acesteia, unde s-a emis cod roșu și portocaliu de ploi intense, căderi semnificative de apă şi intensificări ale vântului.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Sevilla: +34954233243, +34954230947, +34954624053, +34954624070, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al Consulatului General al României la Sevilla: + 34648212169.
Actualizare ora 12.00
Românii sunt cea mai numeroasă comunitate de străini din zona Valencia, puternic afectată de inundații, relatează postul de radio Cadena SER, care spune că în această regiune trăiesc aproape 100.000 români.
De altfel, regiunea este una care găzduiește cele mai mari comunități de străini, scrie News.ro.
În cazul oraşului Valencia, cea mai mare comunitate este cea columbiană, cu aproape 14.000 de persoane înregistrate în capitala regiunii şi 76.000 în întreaga zonă.
În Valencia trăiesc, de asemenea, peste 34.000 de persoane de origine ecuadoriană.
Marea Britanie are aproximativ 85.000 de cetăţeni în regiune și a confirmat deja oficial moartea unuia dintre cetăţenii săi.
Guvernul francez a transmis că urmăreşte evenimentele cu „îngrijorare” pentru cei 4.000 de cetăţeni francezi care trăiesc în Comunitatea Valenciană.
Your browser doesn’t support HTML5
Știrea inițială
MAE a transmis vineri dimineață că o persoană de origine română a fost confirmată decedată în urma inundațiilor.
„Ministerul Afacerilor Externe informează că, potrivit informațiilor transmise de către autoritățile spaniole, o persoană aflată pe lista cetățenilor români semnalați dispăruți a fost identificată ca fiind decedată”, arată un comuniat MAE transmis pe 1 noiembrie.
Ministerul mai transmite că e în legătură cu autoritățile spaniole și reprezentanțele diplomatice românești din Spania pentru a obține informații despre situația românilor afectați de inundații.
De cealaltă parte, News.ro, care citează ABC, transmite că un cuplu de români şi fiica lor au murit în urma inundaţiilor din regiunea Valencia. Informația nu a fost deocamdată confirmată oficial.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat joi că din cei 22 de români declarați dispăruți, șase au fost localizați în siguranță, însă restul nu au fost încă găsiți.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului României la Castellón de la Plana: +34 964.203.331; +34 964.216.008; +34 964.217.836; +34 964.203.234; +34 964.216.172; +34.964.212.446, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al Consulatului României la Castellón de la Plana: +34 677 842 467.
În Valencia, cea mai afectată regiune, au fost confirmate 155 de decese, iar alte trei au fost raportate în Castilla-La Mancha și Andaluzia. Acest bilanț transformă inundațiile actuale în cele mai grave din istoria modernă a Spaniei.
Autoritățile nu au oferit încă un număr exact al persoanelor dispărute, însă ministrul apărării, Margarita Robles, a menționat că numărul victimelor ar putea crește, având în vedere că anumite zone rămân în continuare inaccesibile salvatorilor.
Infrastructura din Valencia a suferit distrugeri extinse, cu poduri, drumuri și linii de cale ferată avariate, iar terenurile agricole au fost devastate. Supraviețuitorii au descris cum torenții de apă au transformat străzile în capcane mortale și au inundat subsolurile clădirilor.
Localnicii din mai multe orașe au criticat serviciile de avertizare spun că alertele prin SMS nu au fost trimise la timp. Mulți susțin că, dacă ar fi fost avertizați corespunzător, multe vieți ar fi putut fi salvate.
Între timp, liderii opoziției au criticat guvernul pentru reacția întârziată, dar autoritățile regionale din Valencia au afirmat că au urmat procedurile standard.
Aproximativ 1.200 de soldați și salvatori au continuat căutările printre ruine și noroi pentru a salva supraviețuitori și a curăța drumurile.
Elicopterele au fost folosite pentru a evacua persoanele rămase în zonele inundate.
Premierul Sánchez a declarat că prioritatea este găsirea celor dispăruți și ajutorarea familiilor afectate.
Primarul Valenciei, María José Catalá, a anunțat că printre victime se numără și un ofițer de poliție găsit înecat într-un garaj din suburbia La Torre, unde și alte victime au fost descoperite. Ministrul transporturilor, Óscar Puente, a declarat că aproximativ 80 de kilometri de drumuri sunt avariate grav și că în unele vehicule abandonate se află încă victime.
Noi alerte au fost emise pentru provincia Castellón și alte zone învecinate. În orașul Utiel, unde s-au înregistrat șase decese, localnicii se luptă să-și curețe locuințele și să-și salveze bunurile afectate de inundații.
Primarul Utiel, Ricardo Gabaldón, a declarat că orașul are nevoie urgentă de ajutor regional și național. El a menționat că multe persoane și-au pierdut casele și afacerile, iar unele zone sunt încă fără electricitate și apă.
Aceste inundații sunt cele mai grave din Spania din 1973 până în prezent.
În Europa, cel mai recent episod de o asemenea amploare a avut loc în 2021, când au murit 243 de persoane în Germania, Belgia și alte țări din regiune.
Îți mai recomandăm Cel puțin 158 de morți în inundațiile din Spania. MAE: 6 din cei 22 de români daţi dispăruţi, în siguranţăEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.