Spania: Părinții se opun reînceperii școlii în ciuda sancțiunilor impuse de autorități

Cu o creștere bruscă a numărului de noi infectări zilnice cu coronavirus, mulți părinți din Spania refuză să își trimită copii înapoi la școală în ciuda amenințărilor cu sancțiuni.

„Ca să înveți ai toată viața la dispoziție, dar nu ai decât o singură sănătate", spune Aroa Miranda, mamă a doi băieți de 8 și 3 ani care nu vor merge la școală în această săptămână la Castellon de la Plana, citată de agenția AFP.

La fel și alte state din Vest, Spania își redeschide școlile în această lună în ciuda apariției de noi focare care ridică numărul de cazuri zilnice la cifre atinse în timpul perioadei când tot continentul era în pandemie.

„Întoarcerea la școală este tratată ca un experiment, ca și cum am fi cobai", spune Miranda. „Pentru copilul meu de 8 ani, am să pretind că e bolnav ca să nu fiu nevoită să îl trimită la școală", mai spune mama.

Chiar dacă măștile sunt obligatorii pentru copii peste 6 ani și măsuri de distanțare socială au fost implementate, părinții nu consideră că este suficient.

„Dacă eu nu pot să mă întâlnesc cu mai mult de zece persoane la mine acasă, nu înțeleg de ce fiul meu trebuie să fie în clasă cu 25 de copii", arată părinții.

De circa câteva săptămâni, Spania se confruntă cu o serie de proteste și petiții prin care se solicită măsuri de siguranță mai bune în școli.

Un sondaj de opinie realizat de Ipsos a arătat că majoritatea părinților din Spania susțin limitarea numărului de zile pe care copii le petrec în școli, iar 25% ar prefera să aștepte între patru și șase luni înainte să îi trimită înapoi.

În fața acestor controverse, autorităților au fluctuat în răspunsuri între asigurări că situația este sub control și amenințări cu sancțiuni.

Spectru sancțiunilor planează de asemenea asupra familiilor refractare. Responsabilul pentru educație din regiunea Madrid avertiza la finalul lui august asupra unei posibile pedepse de "unu până la trei ani de închisoare".

„Școlile sunt mult mai sigure decât alte locuri chiar dacă nu există risc zero într-o pandemie", a afirmat premierul Pedro Sanchez, "dar există un risc pe care trebuie să-l evităm: excluziunea socială".

Într-o țară în care un sfert din populație trăiește sub același acoperiș cu o rudă de peste 65 de ani, potrivit unui sondaj din 2018, numeroși părinți se tem că își expun astfel rudele în vârstă.