În vara anului 1961, Marvin Makinen, un student american liniștit și serios, a oprit la granița sovietică într-o mașină Volkswagen. Studentul la chimie le-a spus polițiștilor de frontieră că voia să înceapă o călătorie de câteva săptămâni prin URSS.
Polițiștii de frontieră sovietici l-au lăsat atunci pe Makinen să intre în Ucraina Socialistă. Cu ceva timp mai înainte, tânărul de 21 de ani fusese abordat de agenții de informații americani din Berlinul de Vest, care i-au cerut lui Makinen să înceapă călătoria pentru a culege informații despre infrastructura militară și civilă sovietică.
Fără ca el să știe, studentul era urmărit de agenții KGB și, în cele din urmă, a fost arestat la Kiev. Capturarea lui și încarcerarea ulterioară au fost raportate la nivel internațional, apoi povestea lui a fost uitată.
Dar în arhivele Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) de la Kiev, Europa Liberă a dat peste „un reportaj” fascinant realizat de KGB, care detalia urmărirea tânărului american cu fotografii și montaje ilustrate. Fotografiile de mai jos sunt pagini din acel folder.
Makinen este încă în viață și lucrează în mediul academic din Chicago. El a răspuns la un e-mail de la Europa Liberă despre descoperirea dosarului KGB spunând că acest dosar „nu conține povestea completă” despre evenimentele din 1961, dar nu a vrut să spună mai mult.
Într-un interviu din 2013, Makinen a recunoscut că a fost angajat în spionaj în URSS și „nu a ezitat” să accepte misiunea periculoasă, în mare parte din cauza dezgustului său față de modul în care țările comuniste și-au tratat cetățenii.
Aventura sovietică a tânărului american a început în vestul Ucrainei, la granița cu Cehoslovacia, și l-ar fi purtat prin Crimeea, Harkov, Moscova și Minsk. Dar călătoria lui Makinen a fost scurtată când a fost arestat la Kiev.
Raportul KGB este un amestec de fotografii de supraveghere, reconstituiri și fotografii realizate de Makinen.
Raportul KGB susține că studentul de 21 de ani părea „prevăzător și vizibil îngrijorat” atunci când a ajuns la granița sovietică cu Cehoslovacia. Sosirea sa mai devreme decât era programată în Ucraina sovietică a stârnit suspiciuni, deoarece i-a permis să fie martor la activități militare nespecificate.
Makinen a recunoscut mai târziu că nu era prea pregătit pentru misiunea sa spectaculos de riscantă.
Când Makinen i-a întrebat pe șefii săi americani ce ar trebui să facă dacă este prins, studentului i s-a spus: „mișcă-te cât poți de bine”.
Raportul KGB despre o percheziție secretă a mașinii lui detalia printre altele. „o centură de caroserie care conține șapte filme fotografice expuse” și o „aparat foto de înaltă calitate” și un caiet cu mai multe pagini rupte.
Notele lui Makinen către americani sunau inofensiv, dar cu toate astea sovieticii le-au considerat mai târziu ca fiind codate. Un articol din 1961 din revista Time relata despre interpretarea sovietică a notelor sale: „Lângă oraș am mâncat trei sandvișuri... La 156 de kilometri, a început să plouă... Am întâlnit țărani”.
Aceste informații aparent inocente, explicau rușii, erau criptograme cu adevărat viclene -- „trei sandvișuri” însemna „trei instalații militare”; „156” era permisul unui camion al armatei; „țărani” însemna „soldați”.
În harta de mai sus, care arată locul arestării lui Makinen la 27 iulie 1961 (stânga sus), trei rute diferite indică presupusa sa călătorie pe jos, cu mașina și într-un taxi înainte de întâlnirea cu un localnic suspect.
Într-un interviu din 2013, Makinen a descris arestarea sa spunând că un trecător l-a observat și a alertat un militar din apropiere. „Am subestimat total cât de precauți și suspicioși erau cetățenii sovietici față de străini”, a spus el.
Explicația de sub fotografia de mai sus arată că Makinen „s-a ascuns în spatele tufișurilor și a încercat să facă fotografii, dar de fiecare dată când își ridica camera și vedea un trecător cobora camera”.
Makinen, care tocmai împlinise 22 de ani înaintea procesului său, putea risca pedeapsa cu moartea. După ce a suferit un stres „enorm” în timpul interogatoriului său, a fost condamnat la opt ani de închisoare de către un tribunal militar.
Makinen a ispășit aproape trei luni din pedeapsă. A fost eliberat și a zburat înapoi în Statele Unite ca parte a unui schimb de prizonieri în octombrie 1963.
Mai târziu, Makinen s-a implicat în investigarea situației lui Raoul Wallenberg, un diplomat suedez creditat cu salvarea a zeci de mii de evrei în timpul Holocaustului și care a dispărut în timp ce se afla în custodia sovietică.
Makinen a spus că în timp ce a stat la închisoarea sovietică a auzit mai multe povești de la alți prizonieri care l-au întâlnit pe Wallenberg mult timp după ce sovieticii au susținut că acesta ar fi murit în urma unui atac de cord în 1947.