Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a spus luna trecută că nu a existat nici un consens privind trimiterea de trupe europene să lupte în Ucraina, dar că nimic nu ar trebui exclus, deși Statele Unite și alte state europene membre ale alianței au spus că nu există niciun astfel de plan, notează Reuters.
Declaraţiile sale au provocat o adevărate furtună în cancelariile occidentale şi în media, reaminteşte Agenţia France Presse (AFP).
Asta în timp ce alţi lideri, precum cancelarul german Olaf Scholz, adoptă poziţii mult mai prudente, acesta reafirmând refuzul de a trimite rachete de croazieră Taurus Ucrainei, tocmai pentru că ar presupune şi delegarea de militari germani, lucru care este exclus.
Întrebat despre remarcile lui Emmanuel Macron, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR) - principalul succesor al secției de spionaj străin din KGB - Sergei Narîşkin, a spus că acestea sunt iresponsabile.
„Acest lucru arată gradul ridicat de iresponsabilitate politică al liderilor Europei de astăzi, în acest caz, președintele Franței”, a declarat marți Sergei Narîşkin pentru televiziunea de stat din Rusia, citat de agenţia de presă. „Aceste afirmații sunt extrem de periculoase”, a adăugat el.
„Este trist să vezi asta, trist să observăm și trist să înțelegi că capacitatea actualelor elite din Europa și Atlanticul de Nord să negocieze este la un nivel foarte scăzut”, a spus el. „Din ce în ce mai rar demonstrează vreun bun simț”.
Îți mai recomandăm Europenii vor cooperare mai strânsă în producția de arme. Macron avertizează împotriva „lașității”După declanşarea războiului Rusiei în Ucraina, raporturile sale cu Occidentul au atins cel mai jos nivel de după „criza rachetelor cubaneze”, din 1962, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Vestul riscă să declanşeze un război nuclear dacă va trimite trupe care să lupte în Ucraina.
Rusia și Statele Unite au cele mai mari arsenale de arme nucleare din lume.
Președintele american, Joe Biden, a avertizat că un conflict între Rusia și NATO ar putea declanșa al Treilea Război Mondial, mai notează agenţia de presă.
După declanşarea invaziei ruseşti din februarie 2022, liderii occidentali au transmis că vor sprijini Ucraina să învingă trupele Kremlinului, Kievul reuşind să recucerească o parte din teritorii.
Contraofensiva ucraineană nu a avut însă efectul scontat, nereuşind să străpungă semnificativ poziţiile ruseşti, în timp ce trupele Moscovei au menţinut presiunea, în timp ce acordarea unui nou pachet de ajutoare financiare şi militare Kievului de către SUA este blocat momentan în decizii interne, mai remarcă agenţia de presă.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.