Inundaţie la noua secție UPU de la „Bagdasar-Arseni", din Capitală. Ministrul Rafila spune că și angajații ar putea desfunda scurgerile

În jurul orei 9.20 a început să curgă apă din tavan în zona de urgenţe minore şi izolator, motiv pentru care a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică, scrie News.ro.

Unitatea de primiri urgențe de la spitalul „Bagdasar Arseni” din Capitală, inaugurată recent după investiții de 3,5 milioane de euro, a fost afectată de o inundație după ploaia torențială de miercuri seară.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat joi că va trimite Corpul de Control, pentru a vedea de ce nu au fost încheiate contracte de mentenanță pentru întreținerea unității recent inaugurate.

„Nimeni nu poate să facă o statistică a tuturor contractelor de mentenanţă, de toate tipurile, pentru că există mentenanţă pentru multe lucruri, pentru clădire, pentru echipamente. E clar că responsabilitatea încheierii unor astfel de contracte, astfel încât spitalul să fie în stare de funcţionare şi să se evite astfel de incidente, revine direct managerului”, a mai spus ministrul, citat de News.ro.

Cu toate acestea, el a spus că va trimite Corpul de Control pentru a vedea „exact care este situaţia, de ce nu au fost încheiate aceste contracte”.

El a spus, însă, că și angajații ar putea curăța scurgerile de la clădiri, nu doar o echipă specializată.

„Ca o opinie personală, chiar dacă aceste contracte nu erau încheiate, să cureţi şi să menţii în stare de funcţionare scurgerile de la clădiri nu cred că trebuie neapărat să vină o echipă specializată să cureţe reziduurile care se adună şi blochează zonele de scurgere din spital.

Pentru chestiunea asta poate personalul angajat al spitalului să o facă. Sigur, trebuie să existe mentenanţa clădirii, mai ales a unei clădiri noi, care are sisteme de management integrat, dar să menţii în stare de funcţionare scurgerile cred că este o chestiune mult mai simplă şi care necesită, totuşi, o decizie simplă ca cineva să verifice periodic acest lucru” a menţionat ministrul Sănătăţii.

Ploaia torențială de miercuri noapte, din Capitală, a inundat noua Unitate de Primiri Urgențe a spitalului. Apa a curs din tavan în zona de urgențe minore și izolator, iar cei șase pacienți aflați în acel moment în unitate au fost transferați la unitatea similară de la spitalul „Sf. Ioan”.

Florin Bica, purtătorul de cuvânt al spitalului a spus că au fost chemaţi pompierii pentru evacuarea apei şi că reprezentanţii constructorului au venit pentru a stabili cauzele incidentului, scrie News.ro.

Bica a spus că nu a fost afectată aparatura medicală. „Nimic din aparatura medicală de tip. CT, ventilatoare, alte aparate, ecograf nu a fost afectat”, a spus el.

„În aceşti 4 ani au mai fost furtuni, au mai fost ploi torenţiale şi nu s-a întâmplat nimic. Nu cred că este vorba de o chestiune de construcţie, ci probabil că, ştiu eu, frunze, ceva care a înfundat, ceva de genul ăsta. Dar altfel nu are cum să fie ceva din construcţie, pentru că se întâmpla până acum. Este prima dată când se întâmplă un astfel de eveniment în patru ani”, a afirmat Florin Bica.

La rândul său, managerul spitalului, Andi Nodiț, a spus că nu există contract de mentenanţă, dar că acesta nu ar fi schimbat cu nimic situaţia.

„Nu avem contract de mentenanţă, dar şi dacă am fi avut, evenimentul ar fi putut avea loc. Normativele de proiectare şi execuţie prevăd o limită maximă până la care clădirile, instalaţiile, construcţiile în general pot rezista unor fenomene meteorologice. Cand această limită maximă este depăşită, se întâmplă ce s-a întâmplat şi la noi”, a declarat Nodiţ pentru News.ro.

Au fost chemaţi pompierii pentru evacuarea apei, iar reprezentanţii Primăriei Sectorului 4, de care aparține spitalul, și ai constructorului au descins la spital pentru a afla care sunt motivele producerii inundației. Unitatea va fi redeschisă chiar de joi.

Îți mai recomandăm Bolnavii de cancer din România fac naveta pe caniculă pentru a rămâne în viață