2.556 de cazuri noi de Covid au fost comunicate pe 27 septembrie 2021, în Capitală. Este un record absolut pentru București, de la debutul pandemiei. Datele sunt pentru centralizarea din ziua de duminică, o zi pentru care, de la începutul pandemiei au fost comunicate mai puține îmbolnăviri.
București - record de cazuri și acuzații de ascundere a numărului real de îmbolnăviri
Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, acuza, cu o zi înainte, că „peste 4000 de teste pozitive din zilele de 23, 24, 25 septembrie nu au fost alocate* de DSP București, adică nu au apărut în cifrele oficiale” și că incidența ar fi fost destul de mare.
Direcția de Sănătate Publică a reacționat imediat. „Atunci – la sfârșitul lui martie, 2021, s-a convenit de către conducerea Ministerului Sănătății (condus de Vlad Voiculescu - n.r.) ca rata de incidență să fie stabilită luând în calcul 14 zile, fără ultimele 3 zile, tocmai pentru ca acele cazuri de infectare cu județ neidentificat să poată fi alocate şi raportate corespunzător. Ca urmare, toate calculele incidenței stabilite în ultimele zile respectă întru totul legislația în vigoare aplicată pe parcursul întregului an”, se arată în precizarea DSP București. Oana Nicolescu, șefa DSP București, a precizat, pentru news.ro că nu a alocat 1400 de teste la timp din lipsă de personal.
Prins la mijloc, premierul le-a recomandat românilor să nu mai asculte de nespecialiști. „Informaţiile referitoare la sănătate sau modul de calcul al incidenţei trebuie să vină doar de la specialişti, nu de la oameni care nu au niciun fel de experienţă, expertiză în acest domeniu”, a a fost răspunsul lui Florin Cîțu.
București - liste de așteptare, atât la adulți și copii. 90% dintre minorii internați sunt sugari
În timp ce politicienii se bat pe cifre, spitalele din București sunt pline ochi cu bolnavi în stare medie și gravă.
Spitalul Matei Balș din Capitală este cel mai mare spital din țară care tratează pacienți Covid. Luni dimineață, la Matei Balș în camerele de gard sau pe holuri, 23 de persoane cu forme medii de boală și comorbidități așteptau eliberarea unui pat. Unul dintre bolnavi avea nevoie chiar de acces în terapie intensivă. Toate locurile în spital erau ocupate.
„Este regulă, în ultimele zile, că ce reușim să eliberăm la primele ore ale dimineții, se ocupă imediat cu pacienții care sunt în așteptare în camera de gardă, pacienți care au fost evaluați și trebuie să fie internați”, a declarat, pentru Europa Liberă, medicul infecționist Adrian Marinescu
Îți mai recomandăm Analiză | Amnezia pandemică a domnului Florin CîțuSituația este dramatică mai ales la terapie intensivă unde media de timp pe care o petrec pacienții este de două săptămâni. Sunt și cazuri care petrec luni întregi la ATI.
„În momentul în care un pacient îndeplinește criteriile de terapie intensivă este un pacient critic, sigur că intrarea în terapie intensivă se face în ordinea înregistrării că așa este normal”, arată medicul care sunt criteriile pentru a prinde un loc la ATI
Situația se repeta la indigo la celălalt spital de boli infecțioase din București, aflat în subordinea primăriei Capitalei, Spitalul Victor Babeș. „Este arhiplin, inclusiv camerele de gardă și în secții, nici nu mai avem unde să consultăm", povestește directoarea spitalului, doctorița Simin Aysel Florescu.
La Spitalul Grigore Alexandrescu, sunt internați 23 de copii, doi dintre ei au nevoie de oxigen.
„Foarte mulți sugari, 90%, sunt între câteva zile și 2-3 ani”, spune doctorița Raluca Alexandru, realizând un profil al copilului mediu sau grav bolnav de Covid. Și aici sunt perioade în care sunt câte 2-3 copii care așteaptă internarea în unitățile de primiri urgențe. „Avem aprobări și facem locuri încontinuu. Vom mai avea 10 locuri pe secție și încă 5 pe ATI, din fericire, în acest moment nu avem copii intubați”, mai precizează purtătoarea de cuvânt a spitalului bucureșean
Situația de la Spitalul Pantelimon a devenit postare pe Facebook pe pagina RoVaccinare, în încercarea de a convinge românii să se vaccineze. Unitatea de primiri urgențe de aici are 45 de locuri, inclusiv cortul din curte, dar sunt 50 de pacienți care așteaptă.„18 sunt de terapie intensivă și așteaptă eliberarea unor locuri cât mai repede, iar 21 au nevoie de oxigen și așteaptă să fie transferați pe secțiile cu O2.”
La spitalul Marius Nasta, conducerea a luat decizia, săptămâna trecută, să externeze bolnavii de cancer pentru a face loc celor de Covid. „Paturile nu pot rămâne neocupate, trebuie utilizate. Ar fi imoral și inuman și anormal să avem paturi libere și pacienții să stea la poarta spitalului, iar noi ținem paturile doar pentru o anumită patologie”, a explicat managerul Institutului Marius Nasta.
Pacienții de cancer au nevoie de paturi, la fel cum au pacienții de Covid.
„Singurul lucru pe care îl facem este să îi asistăm în ultimele săptămâni de viață, așa ceva nu am văzut de când sunt eu medic. Avem niște drame, cu cancere, cu invazie a tuturor organelor din jurul tumorii și dacă ne referim la torace, ne referim la invazie cardiacă, lucruri sunt care sunt extrem de clare și care sunt o consecință a pandemiei. Acești oameni au nevoie de un pat”, descrie situația doctorul Mahler.
Unitatea mobilă care a funcționat în primăvară la Marius Nasta a plecat pentru revizii. Acum ea a fost readusă la Institut. De astăzi, este funcțională și a preluat opt pacienți grav.
Timișoara - de sâmbătă, secție de preterapie intensivă
Timișoara este și el unul dintre orașele cele mai afectate de valul patru al pandemiei. Rata de infectare a ajuns astăzi la 7,15 în oraș, iar județul se situează pe locul doi la nivel național. La spitalul de boli infecțioase nu mai e niciun loc de multe zile. Așa că, în încercarea de a salva cât mai mulți oameni, medicii de aici au înființat o secție de preterapie intensivă în clinica de la parterul spitalului. Deja 24 din cele 36 de locuri de aici sunt ocupate.
În Spitalul de Boli Infecțioase de la Timișoara, toți pacienții de la ATI sunt nevaccinați, iar în celelalte secții numărul persoanelor vaccinate este infim.
„Sâmbăta am deschis secția, aici au fost preluați pentru a beneficia de oxigenoterapie cu presiune mare. Toată lumea vrea să se transfere, din județ sau din alte spitale unde au fost testați și descoperiți cu covid, numai că nu avem unde. Fiecare spital trebuie să trateze bolnavii lui de Covid”, a declarat managerul spitalului de boli infecțioase de la Timișoara pentru Europa Liberă
Craiova - pacienți morți după ce nu au avut acces la aparatul de oxigen
Din lipsă de spațiu și cu mulți pacienți pe holuri, la Craiova, s-a redeschis azi-noapte Unitatea de Primiri Urgențe din sectorul vechi de la Spitalul Județean. Unitatea a fost reabilitată recent. Pentru redeschidere, conducerea spitalului a făcut recepţia lucrărilor pe întuneric. Trei pacienți în stare gravă au fost mutați în noua unitate, dar pentru doi dintre ei a a fost târziu. Situația este disperată și la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova. Managerul Adina Turcu a declarat, pentru Europa Liberă, că, în acest moment, sunt internați 319 pacienți pe secții, 20 în terapie intensivă și 3 pacienți așteaptă eliberarea unui loc la terapie intensivă.
Îți mai recomandăm Unde au dispărut paturile Covid? „Ar fi fost inuman să avem paturi libere și pacienți cu cancer la poarta spitalului”Medicii infecționiști - Nu avem soluții
Pe 27 septembrie, Grupul de Comunicare Strategică a comunicat că, în acest moment, erau repartizate, 1311 paturi, cu 38 mai multe ca în ziua precedentă. Dintre acestea, 24 erau libere la nivelul întregii țări, niciunul în București. Medicul Adrian Marinescu spune că transportul unui bolnav de terapie intensivă nu e soluția.
„Transportarea pacienților în țară - cu siguranță că nu este decât o soluție de moment, mai ales că, dacă vorbim de pacientul critic, de terapie intensivă, e clar că deplasarea nu este o soluție care să-l ajute, ba din contră. Dacă vorbim de pacienții care au nevoie de internare, dar sunt stabili și dacă aceste locuri sunt undeva aproape, sigur reprezintă o soluție, până la urmă se echilibrează niște locuri”. Adrian Marinescu face un apel ca toate spitalele din orașele mari să aloce 30% din capacitate pentru tratarea bolnavilor de Covid.
„Nu neapărat cu paturile de terapie intensivă, mă interesează să previn formele severe, mă interesează să evaluez la timp pacientul și să-l monitorizez pentru a nu ajunge să fie critic. Terapia intensivă nu rezolvă decât pe moment lucrurile pentru că un pacient care ajunge în terapie intensivă are oricum o evoluție imprevizibilă. Ținta mea este nu să am multe paturi de terapie intensivă, ci o evaluare făcută cât mai repede și internarea care să se facă cât mai repede”, a mai precizat doctorul Marinescu
Directoarea Simin Florescu de la Spitalul Babeș nu vede nici ea de unde ar putea veni salvarea și crede că situația din zilele următoare va deveni și mai rea. „Dacă ar exista o soluție miraculoasă, cu siguranță că am aplica-o cu toții, dar ea nu există, va fi din ce în ce mai greu. Am avut o soluție, la începutul anului, ea a fost vaccinarea, dar dacă pentru oamenii ea nu a fost soluția, asta este.”
„Singura soluție pe care eu o văd eficientă și care ar da cel mai rapid măsuri ar fi un lockdown personal, oamenii trebuie să înțeleagă că suntem într-o situație specială în sensul să frecventeze cât mai puțin locurile aglomerate, locurile cu risc de contaminare, să aerisească bine încăperile, toate acele reguli pe care le știm de atâta vreme.” concluzionează medicul Virgil Mustea
Până la finalizarea materialului, ministrul interimar al Sănătății Attila Cseke nu a răspuns solicitării Europei Libere în privința clarificării situației pacienților în așteptare pe listele secțiilor ATI de Covid.
Îți mai recomandăm Țară în service | Secretul milioanelor din containere. Ce s-a ales de spitalele modulare ridicate în pandemie