Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat miercuri că va fi instalată o conducere militară și la spitalul din Deva pe modelul celei deja implementate la Spitalul Județean Suceava.
„Am instalat manager militar la spitalul din Deva. Nu există circuite, iar cele care există nu sunt respectate. Avem de făcut o muncă, care trebuie să înceapă cu personalul medical”, a spus Tătaru
Oficialul a precizat că situația de la Deva nu este la nivelul celei din Suceava, principalul focar de infecție a țări cu peste 1.300 de cazuri, dar trebuie luate măsuri pentru gestionarea crizei.
„Nu este încă situația de la Suceava. Poate fi, dacă nu rezolvăm în acest moment. Am avut un management care nu a făcut față și lipsa de autoritate a făcut să avem parte de demisii. În acest moment am instalat în management medici militari”, a arătat Tătaru.
La Spitalul din Deva sunt internați în prezent 118 pacienți, dintre care 85 au fost depistați pozitiv cu Covid 19.
Nelu Tătaru a arătat că toți medicii din Deva urmează să fie testați pentru a se depista dacă au contractat infecția, iar medicii care vor lucra în unitate vor sta în izolare în afara programului de muncă.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva, Silviu Didilescu, şi directorul medical, Claudiu Antal, au demisionat marți.
Sindicatul medicilor din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva „Medicorum Honorem” a acuzat conducerea unităţii medicale de „abuzuri” în gestionarea activității unității medicale gramul de lucru al cadrelor medicale, în contextul epidemiei de COVID-19, solicitând intervenţia miniştrilor Sănătăţii şi Muncii pentru detensionarea situaţiei.
Într-o scrisoare deschisă adresată miniştrilor Nelu Tătaru şi Violeta Alexandru, medicii susţin că după ce spitalul a intrat în carantină, pe 29 martie, personalul medical nu a mai putut părăsi unitatea sanitară, iar SJU Deva ar fi continuat să interneze cazuri noi de bolnavi COVID-19 pozitiv.