Sportivii ucraineni cu șanse la medalii care au murit înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris

Maksym Galinichev - în stânga, boxeur, în dreapta - soldat, în ultima fotografie a lui, făcută înainte de a muri, în 2023.

Sute de atlete și atleți din Ucraina au fost uciși în timpul invaziei rusești.

Dacă Rusia nu ar fi declanșat, în februarie 2022, invazia la scară largă a Ucrainei, cei mai buni sportivi din țară ar fi fost azi în drum spre Olimpiada de Vară de la Paris.

Iată cine sunt câțiva dintre cei care nu vor face călătoria către Franța, unde, pe 26 iulie, încep Jocurile Olimpice.

Volodimir Androșciuk (2001-2023)

Fost component al echipei naționale sub 18 ani a Ucrainei, Androșciuk a câștigat în 2019 Campionatul Ucrainei Under-20 la decatlon, iar în 2020 a fost la concursul European Under-20, unde s-a clasat pe locul șase.

Androshchuk se pregătea pentru Jocurile Olimpice din 2024 când a început invazia din 2022. S-a oferit voluntar în armată. A servit într-un grup de asalt și a fost ucis lângă Bahmut, în ianuarie 2023.

„Vova a fost un sportiv talentat și un super caracter”, a spus la înmormântare un prieten al atletului. „Nu poți face nimic în sport altfel, iar el avea tot ce trebuia pentru a deveni un campion”.

Maxim Galinicev (2000-2023)

Maxim Galinicev a fost boxerul care a câștigat la categoria sa de greutate Campionatele Europene de Tineret din 2017.

Apoi s-a clasat pe locul al doilea atât la Jocurile Olimpice de vară pentru tineret din 2018, cât și la Campionatele Europene sub 22 de ani din 2021. După invazia rusă pe scară largă, și-a pus cariera sportivă on hold și s-a înrolat, voluntar.

Sportivul a fost ucis în luptă, în martie 2023, în regiunea Luhansk. În urma lui au rămas soția și fiica de 3 ani. În 2021, Galinicev spunea într-un interviu că motivațiile lui erau „dorința de a-i asigura un viitor copilului și de a-mi face familia mândră de mine”.

Halina Perehudova (2008-2022)

La numai 13 ani, cea care a fost numită „minunea de haltere” a câștigat aurul la categoria ei de greutate la Campionatele Ucrainene Under-17 din 2021. A fost candidată pentru echipa națională de haltere a Ucrainei, un obiectiv pentru care muncea asiduu.

Când a început invazia la scară largă a Ucrainei, antrenorul ei era Ihor Obukov. Își amintește că a întâlnit-o într-o stație de autobuz din Bahmut, iar Halina i-a spus că, deși familia ei era la Mariupol, se gândea să meargă la Kiev, să-și viziteze bunica.

Antrenorul, care mergea și el către capitala ucraineană, spune „m-am gândit să o iau cu mine” – dar a venit autobuzul de Mariupol și Halina a urcat în el. A fost ucisă, împreună cu mama ei, într-un bombardament în momentul în care forțele rusești au înconjurat Mariupolul.

Oleksandr Pielieșenko (1994-2024)

Halterofililul Oleksandr Pielieshenko (sus centru) a fost de două ori campion european și a concurat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din 2016, unde s-a clasat pe locul patru la categoria sa de greutate. În 2018, a fost suspendat din competiție după ce a fost testat pozitiv pentru o substanță interzisă.

În primele zile ale invaziei ruse din 2022, s-a oferit voluntar. În mai 2024, a fost ucis într-o zonă nespecificată a frontului.

Ievhen Malyșev (2002-2022)

Sportivul a participat la Olimpiada de Vară pentru Tineret din 2020, apoi, în același an, a semnat un contract cu armata ucraineană.

A fost trimis pe front, să asigure apărarea Harkovului, imediat după ce a început invazia din 2022. A murit în luptă, pe 1 martie 2022, la o săptămână după ce împlinise 20 de ani.

Miting la Paris, pe 13 iulie, de comemorare a sutelor de atleți ucraineni uciși în timpul invaziei rusești.

Echipele ruse și belaruse nu vor avea voie să concureze la Jocurile Olimpice de la Paris, dar mici contingente de atleți individuali din aceste țări vor evolua ca sportivi „neutri”.

Regulile stabilite de Comitetul Internațional Olimpic impun ca „nici un drapel, imn, culori sau orice altă identificare” a celor două țări implicate în invadarea Ucrainei să nu fie afișat sau cântat.

Se pare că Rusia nu va difuza la televiziunea Jocurile Olimpice de la Paris – e o măsură similară cu boicotul Uniunii Sovietice asupra Jocurilor Olimpice de la Los Angeles din 1984.

Acest articol a fost publicat inițial pe rferl.org

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.