General SRI: Serviciile secrete rusești au atacat România. SRI, obligat să intervină dacă un partid utilizează acțiuni hibride la alegeri

„Toate cele 3 servicii de informații din Rusia, FSB, GRU și SVR, au atacat instituții importante din Guvernul României cu un malware complex de tip Advanced Persistent Threat (APT)”, spune generalul Anton Rog, șeful centrului Cyberint din Serviciul Român de Informații (SRI).

Șeful Centrului Național Cyberint, general de brigadă Anton Rog, din Serviciul Român de Informații (SRI), spune că trei servicii de informații ale Rusiei au atacat cibernetic România după ce președintele rus Vladimir Putin a dat ordin ca Rusia să invadeze Ucraina.

Declarația a fost făcută pentru canalul StakeBorg, transmite site-ul Digi 24.

„Toate cele 3 servicii de informații din Rusia, FSB, GRU și SVR, au atacat instituții importante din Guvernul României cu un malware complex de tip Advanced Persistent Threat (APT). E un malware care nu face zgomot, care rămâne foarte mult în rețele, care are niște metode extrem de inovative de a fura date și care stă acolo pentru foarte mult timp”, a spus Anton Rog.

FSB este serviciul de informații interne al Rusiei. SVR este serviciul de informații externe, iar GRU este serviciul de informații al armatei.

„Până să înceapă războiul din Ucraina, erau două servicii care ne bâzâiau într-una – GRU cu APT28 și FSB, cu un malware mult mai complex. GRU e mai zgomotos, e de la armată. FSB e mai stilat și cu un malware mai complex. De când a început războiul, a venit și SVR, cu APT29. Advanced Persistent Threat este o grupare de criminalitate cibernetică finanțată și coordonată de un serviciu de informații, de statul respectiv. Noi îl numim în limbaj de lemn actor statal”, a explicat el.

Pe de altă parte, SRI, spune generalul, este obligat să intervină dacă un partid folosește „acțiuni hibride” ca să câștige alegerile.

Legea care-i conferă acest drept este Legea 51/91 privind securitatea națională, a explicat generalul.

„Pe 14 martie 2023, după ce a fost atacată la CCR legea securității și apărării cibernetice, CCR (...) a declarat legea constituțională în integralitatea sa. Așa că acum avem legea 58/2023, care la un articol a modificat și legea 51. La articolul 3 s-au adăugat 3 litere. Litera p se referă la acțiuni hibride, dezinformare care schimbă ordinea constituțională. Dacă discutăm de alegeri, ne aflăm în această situație”, a explicat generalul, citat de G4Media.

El a explicat cum anume poate interveni SRI în astfel de situații: prin închiderea site-urilor cu ajutorul ANCOM și al Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

„În multe situații nici nu se știe că suntem noi în spate, că noi am făcut toată treabă: mergem la instituțiile cu atribuții legale de a închide, le furnizăm toate informațiile și ele iau acele măsuri. Dacă ajungem și la persoane dacă știm sigur că fac treaba aia luăm mandat de securitate națională semnat de director, avizat de procuror, semnat de procurorul general, aprobat de un judecător”, a spus generalul.

Îți mai recomandăm Războiul cibernetic. Istoria atacurilor rusești și mărturia unui voluntar din „Armata IT” a Ucrainei
Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.