Statele Unite s-au alăturat din nou UNESCO după ce părăsise organizația în 2018, la inițiativa președintelui de atunci, Donald Trump. Fostul președinte al SUA a acuzat UNESCO de părtinire împotriva statului evreu și a decis retragerea din organizație.
Într-o sesiune extraordinară, Adunarea Generală a organismului ONU a votat, vineri, cu o majoritate covârșitoare pentru reprimirea Statelor Unite, transmite AFP. Aproximativ 132 de state au votat în favoarea SUA, 15 s-au abţinut şi 10 s-au opus, printre care Iran, Siria, China şi Rusia.
„Aceasta este o zi mare pentru UNESCO și pentru multilateralism”, a declarat Audrey Azoulay, președintele organizației, vineri.
„Datorită impulsului pe care l-a recuperat în ultimii ani, organizația noastră se îndreaptă din nou spre universalism odată cu revenirea Statelor Unite”, a adăugat ea.
Statele Unite, membru fondator al UNESCO, au fost un contribuitor major la bugetul său până în 2011, când organismul a admis Palestina ca stat membru.
Asta a declanșat încetarea contribuțiilor, conform legilor SUA, și a dus mai apoi la retragere, șapte ani mai târziu.
Rusiei, Palestina și Coreei de Nord au tergiversat revenirea SUA
Reprimirea SUA în organizație a fost criticată de reprezentanții Rusiei.
Reprezentanții Rusiei, Palestinei și Coreei de Nord au amânat joi examinarea propunerii SUA cu ore de întârzieri procedurale. Sesiunea a fost suspendată din cauza oboselii interpreților UNESCO.
Pe lângă Rusia, Coreea de Nord și palestinieni, cei care au votat împotriva readmiterii SUA au fost Belarus, China, Eritreea, Indonezia, Iran, Nicaragua și Siria.
„Am saluta dorinţa Washingtonului” de a se alătura UNESCO, care „ar permite consolidarea organizaţiei”, însă „credem că încearcă să ne ducă într-o lume paralelă, care depăşeşte cu adevărat toate descrierile absurde din cărţile lui Lewis Carroll”, a declarat un diplomat rus, citat de AFP.
„Modul în care Statele Unite au cerut această revenire nu este acceptabil” şi echivalează cu „o încălcare a spiritului Constituţiei” acestei instituţii, a afirmat, la rândul său, un diplomat iranian.
Reîntoarcerea SUA în UNESCO este are o miză specială
Administrația de la Washington a anunțat la începutul lunii iunie intenția de a se alătura din nou organizației, îngrijorată de influența tot mai mare a Chinei.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat în martie că absența SUA din UNESCO permite Chinei să scrie regulile internaționale privind inteligența artificială și educația tehnologică.
„Cred foarte mult că ar trebui să ne întoarcem în UNESCO, din nou, nu ca un cadou pentru UNESCO, ci pentru că lucrurile care se întâmplă la UNESCO contează cu adevărat”, a declarat Blinken în fața unei comisii a Senatului SUA.
„Ei lucrează la reguli, norme și standarde pentru inteligența artificială. Vrem să fim acolo”, a spus el.
Statele Unite au restanțe la cotizația de membru în valoare de 619 milioane de dolari, datorate pentru perioada 2011 și 2018, iar reprezentanții organizației au anunțat că SUA vor face plățile în următorii ani către UNESCO, pentru a-și acoperi datoria.
Îți mai recomandăm Roșia Montana a fost înscrisă în patrimoniul UNESCOSUA - UNESCO, o relație cu probleme
Nu este pentru prima dată când SUA se retrag și apoi revin în UNESCO. Administrația Reagan a luat o decizie asemănătoare în 1984, când a considerat că agenția e prost gestionată, coruptă și folosită pentru a promova interesele sovietice. Statele Unite au revenit în organizație în 2003.
În 2011 Statele Unite au oprit finanțarea UNESCO după ce Palestina a fost votată ca stat membru în 2011. Cu toate acestea, Departamentul de Stat a menținut un birou UNESCO și a încercat să influențeze deciziile organizației.
O serie de hotărâri UNESCO din 2017 au iritat suplimentar SUA și Israelul, și au dus la ieșirea acestora din organizație. Printre acestea au fost desemnarea de către UNESCO a Orașului Vechi din Hebron și a Mormântului Patriarhilor ca teritoriu palestinian.
Israelul a acuzat Organizația Națiunilor Unite de părtinire și a fost unul dintre opozanții primirii Palestinei în UNESCO. Cu toate acestea, guvernul de la Tel Aviv a anunțat că nu se opune reîntoarcerii SUA în organizație.
UNESCO, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, este cunoscută mai ales pentru activitățile de desemnare şi protejare a siturilor arheologice şi de patrimoniu la nivel mondial.