Curtea interzisese României să aplice un verdict din 2013 al Tribunalului Arbitral de la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, care obliga autorităţile române să le plătească fraţilor Micula cele 356 de milioane de dolari, plus dobânzi, conform Profit.ro.
România a retras în 2005, cu patru ani înainte de expirarea ei, o schemă de încurajare a investiţiilor prin facilităţi fiscale, de care beneficiau cei doi români cu cetățenie suedeză.
Statul român le-a plătit celor 2 antreprenori, în 2019, peste 912 milioane lei (circa 215 milioane dolari) din despăgubirile dictate de ICSID și mai avea să le achite 140 de milioane de dolari, plus dobânzi.
Comisia Europeană a considerat însă că plata acestor despăgubiri de către România reprezintă ajutor de stat ilegal din perspectiva legislaţiei UE. Așa că UE a interzis achitarea despăgubirilor, iar CJUE a dat dreptate executivului comunitar în urmă cu doi ani și a cerut și recu recuperarea sumelor plătite deja.
Cei doi au deschis mai multe procese, inclusiv în SUA, prin care să oblige statul român să le acorde sumele dispuse prin sentința ICSID din 2013.
România a încercat să argumenteze că tribunalele americane nu sunt îndreptăţite să judece speţa, întrucât Tratatul bilateral de protejare reciprocă a investiţiilor dintre România şi Suedia, cu tot cu clauzele privind arbitrarea disputelor la ICSID, a fost declarat invalid din perspectiva legislaţiei UE.
Numai că judecătorii americani au respins argumentul, arătând că disputa cu fraţii Micula datează din 2005, când România nu era încă membră a UE şi, deci, nu i se aplicau normele Uniunii, poziţie reconfirmată acum de o curte federală de apel, conform Profit.ro, care prezintă şi documente ale instanţei.
Îți mai recomandăm România câștigă un proces contra fraților Micula, unde risca despăgubiri de peste 2 miliarde de euroÎn 2005, frații Micula, proprietari ai European Drinks, au dat statul român în judecată la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID).
Cei doi au susținut că European Drinks a avut de suferit financiar după ce statul român a eliminat facilitățile fiscale acordate unor companii din zone defavorizate.
Frații Micula s-au folosit de cetățenia suedeză pe care o au, pretinzând că investițiile lor din România trebuie privite ca investiții suedeze.
Între România și Suedia exista, din 20023, un acord de garantare a investițiilor reciproce în celălalt stat.
În baza acestui acord, frații Micula au cerut ca România să le acorde despăgubiri pentru pierderile European Drinks ca urmare a eliminării facilităților fiscale destinate zonelor defavorizate.
În 2013, tribunalul ICSID a dat câștig de cauză fraților Micula și le-a acordat despăgubiri de aproape 85 de milioane de dolari.
După șase ani, în 2019, un tribunal federal din Columbia, Washington, și-a asumat să pună decizia ICSID în aplicare, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis anterior că hotărârea ICSID nu poate fi aplicată.
Tribunalul federal din Washington a mai decis că valoarea despăgubirilor stabilite în 2013 să fie recalculată în 2019 la suma de 356 milioane de dolari.
La finalul anului 2019, Guvernul a decis să plătească suma de 912,5 milioane de lei, după ce frații Micula și trei dintre companiile controlate de ei au pus sechestru pe participația de 58,71% din acțiuni a statului român la Conpet Ploiești, operatorul concesionar al sistemului național de conducte de transport al țițeiului și produselor petroliere, precum și pe o parte din deținerea statului la Nuclearelectrica, reprezentând 22,2% din capitalul operatorului centralei Cernavodă.
Între septembrie 2019 și iulie 2020, România a plătit echivalentul a 250 milioane de dolari, în conformitate cu o decizie a autorităților române privind acest caz, potrivit unui document transmis Curții Federale a districtului Columbia din statul Washington, SUA.