Mulțumind autorităților române, Mitropolitul Basarabiei, Petru, a declarat că, în ciuda informațiilor vehiculate de „unii actori” că preoții care au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei „s-au vândut”, mulți dintre noii veniți nu au fost încă angajați oficial, iar această suplimentare de posturi va permite ca toți aderenții să fie salarizați.
Europa Liberă a întrebat Mitropolia Basarabiei câte posturi erau prevăzute până în prezent, dar nu a primit, deocamdată, un răspuns.
Cel mai recent raport privind susținerea comunităților religioase românești din diaspora publicat de Secretariatul de Stat al Cultelor arată că, între anii 2018 și 2020, bugetul pentru salarizarea personalului de cult al Mitropoliei Basarabiei a fost majorat cu 100.000 de euro lunar, de la 9.600 la 109.600 de euro pe lună.
Era vorba de 199 de clerici și trei angajați mireni din cele trei structuri ale Mitropoliei Basarabiei: Arhiepiscopia Chișinăului, Episcopia de Bălți și Episcopia Basarabiei de Sud. Dacă situația nu s-a schimbat între timp, reiese că numărul posturilor clericale s-a dublat acum.
Îți mai recomandăm Un nou scandal în Republica Moldova legat de trecerea unei biserici de la o mitropolie la alta
De asemenea, Mitropolia Basarabiei a primit în acea perioadă 6,775 milioane de lei (peste 1,3 milioane de euro) pentru construirea și repararea lăcașurilor de cult. La sfârșitul anului trecut, statul român a decis că va aloca Mitropoliei Basarabiei anual 2 milioane de euro pentru restaurarea și întreținerea patrimoniului acesteia.
Cât primește un preot sau un mitropolit
Potrivit grilei de salarizare pentru anul 2023, un mitropolit primește lunar 21.840 de lei românești (4.400 de euro), un episcop – 19.550 de lei românești (3.900 de euro), iar un preot – între 4.000 și 5.500 de lei românești (800 – 1.000 de euro), în funcție de studii și de vechimea în muncă.
Deranjat de exodul preoților din eparhiile sale, Mitropolitul Moldovei, Vladimir, i-a trimit o scrisoare, la începutul lunii martie, Patriarhului României, Daniel, chemându-l să mijlocească dialogul cu Mitropolia Basarabiei, dar, în același timp, acuzându-l că-i corupe clericii.
Anul trecut, Mitropolitul Vladimir i s-a plâns într-o scrisoare și ierarhului său, Patriarhului rus Kirill, că, din cauza războiului din Ucraina, Mitropolia Moldovei suferă o criză de imagine în R. Moldova, fiind asociată cu „lumea rusă”, și pierde clerici și enoriași în favoarea Mitropoliei Basarabiei, care i-ar atrage cu salarii de 800 – 900 de euro și garanții sociale.
De la începutul invaziei rusești pe scară largă în Ucraina, zeci de parohii din R. Moldova au părăsit Mitropolia Moldovei (subordonată Patriarhiei ruse) și au aderat la Mitropolia Basarabiei (parte a Bisericii Ortodoxe Române), arătându-se deranjați, în principal, de faptul că Patriarhia Moscovei susține deschis agresiunea rusă.