3 minute | Un mercenar în coasta NATO, planul PSD de ieftinire a mâncării, o lege beton pentru „rechinii” imobiliari

Liderul grupului de mercenari Wagner a ajuns în Belarus, la câteva zile după ce trupele sale au pornit într-un marș spre Moscova, pe care l-au întrerupt subit.

Găzduirea de către Belarus a brutalului șef Wagner Evgheni Prigojin provoacă îngrijorări printre țările vecine, dar și în NATO. Întrebarea momentului: care e, cu adevărat, miza primirii cu brațele deschise a mercenarului de către regimul de la Minsk?

Bun găsit,

  • NATO anunță întărirea Flancului Estic după ce șeful grupului de mercenari Wagner a ajuns în Belarus. Lituania și Polonia, țări vecine, au transmis deja mesaje de îngrijorare.
  • Guvernul României urmează să adopte o ordonanță de urgență prin care vor fi plafonate adaosurile comerciale la unele alimente de bază. Măsura ar trebui să reducă prețurile și inflația.
  • Opoziția din Parlament, dar și mai multe organizații non-guvernamentale și primari din țară, critică un proiect prin care Puterea vrea să modifice legea spațiilor verzi. Modificările ar permite dezvoltatorilor să construiască inclusiv în unele parcuri.

Prigojin a ajuns la Minsk

La câteva săptămâni după ce țara sa a primit arme nucleare rusești (aflate sub controlul Moscovei), liderul autocrat din Belarus pare să-și fi completat arsenalul militar al țării prin găzduirea la Minsk a șefului grupării de mercenari Wagner.

Evgheni Prigojin a ajuns ieri în capitala Belarusului, iar Lukașenko a dezvăluit cum au decurs negocierile din 24 iunie, ziua în care Prigojin și mercenarii săi plecaseră într-un marș cu tancuri către Moscova, înainte de a renunța subit la călătorie.

Lukașenko susține că l-ar fi convins pe Putin, la telefon, să nu-l ucidă pe Prigojin în ziua în care acesta l-a sfidat. Liderul belarus, de altfel un susținător înfocat al invaziei rusești neprovocate din Ucraina, a spus că argumentul da lui Putin a fost că „o pace proastă este mai bună decât orice război”.

Președintele rus Vladimir Putin îl salută pe Alexandru Lukașenko în timpul unei întâlniri la Kremlin, Moscova, 05 aprilie 2023.

Ieri, șeful grupului de mercenari Wagner a ajuns la Minsk; odată cu confirmarea sosirii sale, s-a tras alarma în capitalele vecine Belarusului.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a avertizat asupra riscului ca și luptătorii Wagner, despre care Prigojin spune că sunt 25.000, să vină spre Belarus. Nauseda crede că dacă acest lucru se va întâmpla „toate țările vecine se confruntă cu un pericol și mai mare de instabilitate”.

Un mesaj similar a avut și președintele polonez Andrzej Duda, care a spus că „este nevoie de un răspuns foarte, foarte dur din partea NATO”.

Acesta a venit, momentan declarativ, de la șeful alianței militare, Jens Stoltenberg, care a spus că alianța este gata să se apere împotriva oricărei amenințări. NATO va avea un summit la mijlocul lunii iulie, la Vilnius/Lituania.

Moscova a anunțat ieri că a renunțat la acuzațiile penale împotriva mercenarilor Wagner și se pregătește să transfere armele grele ale grupului în armata „oficială”. Luptătorilor li s-a spus că fie pot semna contracte cu armata rusă, fie pot merge acasă sau în Belarus.

Cum vrea PSD să ieftinească mâncarea

Guvernul României – aparent aripa PSD a sa – vrea să ieftinească mâncarea prin adoptarea unei ordonanțe de urgență. Documentul, ce urma la ora redactării acestui newsletter să fie pus în dezbatere publică, a fost obținut de Hotnews.

Planul guvernului e pentru trei luni, timp în care adaosul comercial nu va depăși 20%. Măsura se va aplica pe lanț, de la procesatori, distribuție, la supermarketuri, potrivit unor surse guvernamentale citate de Hotnews.

Marcel Ciolacu, premierul României

Procesatorii vor face un cost de producție, iar în fișa de cost vor fi incluse cheltuilelile directe și indirecte, iar după aceea pot pune un adaos comercial de maximum 20%. Printre alimentele care ar urma astfel să se ieftinească se numără: pâinea, laptele, uleiul, carnea, unele legume etc.

La capitolul legi, o alta, asumată de tandemul PSD-PNL, stârnește mari controverse în societate. Un proiect de modificare a codului urbanistic care ar reduce cota de spații verzi pentru construcțiile rezidențiale a fost votat ieri de Camera Deputaților.

Mai multe ONG-uri critică noua lege, despre care spune că va da dreptul dezvoltatorilor să toarne betoane în și mai multe spații verzi decât au făcut-o – unii – până acum. O reacție dură a avut-o și primarul Capitalei, Nicușor Dan, care a spus că legea afectează regimul de protecţie pentru spaţiile verzi.

Un interviu cu Nicușor Dan puteți citi în Libertatea.

Vești bune pentru România

Comisia Europeană a aprobat acordarea celei de-a doua tranșe de bani României din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde de euro, însă România nu va primi toți banii pentru că nu a îndeplinit două ținte importante în domeniul energetic, iar sumele aferente, de aproximativ 140 de milioane de euro, sunt momentan suspendate.

La Strasbourg, comisia pentru Petiții a Parlamentului European a adoptat o rezoluție care arată că respingerea aderării României la Schengen este „discriminatorie” și cere „acțiuni” la Curtea de Justiție a UE după veto-ul Austriei.

Austria s-a opus în 2022 aderării României și Bulgariei la Schengen, decizie criticată de către reprezentanții Comisiei Europene și ai Parlamentului European.

În țară, controversele și suspiciunile de fraudă de la examenul de bacalaureat – care are loc zilele astea – continuă să curgă.

După ce luni dexonline a dezvăluit că o expresie ce apărea la una dintre cerințele de la limba română a fost căutată intens înainte de examen, ieri, mai multe fotografii cu subiectele la matematică circulau pe rețelele sociale, la doar câteva minute după începerea probei.

În Europa Liberă puteți citi și cum Autoritatea de Supraveghere Financiară a cheltuit, de la începutul anului, 270.000 de lei pe obiecte de protocol, promovare și cadouri pentru copiii salariaților. A cumpărat carduri valorice sau portofele și cărți de joc cu însemnele instituției.

N-ar trebui să ratați nici analiza colegilor mei despre viitorul facturilor la energie din România, care va depinde în mare măsură de decizia statului de a continua sau nu acordarea de subvenții.

Alte subiecte:

  • Pedofilii folosesc tehnologia inteligenței artificiale (AI) pentru a crea și a vinde materiale de abuz sexual asupra copiilor, asemănătoare cu realitatea, a descoperit BBC.
  • Peste 100 de lideri americani – parlamentari, președinți, guvernatori și judecători – au strămoși deținători de sclavi, relevă o investigație Reuters.
  • pictură a lui Gustav Klimt stabilește recordul european cu prețul de 108 milioane de dolari la licitația Sotheby’s din Londra.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Pe mâine,
Ionuț