Aliații NATO au creat un pachet cu trei elemente care vor aduce Ucraina mai aproape de NATO, însă o invitație de aderare depinde încă de anumite condiții, a anunțat marți secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Este vorba de un sistem de apărare care va acoperi nevoile critice ale Ucrainei, de un nou consiliu de criză NATO-Ucraina pentru negocieri politice „de la egal la egal”, și eliminarea Planului de Acțiune pentru aderarea Ucrainei.
„Vom invita Ucraina când sunt îndeplinite condițiile”, a afirmat Stoltenberg de mai multe ori, fără a explica în ce constau aceste condiții.
Stoltenberg a indicat, însă, că ar fi vorba de articolul 10 din tratatul de la Washington, conform căruia orice țară care aderă la NATO trebuie:
- să aibă un sistem democratic funcțional, bazat pe o economie de piață;
- să își trateze corect minoritățile;
- să se angajeze la rezolvarea pașnică a conflictelor;
- să aibă capacitatea și dorința de a face o contribuție militară la operațiunile NATO;
- să arate un angajament față de instituțiile democratice și relațiile civile-militare.
El a mai precizat, ca obstacole în procesul de aderare al Ucrainei, lupta împotriva corupției și faptul că războiul de pe teritoriul ucrainean este încă în desfășurare.
„Aliații au aprobat astăzi un mesaj puternic, unit și pozitiv pentru Ucraina”, a mai declarat Stoltenberg. El a precizat că nu se pune problema de un termen-limită pentru aderarea Ucrainei pentru că nu au existat astfel de termene nici în procesul de aderare al altor țări.
Ucraina și-a început drumul spre aderarea NATO la summitul de la București, din 2008. Promisiunile de aderare au fost omniprezente în discuțiile despre Ucraina din ultimul an și jumătate, însă entuziasmul aliaților s-a disipat odată ce a venit vorba de măsuri concrete.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat atitudinea evazivă a NATO cu privire la o posibilă invitație a Ucrainei în rândul aliaților nord-atlantici, încă dinaintea declarațiilor lui Stoltenberg.
„Este fără precedent și absurd când cadrul temporal nu este stabilit nici pentru invitație, nici pentru aderarea Ucrainei. În plus, când se adaugă formulări vagi despre condiții în discuțiile despre invitarea Ucrainei. Pare că nu există pregătire nici pentru a invita Ucraina în NATO, nici pentru a o face membru al alianței”, a declarat Zelenski.
În comunicatul transmis de către liderii NATO la finalul primei zile a summitului de la Vilnius, aceștia au cerut Rusiei, pe care o consideră singurul participant responsabil pentru război, să înceteze războiul ilegal de agresiune.
La nivelul NATO, aliații s-au angajat din nou să cheltuiască peste 2% din PIB pe apărare. Accentul se va pune pe interoperabilitate, producția din industria militară și pregătirea și mobilizarea a 300 de mii de forțe armate, inclusiv aeriene și navale.
Îți mai recomandăm Jens Stoltenberg: NATO ar trebui să renunţe la Planul de Acţiune pentru aderarea Ucrainei. România susține ideeaStoltenberg a anunțat că NATO va discuta miercuri cu țările asiatice despre pericolul strategic al Chinei.
„China nu este adversarul nostru, dar provoacă din ce în ce mai mult ordinul internațional bazat pe statul de drept. Modernizarea lor nucleară nu are precedent și nu este transparentă”, a precizat șeful NATO.
Stoltenberg a întâmpinat Finlanda la primul său summit ca membru al alianței.
Cât despre aderarea Suediei la NATO, el a asigurat cooperarea președintelui Turciei, care va convinge parlamentul să ratifice aprobarea pentru aderare.
Președintele Erdogan a acceptat aderarea Suediei la NATO cu o zi înaintea începerii summitului de la Vilnius, cu condiția să reînceapă negocierile pentru aderarea Turciei la UE.
Îți mai recomandăm Zelenski critică promisiunile vagi ale membrilor NATO despre aderarea Ucrainei: „Este fără precedent și absurd”